Sari direct la conținut

Business Report: Cum iei credit fara sa treci prin scoring-ul bancilor; O noua investitie marca Auschnitt in Romania; G7 promite, din nou, sa coopereze in problema datoriilor din Europa; Salariile din Moldova sunt cu un sfert mai mici decat media nationala

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

G7 promite, din nou, sa coopereze in problema datoriilor din Europa. Ministrii Finantelor si bancherii de top din Grupul celor Sapte state puternic industrializate (G7) au stabilit ieri, in cadrul unei teleconferinte de urgenta, sa consolideze cooperarea pentru gestionarea problemelor care afecteaza Spania si Grecia, potrivit anuntului facut de ministrul nipon al Finantelor, Jun Azumi. Teleconferinta a abordat criza din zona euro, respectiv amenintarea pe care o reprezinta aceasta la adresa economiei mondiale. Oficialul japonez a adaugat ca si-a informat omologii din G7 ca tara sa este ingrijorata din cauza impactului pe care il are asupra economiei aprecierea yenului si declinul actiunilor tranzactionate la bursele nipone. Jun Azumi a indemnat G7 sa reafirme acordul din septembrie 2011, potrivit caruia tarile din grup vor coopera daca va fi nevoie in privinta cursului valutar. Intelegerea G7 prevede ca fluctuatiile excesive de curs valutar afecteaza economia mondiala, scrie Bursa.ro.

Salariile din Moldova sunt cu un sfert mai mici decat media nationala. Zonele cele mai sarace au nevoie in cea mai mare masura de investitii, insa intreprinzatorii prefera pietele mari, precum Bucurestiul. Castigul salarial mediu net s-a situat la sfarsitul primul trimestru din 2012 la 1.543 de lei lunar, circa 350 de euro. Din pacate insa, mediile se pot dovedi inselatoare pentru ca in nordul Moldovei se castiga sub 250 de euro. Judetele in care se inregistreaza cele mai mici salarii din Romania se gasesc cu o treime sub media nationala: Botosani – 1.052 lei lunar, Suceava – 1.055, Salaj – 1.067, Vaslui – 1.068, Maramures – 1.068, Harghita – 1.069, Vrancea – 1.071. Iar diviziunile administrative unde se vad cele mai mari remuneratii lunare au in frunte Bucurestiul – 2.222 lei/luna si Ilfovul – 1.919 lei, urmate de Sibiu – 1.619, Cluj – 1.584, Timis – 1.517, Gorj – 1.487, Prahova – 1.477, Brasov – 1.434, Mures – 1.422 si Arges – 1.409, anunta Finantistii.

Exportatorii evadeaza spre zona non-euro. Pentru a evita efectele crizei de pe piata UE, exportatorii romani se indreapta in ultima perioada, tot mai mult, spre zona non-euro, unde, spun ei, riscurile sunt mai reduse si profiturile mai mari In pofida teoriilor economice, care sustin ca o moneda nationala slaba stimuleaza exportul tarii respective, devalorizarea leului din ultima perioada nu-i avantajeaza prea mult pe exportatorii romani. Acestia sustin ca, dimpotriva, oscilatiile imprevizibile ale leului pun sub semnul intrebarii profiturile pe care le-ar putea obtine peste trei-sase luni, in unele cazuri chiar peste un an, cand isi vor incasa banii pentru marfurile vandute in strainatate, informeaza Capital.ro.

Incursiune in lumea necunoscuta a brokerilor de energie. Despre brokerii pietelor de capital s-au scris de-a lungul vremii zeci, sau chiar sute de carti. S-au turnat filme, iar imaginile cu bursele mari ale lumii ne-au devenit atat de familiare , incat mirajul acestei bresle ce manipuleaza zilnic sume imense de bani pare a se fi risipit deja. Despre brokerii pietelor de energie nu s-a spus insa nimic. Poate si pentru ca aceasta piata este inca in faza ei de pionierat, sau poate pentru ca energia este un altfel de marfa. Energy-Center.ro si-a propus, in premiera pe piata media din Romania, o incursiune in aceasta lume atat de complexa, din care informatiile scapa foarte rar, si atunci adeseori distorsionate. Se vorbeste ca la piata despre „baietii destepti” din energie, de cele mai multe ori la modul acuzator, fara sa se inteleaga faptul ca in acest domeniu avem de a face cu adevarati „baieti destepti” in cea mai corecta acceptiune a expresiei.

Cum iei credit fara sa treci prin scoring-ul bancilor. Intr-o perioada in care bancile nu mai dau bani aproape nimanui, una dintre cele mai la indemana solutii de imprumut este cea a caselor de ajutor reciproc (CAR). Oferta este una extrem de bogata. In Registrul de Evidenta al BNR sunt inscrise 2901 de institutii de acest fel, raspandite in toata tara. Majoritatea sunt formate in jurul fabricilor din perioada comunista sau al institutiilor publice. Asta nu inseamna insa ca acorda imprumuturi doar celor care lucreaza acolo. Conditia principala pentru a lua un credit de la CAR este depunerea, intr-una sau mai multe transe, a unui fond social, dupa inscrierea ca membru. Acesta va fi bonificat cu o dobanda care poate ajunge si la 8% pe an, iar in cazul renuntarii la pozitia de membru se restituie. Creditele se dau de regula in limita a de 3-5 ori fondul social cu care a contribuit pana atunci fiecare membru, dar se poate ajunge si un multiplu de 10 la unele institutii. Dobanzile variaza destul de mult, dar sunt rareori peste cele bancare, depinzand si de gradul de risc, durata si marimea imprumutului, anunta EVZ.

O noua investitie marca Auschnitt in Romania. Dupa 64 de ani, familia renumitului industrias din perioada interbelica, Max Auschnitt, a decis sa investeasca 15 milioane de euro intr-un complex pentru soferii care tranziteaza zona Banatului. Steven Auschnitt, fiul marelui industrias din perioda perioada interbelica Max Auschnitt, a revenit in Romania, la Lugoj, pentru a inaugura Centrul Memorial ridicat in onoarea tatalui sau. Cu acest prilej, el a lansat si un proiect de afaceri in valoare de 15 milioane de euro, pe care familia Auschnitt a decis sa-l inceapa in orasul timisean. Alaturi de Steven, stabilit acum in SUA, au sosit la Lugoj si sotia acestuia, Anne Auschnitt, si cei trei stranepoti ai lui Max Auschnitt: Saskia Salak, Adam Hood si Byron Hood. De asemenea, acestia sunt insotiti si de Nuria Gimeno Martinez Auschnitt, sotia lui Robert, celalalt fiu al lui Max Auschnitt, decedat cu sapte ani in urma, informeaza Adevarul.

Marca „Adevarul Holding”, in executare silita. Marcile Adevarul Holding, Click, TV Click! si Click FM vor fi scoase astazi la licitatie de Acsis Solv IPURL, administratorul judiciar al agentiei de publicitate „Odyssey Communication”. Preturile de pornire ale licitatiei sunt 19,7 milioane lei pentru Adevarul Holding, 745.000 lei pentru Click, 218.000 lei -TV Click!, Click FM – 9.000 lei. Marca „Click”, scoasa la licitatie astazi, este singura cu acest nume din portofoliul „Adevarul Holding”, ne-au declarat reprezentantii ACSIS SOLV, ca raspuns la intrebarea ziarului BURSA daca exista vreo diferenta intre marca „Click” si numele ziarului tiparit „Click!”. Raportul SNA (si cifrele BRAT) prezinta drept cel mai vandut si cel mai citit ziar din Romania (714.000 de cititori in medie pe aparitie, 132.767 de exemplare difuzate). In acest context, este surprinzatoare suma de 745.000 de lei (161.956 de euro), pretul de pornire al licitatiei, fapt care ne face sa suspectam, in continuare, ca nu este decat o confuzie intre marcile inregistrate. In 2007, „Adevarul Holding” a preluat de la „Burda” marcile „Click” si „Clic”, scrie Bursa.ro.

ACTA intra in faza finala. Comisiile Parlamentului European resping acordul. Trei comisii al Parlamentului European, care aveau termen pe 31 mai sa-si prezinte recomandarile privind adoptarea ACTA in UE au dat avize negative. Comisia pentru afaceri juridice a votat impotriva unei propuneri de aviz care recomanda aprobarea acordului, iar comisiile pentru industrie si libertati civile au aprobat rapoarte ce recomanda respingerea ACTA, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European. Numai Comisia pentru dezvoltare a votat pe 4 iunie asupra unui proiect de aviz in favoarea aprobarii. Raportorul David Martin (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Regatul Unit) cere in raportul sau respingerea acordului in Parlament. Comisia pentru comert international va vota recomandarea sa pe 20-21 iunie, anunta Finantistii.

Cele mai valoroase marci auto. Clasamentul celor mai valoroase branduri din lume a fost dat publicitatii recent, de cabinetul de studii Milward Brown. Conform acestuia, cea mai valoroasa marca din lume este Apple, estimata la 182,9 miliarde de dolari. In top 10 nu au intervenit schimbari multe, cea mai importanta fiind detronarea Google, de catre Apple, care a inregistrat o crestere de 19%. „Lumea buna” a ramas aceeasi, cu nume binecunoscute, precum IBM, Google, McDonald’s, Microsoft sau Coca-Cola. Clasamentul intocmit de Milward Brown este realizat pe baza mai multor criterii, precum valoarea mijloacelor fixe, calitatea procesului de reinnoire a produselor, dar si reputatia sau traditia, informeaza 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro