Business Report: Ce a tras in jos economia in ultimul an; Cu ce ajuta scutirea de impozit la Prima Casa; Afacerile castigatoare in campania electorala; Leonard Orban: Vrem sa externalizam unele activitati catre banci
Cine castiga si cine pierde din noul mod de aplicare a TVA. Microintreprinderile si persoanele fizice autorizate cu afaceri sub 220.000 de lei devin neplatitoare de TVA. Anuntata ca o facilitate pentru business-urile si PFA-urile cu afaceri de pana la 65.000 de euro, masura se aplica, de fapt, doar business-urilor de pana la 49.500 de euro, daca luam in calcul cursul de schimb actual. Plafonul de 65.000 de euro a fost anuntat luand in calcul cursul valutar valabil in 2007, anul integrarii Romaniei in UE. Plafonul anterior era de 119.000 lei, adica 35.000 de euro, in 2007, scrie EVZ.
Vremea investitiilor din Tara Soarelui Rasare inca nu a apus. Aflat de cinci ani la conducerea biroului din Bucuresti al Organizatiei Japoneze pentru Comert Exterior (JETRO), Tomohiro Yoden si-a finalizat la jumatatea lunii mai mandatul, postul fiind preluat de Tasuku Furukawa. Intr-un interviu acordat in exclusivitate revistei ”Finantistii”, Tomohiro Yoden vorbeste despre cum s-a schimbat mediul de afaceri autohton si cum au evoluat investitiile japoneze pe plan local in perioada in care a lucrat in Romania. Continuarea pe Finantistii.ro
Sindromul ”mai puneti o haina pe voi”. Petre Lificiu: ”Scumpirea curentului nu inseamna nimic. Stingeti becul din baie”. „O crestere cu 5% a pretului energiei la sfarsitul lunii nu inseamna nimic. Adica, inseamna sa nu uitam becul aprins in baie cand plecam la serviciu”, a afirmat Lificiu. Pretul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% pana la sfarsitul lunii iunie 2012 pentru populatie si pentru consumatorii industriali, potrivit unor surse guvernamentale. De asemenea, autoritatile romane trebuie sa aplice calendarul eliminarii preturilor reglementate pentru consumatorii casnici incepand din 2013, pana in 2017, informeaza EVZ.
Restructurarea, marul otravit oferit de banci. In loc sa-si sprijine clientii in dificultate prin reduceri de dobanda, bancile au ales ca singur ”ajutor” pentru acestia amanarea la plata. Sub paravanul restructurarii, unele banci au fost la un pas sa isi ”omoare” clientii. Anca M. a contractat in august 2008 un credit ipotecar de 124.000 franci elvetieni (CHF). Cu putin timp inainte, ea accesase un credit de nevoi personale de 18.000 CHF. Rata cumulata pentru cele doua credite era de circa 980 CHF (710 euro). Integral in Capital.
Ce a tras in jos economia in ultimul an. Atitudinile pozitive si deschise ale romanilor, dinamismul economiei, forta de munca calificata sunt factorii cei mai mai atractivi indicati de managerii chestionati de IMD in cadrul cercetarii Raport Mondial asupra Competitivitatii 2012. Institutul, care face aceasta cercetare cu incepere din 1989, afirma ca, potrivit celor chestionati, la polul opus se situeaza competenta Guvernului, calitatea guverᅡnantei corporative, regimul taxelor, cadrul juridic efetiv si stabilitatea politica. Fata de anul trecut, Romania a coborat trei locuri, pana pe pozitia 53, din cele 59 de tari analizate, punctajul obtinut fiind 48,93 din 100 de puncte posibile, relateaza Romania Libera.
Afacerile castigatoare in campania electorala. Desi au o importanta politica aparent minora, ”localele” cantaresc cel mai greu din punct de vedere financiar. In cele cateva saptamani dinaintea scrutinului din 10 iunie, unele firme isi vor dubla cifra de afaceri anuala. Cu ocazia alegerilor pentru primarii si consilii judetene, fiecare formatiune politica importanta are liber la cheltuieli electorale de zece ori mai mari decat cele permise cu ocazia parlamentarelor si de nu mai putin de 75 de ori mai mari decat pentru prezidentiale, relateaza Capital.
Leonard Orban: Vrem sa externalizam unele activitati catre banci. Peste 120 de oameni de afaceri, bancheri, reprezentanti ai autoritatilor si jurnalisti au abordat, ieri, in cadrul Conferintei „Fondurile europene – O sansa a economiei noastre”, organizata de ziarul BURSA, teme de actualitate, dar si detalii tehnice despre modul in care se deruleaza la noi procesul de absorbtie a banilor europeni. Ajuns la cea de-a patra editie, evenimentul a scos in evidenta atat problemele cu care se confrunta beneficiarii in cadrul procesului de absorb-tie a fondurilor UE, cat si solutiile propuse de mediul de afaceri pentru rezolvarea acestora. Integral pe Bursa.ro
New York Times: Cea mai mare parte a ajutorului financiar pentru Grecia se intoarce tot la creditorii externi. Grecia, aflata in pericol de a parasi zona euro, primeste in continuare miliarde de euro sub forma de ajutor de la Troica creditorilor externi (UE, FMI si BCE), insa banii revin aproape in totalitate la creditori sub forma de dobanzi si nu sunt folositi pentru plata unor servicii publice vitale. Al doilea pachet de ajutor financiar extern, de 130 de miliarde de euro, este folosit mai ales pentru plata dobanzilor la datoria tarii, in timp ce economia tarii continua sa aiba dificultati, potrivit cotidianului NYT citat de EurActiv.ro.
Romania, vulnerabila in fata reformei Politicii Agricole Comune. Din 2014, Comisia Europeana va plafona subventiie marilor fermieri la maximum 300.000 de euro pe an, indiferent de suprafata cultivata. Masura ar putea duce la bulversarea agriculturii romanesti. Ministrul roman pentru afaceri europene, Leonard Orban, a anuntat ca proiectul bugetului UE pentru politicile din domeniul agricol in perioada 2014-2020 prevede o suma totala de 1.025 miliarde de euro. ”Dar, unele state fac presiuni pentru reducerea acestei sume cu 200-300 miliarde de euro. Probabil ca, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa acceptam o reducere, dar aceasta va trebui sa fie una echilibrata la nivelul tuturor politicilor UE”, a spus Orban, la conferinta ”50 de ani de Politica Agricola Comuna”, care a avut loc zilele trecute la Bucuresti, anunta Capital.
Cu ce ajuta scutirea de impozit la Prima Casa. Propunerea legislativa care prevede scutirea de la plata impozitelor a persoanelor fizice care acceseaza programul Prima Casa este ”o masura tardiva, cu iz electoral”, spun expertii imobiliari. Un grup de senatori si deputati au propus modificarea Codului Fiscal astfel incat, persoanele fizice care au achizitionat o locuinta prin Programul ”Prima Casa” sa fie scutite de la plata impozitului pe cladiri pe o perioada de 10 ani. Propunerea legislativa a fost adoptata tacit de Senat, fara sa fie dezbatuta si votata in plen. In expunerea de motive, initiatorii motivau o astfel de decizie prin faptul ca masuri similare sunt aplicate in tari europene precum Franta Belgia si Marea Britanie. Continuarea in Romania Libera.
Crespo, convins de soacra sa investeasca in Romania. Fostul mare fotbalist argentinian a inaugurat ieri, in oraselul gorjean Rovinari, o fabrica de camere video de supraveghere. Rodica Rossi, soacra lui Crespo, e o romanca stabilita in Italia acum 30 de ani. Vizita lui Hernan Crespo, fostul mare fotbalist argentinian, la Rovinari e un eveniment istoric pentru localitatea situata la 25 de kilometri de Targu-Jiu. Fotbalistul de 37 de ani a ajuns in Gorj ca asociat al unei firme italiene, care a participat, alaturi de o companie romaneasca, la construirea unei unitati de productie de camere de supraveghere, scrie Adevarul.
Hora unirii, varianta CE: dupa uniunea monetara si cea fiscala, este nevoie si de una bancara. Uniunea monetara n-a fost suficienta pentru salvarea zonei euro si se pare ca, mai nou nu este suficienta nici cea fiscala, promovata prin Pactul semnat in urma cu numai cateva luni. Pentru ca miercuri Comisia Europeana a anuntat ca zona euro ar trebui sa se indrepte catre o uniune la nivelul sistemului bancar si ar trebui sa ia in calcul recapitalizarea directa a bancilor. Motivul: Spania este in prezent stransa in menghina, cu costuri de finantare in crestere abrupta si cu necesitatea injectarii de capital in sistemul bancar, in pericol de prabusire, informeaza Finantistii.ro