Sari direct la conținut

Dan Nica, despre neutralitatea internetului: Nu cred ca este nevoie de introducerea de standarde minime la internet dar trebuie sa existe o transparenta totala

HotNews.ro

Nu cred ca la ora actuala este nevoie neaparat de introducerea de standarde minime la serviciile de internet, ci este nevoie in primul rand de o transparenta totala, a declarat marti Dan Nica, ministrul Comunicatiilor la un eveniment dedicat neutralitatii internetului. Operatorul ar trebui sa declare: banda, viteza de incarcare, descarcare si sa-ti spuna ca indiferent daca esti la ora 7 seara sau la 4 dimineata – ‘eu iti ofer un serviciu care nu este mai mic de”. Acestea ar fi lucruri minime de transparenta care cred ca ar trebui avute in vedere daca tinem cont de interesul utilizatorului’, a spus ministrul.

  • „Sunt multi care doresc si reglementare si restrictionare. Nu cred ca astazi putem vorbi nici de restrictionare, nici de alte lucruri care ar tine de imixtiunea in politica de internet, ci doar de lucrurile care tin de dorinta utilizatorului si decizia acestui de a-si alege cea mai buna oferta. Daca vom lasa utilizatorul sa decida vom avea o industrie de succes. Daca vom incerca sa intram noi si sa spunem cum e mai bine sa procedeze, ma refer la partea de reglementare si la modul cum s-ar putea interveni cred ca lucrurile ar lua o tornura foarte proasta”, a spus ministrul Comunicatiilor la un eveniment pe aceasta tema organizat de ANCOM (Autoritatea nationala de reglementare in comunicatii) si APTI (Asociatia pentru Tehnologie si Internet).

Neutralitatea internetului este un principiu potrivit caruia furnizorii de internet nu ar trebui sa discrimineze intre diferitele tipuri de continut, iar utilizatorii sa poata folosi orice aplicatie fara restrictii. Pe de alta parte, exista si argumente pertinente in favoarea gestionarii traficului, pentru ca cererea tot mai mare de internet duce la aglomerarea retelelor, iar operatorii trebuie sa investeasca mai mult pentru functionarea serviciilor. Internetul liber are un pret? Furnizorii de internet ar trebui sa aiba libertatea de a prioritiza traficul, rutarea acestuia ar trebui sa fie neutra sau exista o cale de mijloc? Acesta sunt cateva dintre temele dezbaterii pe tema neutralitatii internetului.

O parte dintre furnizorii de internet mobil isi rezerva, prin contracte, dreptul de a bloca utilizarea anumitor servicii sau aplicatii (Skype, spre exemplu), dar nu toti fac acest lucru si in practica, a declarat intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.roCatalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Potrivit informatiilor pe care le aveam la inceputul anului, a spus acesta, Vodafone si Orange au astfel de prevederi in contracte dar, de exemplu Orange nu a facut acest lucru pana acum. Principiul neutralitatii internetului nu a fost consacrat la nivel legislativ, este doar unul dintre principiile pe baza carora poate functiona o retea, prin urmare, furnizorii nu sunt obligati sa respecte acest principiu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro