Site-ul ANAF este in continuare inaccesibil. Contribuabilii nu pot verifica daca depunerea online a declaratiilor fiscale a fost sau nu validata
Luni, 25 iunie, a fost ultima zi de depunere a anumitor declaratii fiscale. Printre acestea, D112 (declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate) se putea face exclusiv online pe site-ul e-guvernare, insa atat acest site cat si cel al ANAFau avut ore bune de nefunctionare. Cine incarca declaratii pe e-guvernare stie ca pentru validare trebuie sa urmareasca recipisa si starea fisierului pe portalul ANAF. Marti, 26 iunie, portalul ANAF este in continuare nefunctional. Ministerul de Finante a postat luni doar un anunt in care se scuza pentru „o defectiune tehnica in ceea ce priveste alimentarea cu energie electrica” cu care s-a confruntat site-ul ANAF intre orele 14:00-21:00 si aminteste de obligatia depunerii declaratiilor pe e-guvernare fara nici o prelungire a termenului.
UPDATE (ora 14:22) Portalul ANAF a reinceput sa functioneze.
Ce se intampla dupa ce incarci online declaratia 112. De ce este importanta functionarea site-ului ANAF
Dupa incarcarea unui formular pe site-ul e-guvernare, sa zicem a declaratiei D112, contribuabilul primeste un index al fisierului care poate fi folosit pentru a urmari starea acestuia. Primirea acestui index nu constituie confirmarea inregistrarii documentului. Confirmarea depunerii va fi afisata in recipisa. Contribuabilul trebuie sa urmareasca recipisa si starea fisierului la optiunea „Vizualizare stare” disponibila pe portalul ANAF la adresa www.anaf.mfinante.gov.ro/StareD112.
Potrivit econtabil.info, in situatia in care declaratia nu este valida, contribuabilii au obligatia ca in termen de maxim 3 zile, sa prezinte formatul electronic al declaratiei, fara erori si intr-o forma care sa poata fi prelucrata. Declaratia va primi acelasi numar de inregistrare”.
Marti, 26 iunie, portalul ANAF nu functioneaza in continuare. Nu stim ce pot face acei contribuabili care din cauza problemelor mai sus mentionate nu au reusit sa transmita la timp declaratiile fiscale. Nu se stie nici daca cei care au reusit la un anumit moment al serii de luni sa incarce declaratiile fiscale au si putut apoi sa valideze respectivele declaratii. Si daca in mesajul primit li se vor spune ca documentul are erori de validare? Vor mai putea acestia sa depuna inca o data declaratiile fara sa fie penalizati? Cat timp va mai dura pana la urma defectiunea tehnica?
HotNews.ro a adresat marti in scris aceste intrebari catre ANAF si vom reveni cu niste raspunsuri imediat ce le vom obtine.