Sari direct la conținut

Deputatii au respins Ordonanta de Urgenta privind crearea Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului

HotNews.ro
Reteua de fibra optica a Teletrans, Foto: Teletrans
Reteua de fibra optica a Teletrans, Foto: Teletrans

Deputatii au aprobat marti, 26 iunie, proiectul de lege de respingere a Ordonantei de Urgenta privind crearea Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului (ICCES), destinata schimbului gratuit de date si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile si institutiile publice dar si intre regiile autonome si companiile nationale sau controlate de stat. Ordonanta fusese publicata in Monitorul Oficial (MO) pe 30 decembrie 2011 si isi produce in continuare efectele pana ce noul act de respingere va fi promulgat de Presedinte si publicat in MO. Aparitia acestei infrastructuri a fost motivata de crearea unui mediu securizat care sa asigure protectia informatiilor publice si coerenta activitatilor de e-guvernare la nivel national si european.

Conform Ordonantei de Urgenta care a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut, noua infrastructura ar fi urmat sa foloseasca resurse de la Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Teletrans, Transelectrica si Telecomunicatii CFR, iar integratorul tehnic era Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). La momentul respectiv, Guvernul se pregatea sa aprobe prin hotarare infiintarea retelei „Intranetul statului”.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.117/2011 privind constituirea „Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului” a fost adoptat de Senat la data de 2 aprilie 2012, dar in cadrul audierilor de la Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor (Camera decizionala) s-a transformat in proiect de respingere.

  • „In urma examinarii proiectului de lege s-a hotarat, cu majoritate de voturi a membrilor prezenti sa se supuna plenului Camerei Deputatilor, spre dezbatere si adoptare, proiectul de lege pentru respingerea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.117/2011 privind constituirea ‘Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului’, conform anexei la prezentul raport”, se arata in avizul dat de Comisia IT&C a Camerei Deputatilor.

Documentul (vezi fisierul atasat) nu precizeaza si motivele pentru care s-a propus respingerea acestei Ordonante de Urgenta. Marti, 26 iunie 2012, deputatii au aprobat acest proiect de respingere a Ordonantei de Urgenta, care se duce acum la promulgare la Presedintie si urmeaza sa fie apoi publicat in Monitorul Oficial. Dupa ce se vor intampla toate acestea, Ordonanta de Urgenta aflata acum in vigoare va inceta sa mai produca efecte.

Vezi aici tot procesul legislativ al Ordonantei de Urgenta de infiintare a ICCES.

  • Motivele aparitiei acestei infrastructuri si beneficiile pe care le-ar fi putut aduce, conform Ordonantei de Urgenta in vigoare

Aparitia acestei structurii de comunicatii a fost motivata de crearea unui mediu securizat care sa asigure protectia informatiilor publice si a datelor cu caracter personal dar si de „crearea unui cadru de interoperabilitate care sa asigure coordonarea si coerenta activitatilor de e-guvernare la nivel national si european”.

In actul normativ intrat in vigoare se spune ca tot acest demers va duce printre altele la „diminuarea, pana la anulare, a caracterului insular al conceptiei solutiilor informationale si informatice” sau la „eliminarea riscului aparitiei de bariere electronice arbitrare intre sistemele informatice publice”.

  • Costuri necunoscute pentru dezvoltarea si mentenanta acestei infrastructuri comune de comunicatii a statului

Costurile exacte ale aparitiei acestei infrastructuri comune de comunicatii electronice a statului nu sunt mentionate in Ordonanta de Urgenta si nici in nota de fundamentare care a insotit proiectul acestui act normativ, atunci cand acesta s-a aflat in consultare publica.

Singurele informatii au aparut in Programul National de Reforma 2011-2013 adoptat in luna aprilie a anului trecut de catre Guvern, unde se spune ca ICCES va avea intial o alocare financiara de cinci milioane de euro, apoi una in valoare de trei milioane de euro in functie de obiective.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro