Sari direct la conținut

Business Report: Apartamente ieftine, scoase la vanzare prin executare silita. Vezi lista detaliata; Implicarea bancilor in procesul de atragere a fondurilor europene, limitata; Pretul carburantilor ia FOC. Afla cum sa economisesti benzina si motorina; Cum isi plateste un stat independenta in Africa

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Implicarea bancilor in procesul de atragere a fondurilor europene, limitata. Cei care doresc fonduri europene trebuie sa se pregateasca temeinic, este sfatul domnului Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene. „Este foarte important ca sursele de cofinantare pentru aceste proiecte sa fie asigurate din timp pentru a se evita blocajele in implementare”, ne-a declarat ministrul de resort, care ne-a acordat cu amabilitate un interviu. Domnia sa ne-a spus ca implicarea bancilor in procesul de atragere a fondurilor europene in actuala perioada de programare a fost, pe ansamblu, limitata si a variat de la o banca la alta. Reporter: Cum ati caracteriza, in acest moment, situatia absorbtiei fondurilor europene in Romania? Leonard Orban: Rata de absorbtie a fondurilor nerambursabile alocate de Uniunea Europeana Romaniei in perioada 2007-2013 este in prezent de aproximativ 25%. Mai precis, au fost absorbite in jur de 9 miliarde de euro. Pentru fondurile structurale si de coeziune, rata de absorbtie este de 9,18% in privinta declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana, un nivel scazut, dar in crestere fata 3,72 % cat era in septembrie 2011, cand a fost creat Ministerul Afacerilor Europene, scrie Bursa.ro.

Apartamente ieftine, scoase la vanzare prin executare silita. Vezi lista detaliata. Apartamente la jumatate din pretul de pe piata libera pot fi cumparate in prezent doar de la executorii judecatoresti. Numarul de imobile executate silit la preturi mici este mult mai mare acum decat in urma cu doi-trei ani. La licitatii insa, publicul larg nu are practic acces pentru ca nu stie nimic despre acestea, despre cand au loc, unde si la ce pret Pentru cei care sunt interesati de achizitii mai ieftine, vanzarea celor mai multe apartamente este programata in perioada imediat urmatoare. Printre acestea, exista garsoniere cu 15.000 de euro sau mai ieftine, apartamente cu trei camere cu pret sub 25.000 de euro si multe alte exemple. In aceasta perioada, pentru cumparatorii de apartamente unul dintre cele mai importante criterii de alegere este pretul. Faptul ca la executorii judecatoresti se gasesc cele mai ieftine locuinte de pe piata are drept rezultat… lipsa de transparenta a acestora. Asta pentru ca simpla achizitie a locuintelor respective poate fi o mina de aur pentru cumparatori, dar nu si pentru executori, anunta Finantistii.

Pretul carburantilor ia FOC. Afla cum sa economisesti benzina si motorina! Benzina si motorina se scumpesc din ce in ce mai des. Ce poate face un conducator auto impotriva cresterii preturilor la carburanti? Aproape nimic. Nu chiar. Rob Huff, pilotul Chevrolet in cadrul WTTC ofera soferilor sfaturi pentru a realiza economii de combustibil. Ar trebui sa incepeti cu o activitate foarte simpla. Inainte sa porniti la drum, indepartati din autovehicul toate lucrurile care nu va sunt absolut necesare pentru calatorie. Lanturi de iarna, role, carti, jucarii, pantofi, echipamente sport, sticle etc. Nu uitati de portbagaj. Verificati, de asemenea, zona de sub podeaua acestuia. Cu fiecare gram indepartat veti economisi mai mult carburant. Acelasi lucru este valabil si pentru exteriorul autovehiculului. Indepartati suportul de acoperis oricand este posibil. Acesta afecteaza aerodinamica. Mentineti-va autovehiculul curat. Asigurati-va ca toate prizele de aer sunt curate si neobstructionate. Asigurati o admisie corespunzatoare a aerului in motor. De asemenea, spalati autovehiculul, in special zona rotilor de sub aparatoarele de noroi. In felul acesta, veti reusi uneori sa indepartati peste un kilogram de noroi, informeaza Capital.ro.

Cum isi plateste un stat independenta in Africa. Cetatenilor din Sudanul de Sud, care si-au platit independenta cu sange de-a lungul unui lung razboi de eliberare, li se spune acum ca libertatea are, din nou, pretul ei. Unul scump. Oprirea productiei de petrol, realizata in ianuarie de catre fostele grupari de rebeli care acum conduc cea mai noua tara din lume, a redus incasarile intr-o economie in care si-asa cu greu se produce altceva. Acest lucru a dus la cresterea generala a preturilor, de la combustibil la ulei de gatit, orez, carbuni sau banane. Guvernul este fortat astfel sa taie din fondurile alocate educatiei sau sanatatii, iar acest lucru nu are cum sa fie imbucurator intr-o tara in care nivelul de trai este oricum printre cele mai scazute din lume, arata un material Reuters. Preturile s-au triplat de la inceputul anului, spun localnicii, iar ingrijorarea pluteste in aer: „Nu stim ce se va intampla, stim doar ca va fi foarte greu si ca vom suferi”, spune Hamza Salim, un tanar de 22 de ani din Juba, capitala Sudanului de Sud, scrie Money.ro.

Balon de oxigen pentru bancile din Grecia. Statul elen a injectat 18 miliarde de euro in marile banci grecesti lovite de retragerile de depozite si de pierderile inregistrate in urma restructurarii partiale a datoriei de stat. Lovite de criza datoriilor de stat, cele mai mari banci grecesti au ajuns sa se confrunte cu grave probleme privind rezervele de capital. Retragerile semnificative de depozite cumulate cu pierderile inregistrate in urma restructurarii partiale a datoriei statului elen au adus sistemul bancar din Grecia in impas. Totusi, la inceputul acestei saptamani, acestea au primit un balon de oxigen. Statul elen a distribuit o infuzie de capital de 18 miliarde de euro catre cele mai mari patru banci grecesti, a anuntat luni seara ministerul Finantelor de la Atena, potrivit Reuters. In urma acestei masuri, institutiile de credit isi redobandesc accesul la operatiunile de refinantare ale Bancii Centrale Europene, anunta Adevarul.

Pozitie contradictorie a SOCAR fata de Nabucco. Un oficial al SOCAR a facut ieri o declaratie bulversanta vizavi de pozitia Nabucco in licitatia pentru achizitia gazelor de la Shah Deniz II. Elshad Nassirov, director in cadrul SOCAR, apara pozitia Nabucco, dar, in acelasi timp, promoveaza proiectul concurent TANAP, care risca sa injumatateas-ca sau chiar sa anuleze proiectul sustinut de Uniunea Europeana. Varianta lunga a gazoductului Nabucco ramane in carti pentru licitatia de vanzare a gazului din zacamantul azer Shah Deniz II, in ciuda declaratiilor oficialilor BP, a declarat, ieri, pentru un ziar aus-triac, oficialul SOCAR. Potrivit Reuters, oficialul a anuntat: „Am anuntat BP ca nu suntem de acord cu anuntul pe care l-au facut (n.r. ca nu mai iau in considerare Nabucco in cadrul licitatiei). Oficialii BP s-au scuzat si au spus ca anuntul a expus opinii personale. Pentru noi, Nabucco este in continuare o optiune pentru vanzarea gazelor deoarece alternativa sudica propusa – TANAP – este doar un concept”, informeaza Bursa.ro.

Radiografia anului agricol: Romania realizeaza 5% din productia de grau a UE si 6,8% din cea de cartofi. In anul 2011 productia agricola vegetala a inregistrat – potrivit Institului National de Statistica (INS) – cresteri la cereale, leguminoase, plante uleioase, cartofi, legume, furaje verzi, fructe, struguri si scaderi la sfecla de zahar si tutun. Suprafetele cultivate au fost mai mari la cereale, leguminoase, plante uleioase, tutun, cartofi, legume, furaje verzi si mai mici la sfecla de zahar, livezi si vii. Anul trecut suprafata recoltata a fost mai mica cu 18,8 mii hectare decat suprafata cultivata. Suprafetele recoltate in 2011 au fost mai mari la: cereale, leguminoase, plante uleioase, tutun, cartofi, legume, furaje, vii si mai mici la sfecla de zahar si livezi. Judetele care detin cele mai importante ponderi in suprafata recoltata sunt Constanta (6,0%), Teleorman (5,3%), Dolj (5,3%), Timis (5,2%) si Calarasi (5,0%), scrie Finantistii.ro.

Elegant: BMW Zagato Coupe. BMW a prezentat zilele trecute aceasta creatie de exceptie, realizata in colaborare cu reputatul carosier milanez Zagato. BMW Zagato Coupe este un concept pe care constructorul munchenez l-a prezentat in cadrul editiei de anul acesta a celebrului concurs de eleganta auto de la Villa d’Este, din Italia. Nelipsit in ultimii ani de la Concorso d’Eleganza Villa d’Este, BMW si-a obisnuit admiratorii cu astfel de surprize. Cea de anul acesta este derivata din Z4, unul dintre cele mai elegante modele din gama actuala BMW. Nu au fost furnizate detalii tehnice, insa fanii se intreaba deja daca acest concept va fi urmat de un model produs in serie mica. Rod al colaborarii designerilor de la BMW si Zagato, acest unicat are caroseria modelata manual de cei de la Zagato, care si-au pus amprenta si asupra unor elemente din interior, care au fost manufacturate, anunta 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro