Sari direct la conținut

Business Report: Cat de atractiva este Romania pentru investitori? Ernst & Young plaseaza tara noastra pe locul 6 in Europa; Ce credite pot lua romanii cu salariul mediu pe economie; Centrele comerciale continua asaltul asupra fostelor fabrici comuniste; Franta pierde 140 miliarde euro anual din cauza crizei

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Franta pierde 140 miliarde euro anual din cauza crizei. Crizele succesive prin care a trecut Franta dupa falimentul bancii americane de investitii „Lehman Brothers”, in 2008, au costat Franta aproape 7 puncte procentuale din cresterea PIB, respectiv 140 de miliarde euro (178 miliarde dolari) anual, conform estimarilor Institutului national de statistica si studii economice (Insee), scrie Bursa.ro.

Cat de atractiva este Romania pentru investitori? Ernst & Young plaseaza tara noastra pe locul 6 in Europa. Raportului 2012 European Attractiveness Survey, realizat de Ernst & Young, plaseaza Romania pe locul 6 in topul celor mai atractive tari europene pentru investitii in urmatorii trei ani. Cei 840 de lideri de business chestionati au pozitionat tara noastra inaintea Cehia, Turcia, Elvetia, Olanda, Italia, Spania sau Suedia. Bogdan Ion, Country Managing Partner, Ernst & Young Romania, spune ca Romania are avantajul unei rate de crestere a PIB-ului promitatoare in comparatie cu media europeana, dar si avantajul unui capital uman valoros. Printre domeniile care starnesc interesul strainilor, sectorul energiei regenerabile este cel care se evidentiaza. „Mai multe privatizari sunt planificate in perioada urmatoare, incurajand investitorii din intreaga lume sa priveasca spre tara noastra. Este esential sa stimulam aceasta evolutie pozitiva prin strategii economice adecvate”, explica Bogdan Ion. Studiul Ernst & Young European Attractiveness Survey are la baza o metodologie ce cuprinde doua analize: cea a realitatii concrete a numarului de proiecte de investitii straine (FDI) realizate in 2011, si cea soft, a perceptiei privind atractivitatea tarilor europene pentru FDI, anunta Finantistii.

Ce credite pot lua romanii cu salariul mediu pe economie. Fata de anul trecut, e mai usor sa cumperi un apartament prin Prima Casa, in schimb e mai greu prin ipotecar standard. Pentru creditul de consum, sumele au scazut cu 25%-50%. Te gandesti sa iti iei un credit de nevoi personale sau unul ipotecar? Vezi in continuare cam la ce suma te califici, ce conditii de credit s-au modificat fata de anul trecut si cum au evoluat dobanzile. Creditarea catre persoanele fizice a suferit modificari de substanta in ultimul an, in principal pe fondul intrarii in vigoare a noului regulament al BNR, care a afectat drastic creditul de consum. Principalele modificari aduse acestui tip de credit au venit din limitarea perioadei de acordare la maximum 5 ani, precum si din scaderea gradului maxim de indatorare. Daca e sa vorbim de creditul de consum in euro, acela a fost practic desfiintat de regulamentul BNR, intrucat sumele accesibile au scazut cu mai mult de 75%, informeaza Capital.ro.

Oltchim, in administrare speciala. Urmeaza privatizarea. Combinatul din Ramnicu Valcea este candidatul perfect pentru a pasi pe urmele Hidroelectrica. Insolventa Hidroelectrica a deschis cutia Pandorei, discutia la ordinea zilei fiind cine va mai ajunge in aceeasi situatie cu producatorul de energie electrica. Declaratiile din ultimele zile si situatia economica indica o favorita detasata pentru aceasta pozitie: combinatul chimic Oltchim. In sedinta de Guvern de ieri, premierul Victor Ponta a vorbit despre „bombele” pe care le-ar fi mostenit, identificand printre acestea Oltchim si Hidroelectrica, si alimentand speculatiile ca ar urma la rand combinatul valcean. Cu o zi inainte, presedintele Consiliului de Administratie al Oltchim, Karoly Borbely, demisionase din functie, lasand in urma intrebarea daca nu cumva s-a incercat deja aplicarea unei solutii similare cu cea de la Hidroelectrica. Sindicatul Liber Oltchim, care ii reprezinta pe angajatii combinatului chimic, stia deja de luni ca intentia Ministerului Economiei este sa duca firma in procedura de insolventa, scrie EVZ.

Cum poti sa ajungi la un milion de euro din software. Teodor Blidarus, Managing Partner-ul Softelligence, spune ca succesul in afaceri nu se obtine de unul singur, ci este nevoie de parteneriat. El a fondat acum cinci ani o companie de software impreuna cu fratele sau, Adrian, iar anul trecut au ajuns la o cifra de afaceri de circa un milion de euro. „Cand cauti succesul, sunt multe obstacole. Realitatea este ca proportional cu succesul imaginat apar si obstacolele. Cand am facut firma nu m-am gandit la primul milion de euro, dar va pot spune un lucru la care am tanjit si la care am incercat sa ajung, succesul. Succesul ni-l definim diferit, de la caz la caz. Dar succesul nu se construieste de unul singur. Aveti nevoie sa va asociati”, a spus Teodor Blidarus, in cadrul celei de-a patra editii a BizSpark Camp, eveniment organizat de startups.ro si Microsoft BizSpark. Compania lor (Softelligence) furnizeaza solutii software de tip CRM (Customer Relationship Management) colaborativ, e-business si outsourcing. „Intotdeauna am visat sa fac produse, dar in realitate a fost mixt – inima imi spunea sa fac produsul, mintea imi spunea”, a adaugat Teodor Blidarus, anunta Startups.ro.

Bancile italiene au probleme in privinta majorarii capitalului. Bancile italiene se confrunta cu dificultati in privinta majorarii capitalului, intrucat turbulentele cauzate de criza datoriilor din Europa si recesiunea tarii le obliga sa-si majoreze provizioanele pentru creditele neperformante, potrivit unei analize Bloomberg. Creditele neperformante ale persoanelor fizice si juridice din Italia au totalizat 109 miliarde euro (138 miliarde dolari) in aprilie 2012, cu 15% mai mult fata de perioada similara din 2011, conform datelor publicate de Banca Italiei, informeaza Bursa.ro.

Centrele comerciale continua asaltul asupra fostelor fabrici comuniste. Mall-urile si retailerii deschid noi santiere in Romania, tintind zone apropiate de vadul de clienti, in orasele cu putere de cumparare mai ridicata. Bucuresti, Ploiesti, Brasov sau Constanta sunt doar cateva dintre orasele pentru care sunt promise in urmatoarele 12-18 luni noi centre comerciale de talie medie si mare. Plasamentul acestora este in general pe terenul fostelor fabrici, acum dezafectate. Momentul inceperii santierului se hotaraste deseori in stransa legatura cu miscarile concurentei. Spatiul ideal de expansiune al imobiliarului este considerat, de ani buni, terenul fostelor fabrici comuniste. Acestea din urma au trecut in ultimii ani prin mai multe transformari: de la reprofilare la privatizari (cele mai multe nereusite) sau pur si simplu desfiintare. Multora dintre acestea „le-au pus lacat” noile reglementari de mediu, considerandu-le prea poluante pentru oras, situatie de care au profitat dezvoltatorii imobiliari, scrie Finantistii.

Noul Peugeot 208: Leul intinerit. Am testat recent noul Peugeot 208, una dintre cele mai importante noutati din ultima vreme, in clasa mini. Doua au fost aspectele care ne-au interesat in mod deosebit, cu ocazia acestui test. Pe de-o parte, care sunt efectele rupturii cu trecutul, pe care Peugeot o anunta pentru acest model, din punct de vedere stilistic. Pe de alta parte, ce aduce nou aceasta generatie, avand in vedere ca segmentul din care face parte este unul dintre cele mai competitive de pe piata europeana. Exemplarul testat de noi a fost unul cu 5 usi, motor diesel de 1,4 litri si 68 CP, transmisie manuala cu 5 trepte. Nivelul de echipare a fost mediu (Active), cu cateva dotari suplimentare (climatizare automata cu doua zone, cotiera fata, un pachet multimedia cu ecran tactil si comenzi pe volan si vopsea metalizata). Totul, la un pret promotional cu TVA de 13.237 euro. O configurare echilibrata, pe care vanzatorii obisnuiesc sa o caraterizeze cu fraza „are tot ce iti trebuie”, anunta 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro