Sari direct la conținut

Victor Ponta: Romania isi poate permite la ora actuala doar avioane F-16 de ocazie

HotNews.ro
Avioane F-16, Foto: Reuters
Avioane F-16, Foto: Reuters

Romania isi poate permite la ora actuala sa cumpere doar avioane de lupta americane F-16 de ocazie pentru a inlocui avioanele MIG-21 invechite, de vina fiind constrangerile bugetare, a declarat premierul Victor Ponta vineri, in cadrul unei conferinte de presa cu jurnalisti straini organizata la Bucuresti, informeaza AFP.

„Singura solutie care mi se pare realista este sa ne orientam catre achizitionarea avioanelor aflate deja in uz. Doua tari sunt dispuse sa ni le vanda in acest moment: Portugalia si Olanda”, a precizat Victor Ponta.

Premierul social-democrat a mai aratat ca este de acord, in principiu, cu presedintele Traian Basescu in privinta solutiei ce presupune achizitionarea de catre un grup regional, impreuna cu Bulgaria si Croatia, a unor modele noi de F-16 la pret redus de la armata americana, precizand totodata ca o astfel de optiune „pare irealista”.

Presedintele Basescu a indicat in 2011 ca autoritatile incearca sa gaseasca finantare pentru a cumpara avioane F-16, Romania angajandu-se, odata cu intrarea in NATO, in 2004, sa dispuna de 48 de aparate compatibile cu cele ale Aliantei.

In martie 2010, Romania si-a anuntat intentia de a cumpara de la armata americana 24 de avioane F-16 modele noi pentru suma de 1,3 miliarde de dolari, insa cateva luni mai tarziu, Guvernul, care era atunci de centru-dreapta, a declarat ca nu poate finanta aceasta achizitie.

Anuntul ca Bucurestiul a ales avioanele F-16, facut in martie 2010, a starnit nemultumirea a doi constructori europeni de aeronave, Eurofighter si Saab, care cerusera o licitatie transparenta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro