Business Report: Facultatile care iti pot da sansa unui salariu de 3.000 de euro pe luna, in Romania; Bancile nu trebuie sa provizioneze creditele catre "Hidroelectrica"; Adrian Lupsan: Politizarea subiectului privatizarilor prin bursa alunga investitorii; Strainii mizeaza pe siderurgia romaneasca
Bancile nu trebuie sa provizioneze creditele catre „Hidroelectrica”. Principala grija a bancherilor care au creditat „Hidroelectrica” este constituirea de provizioane, ceea ce le va afecta profiturile din acest an. Printre bancherii care s-au aratat nemultumiti de intrarea in insolventa a „Hidroelectrica” se numara Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank. Domnia sa sustine ca institutiile de credit vor proviziona intreaga expunere, chiar daca s-a promis ca vor fi platite ratele la timp dupa intrarea in insolventa, masura contraproductiva, care va afecta imprumuturile pentru alte companii de stat. Banca Nationala a Romaniei nu este, insa, de aceeasi parere. Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, ne-a declarat ca bancile nu vor proviziona creditele acordate catre „Hidroelectrica”, pentru ca producatorul de energie urmeaza sa fie reorganizat, nu lichidat. In privinta faptului ca cele mai multe dintre imprumuturile pe care „Hidroelectrica” le are la banci sunt garantate prin contractele cu „baietii destepti”, iar anularea acestora ar duce la pierderea garantiilor, Adrian Vasilescu ne-a precizat ca aceste contracte reprezinta o chestiune de ordin juridic, scrie Bursa.ro.
Codul Muncii vireaza iar spre stanga. Guvernul discuta cu sindicatele modificarea legislatiei muncii. Un act normativ promovat de BNS are toate sansele sa fie adoptat. Chiar daca s-a implinit abia un an de cand Codul Muncii a fost modificat, este adus din nou in discutie pentru schimbari substantiale. Sustinerea puternica primita de USL din partea sindicatelor in perioada in care formatiunea politica era in Opozitie si ajutorul acordat pentru a ajunge la Putere au avut un pret, iar acum nota de plata este pusa pe masa Cabinetului Ponta. Principala solicitare a marilor confederatii face referire la reintroducerea contractului colectiv de munca, acestea dorind sa revina in linia intai pentru a putea pune presiune asupra patronatelor. Daca modificarile cerute de sindicate sunt acceptate, Codul Muncii va vira iar spre stanga, anunta Finantistii.
Facultatile care iti pot da sansa unui salariu de 3.000 de euro pe luna, in Romania! Specialistii in HR o spun de mult: unele dintre cele mai mari salarii din Romania se dau in companiile IT, care cauta specialisti in informatica. In astfel de conditii, alegerea unei facultati cu profil IT pare una desteapta. Cate locuri si ce taxe au „facultatile viitorului”, in Romania? In topul specializarilor cautate de catre angajatorii chestionati de site-ul Bestjobs se regasesc in mod regulat cele in automatica si calculatoare, cibernetica, telecomunicatii, inginerie, mecanica si electronica. Cei mai cautati candidati sunt cei care pot ocupa posturi de programator/developer in limbajele PHP, Java si .Net. „Pentru o pozitie de programator junior, un salariu minim se situeaza in jurul sumei de 600 euro. Un programator cu un nivel dezvoltat al competentelor tehnice poate castiga intre 1.500 si 1.800 euro”, preciza pentru Capital in urma cu cateva saptamani Florentina Greger, HR manager la Zitec, informeaza Capital.ro.
Strainii mizeaza pe siderurgia romaneasca. In timp ce companii precum Nokia si Mercedes fug de Romania in tari cu mai multe facilitati, producatorii de otel fac investitii semnificative pe piata autohtona. Romania este o tara care atrage atentia investitorilor, dar nu reuseste mereu sa o pastreze. Pe lista marilor pierderi pentru tara noastra se numara Nokia sau Mercedes, companie care a vrut sa intre pe piata autohtona, dar a gasit costuri de productie mult mai mici in Ungaria. Intr-un peisaj destul de saracacios al investitiilor, anuntarea unei noi alocari financiare de catre companiile care au mai ramas in Romania este deja uluitoare. Un astfel de domeniu, preferat de investitori, este siderurgia. Austriecii de la Voestalpine au anuntat finalizarea in acest an a unei fabrici situate la Giurgiu, care va avea o capacitate de productie anuala de 130.000 de tone de foi de otel. Produsele vor fi livrate in tari precum Romania, Serbia, Bulgaria sau Turcia, potrivit reprezentantilor companiei austriece. Investitia totala se ridica la aproximativ 20 de milioane de euro si include finantarea de aproximativ 5 milioane de euro din fonduri UE, scrie Adevarul.
Adrian Lupsan: Politizarea subiectului privatizarilor prin bursa alunga investitorii. Investitorii straini sunt alungati, practic, prin politizarea anumitor subiecte, mult prea sensibile pentru economia nationala, este de parere Adrian Lupsan, vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti. Domnia sa a reactionat, astfel, la sirul de gafe facute de guvernanti, saptamana trecuta, desi, la preluarea mandatului, noul Guvern a transmis semnale de incredere investitorilor, spunand ca va continua programul de listari ale companiilor de stat, agreat cu Fondul Monetar International. Victor Ponta a declarat, vineri, in fata presei straine, ca Guvernul va intarzia, probabil, „pentru o scurta perioada”, vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transgaz Medias, din cauza ca, intr-o sedinta de guvern, 75% din timp se discuta despre atacurile politice. Declaratia premierului a venit dupa o saptamana de foc, in care Hidroelectrica, companie programata pentru listare in acest an, a fost bagata in insolventa, anunta Bursa.ro.
Obligatiunile ipotecare pot asigura resurse pe termene mai lungi. Interviu cu Mihai Bogza, presedintele Bancpost. In Romania nu se pot lansa insa obligatiuni ipotecare, desi bancile sunt interesate de acest instrument pentru a-si lichidiza portofoliile de credite ipotecare. Potrivit presedintelui Bancpost, Mihai Bogza, banca sa nu are nevoie de resurse suplimentare – portofoliul de credite este acoperit integral de depozite de la clienti si de credite de la institutii financiare internationale – dar e interesata de atragerea de surse cu maturitati mai lungi, ce s-ar putea obtine prin emiterea de obligatiuni ipotecare. Romania e singura tara UE fara emisiuni de obligatiuni ipotecare, nu credeti ca a venit momentul sa se initieze si pe piata de la noi astfel de emisiuni? Intelegerea mea este ca legislatia si cadrul institutional care ar permite emiterea unor astfel de obligatiuni nu sunt complete. De exemplu, nu exista niciun agent autorizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pentru derularea unor astfel de tranzactii, iar normele de aplicare a legislatiei primare nu au fost inca emise. Stiu ca Asociatia Romana a Bancilor a initiat dialogul cu autoritatile pentru corectarea acestei situatii, dar pana acum rezultatele intarzie. Cu siguranta insa ca exista interes din partea bancilor pentru astfel de instrumente – de exemplu, noi, Bancpost, avem un portofoliu de credite ipotecare de peste 800 de milioane de euro, si am fi interesati de posibilitatea lichidizarii unei parti din acesta. Integral pe Finantistii.ro.
Aston Martin Vanquish, cu 565 CP sub capota! Disparut in 2007, numele Vanquish revine, cu misiunea de a inlocui modelul DBS, in partea superioara a gamei Aston Martin. Anuntat de asa-numitul Project AM310, noul Vanquish se prezinta cu un design evoluat, mai timid la partea frontala si mai consistent la posterior. In general, insa, pastreaza linia consacrata a marcii si face trimiteri discrete la uimitorul One-77. Noul Vanquish foloseste a patra generatie a sasiului VH, din aluminiu, rigiditatea sa fiind imbunatatita cu 25%, comparativ cu actualul DBS. Greutatea a scazut considerabil gratie utilizarii fibrei de carbon la partea din spate a structurii de rezistenta, precum si la diferite componente ale caroseriei. Vanquish cantareste 1.739 kg, cu 55kg sub DBS. Si la capitolul motorizare sunt imbunatatiri: sub capota se afla o versiune evoluata a propulsorului V12 de pe DBS. Motorul furnizeaza 565 CP si un cuplu de 620 Nm, fiind cuplat la o cutie automata cu 6 rapoarte Touchtronic 2, existenta deja pe DBS. Astfel dotat, Aston Martin Vanquish accelereaza 0-100 km/ora in doar 4,1 secunde (fata de 4,3, in cazul DBS) si are viteza maxima limitata electronic la 295 km/ora. Bolidul dispune de frane Brembo Carbon Ceramic Matrix de generatia a treia, scrie 24auto.ro.