Sari direct la conținut

Firma Did Rapid Curier din Targu Mures, amendata cu 20.000 de lei, cea mai mare sanctiune de pana acum pentru incalcarea drepturilor rezervate Postei Romane

HotNews.ro
Incalcarea unor drepturi rezervate Postei Romane, Foto: Posta Romana
Incalcarea unor drepturi rezervate Postei Romane, Foto: Posta Romana

Autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat miercuri ca a decis amendarea firmei Did Rapid Curier din Targu Mures cu 20.000 lei pentru ca a prestat servicii postale catre destinatari din judetele Alba, Arges, Caras-Severin, Cluj, Dolj, Mehedinti, Mures si Sibiu, constand in trimiteri de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0-50 grame, percepand pentru acestea un tarif mai mic de 2 lei/trimitere. Firma a incalcat astfel dreptul rezervat exclusiv Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) ca furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale pe teritoriul Romaniei. Surse din ANCOM au precizat pentru HotNews.ro ca este vorba de un contract cu un singur expeditor, iar acesta nu este o institutie publica.

Pe langa aplicarea amenzii, ANCOM a dispus si amendarea, in termen de 30 de zile, a contractului care nu respecta prevederile legale in vigoare, respectiv drepturile furnizorului de serviciu universal.

  • „Aceasta este cea de a sasea sanctiune aplicata de ANCOM unui operator de servicii postale pentru incalcarea dreptului exclusiv al CNPR, avand cea mai mare valoare de pana acum. Amenda aplicata de Autoritate a tinut cont de gravitatea faptei si de antecedentele companiei”, a anuntat autoritatea fara a da alte detalii.

Atat fostul ministru al Comunicatiilor, Rasvan Mustea (PDL), cat si noul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica (PSD) au avertizat in acest an ca sunt institutii importante ale statului care isi trimit corespondenta prin firme care concureaza ilegal Posta Romana.

Surse din ANCOM au precizat pentru HotNews.ro ca in cazul de fata „este vorba de un contract cu un singur expeditor, iar acesta nu este o institutie publica”.

  • Motivele pentru care Posta Romana detine acest drept rezervat pana la 31 decembrie 2012

In vederea asigurarii dreptului utilizatorilor de acces la serviciul universal in domeniul serviciilor postale, CNPR beneficiaza, printre altele, si de dreptul exclusiv de a presta, pana la data de 31 decembrie 2012, servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, cu o greutate mai mica de 50 g si pentru care se percepe un tarif mai mic de 2 lei, constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor de corespondenta interne si distribuirea trimiterilor de corespondenta expediate din afara teritoriului Romaniei catre o adresa aflata pe teritoriul acesteia.

Posta Romana (CNPR) beneficiaza de dreptul exclusiv de a furniza anumite servicii postale pentru ca, in calitatea sa de furnizor de serviciu universal, are obligatia de a asigura acoperirea cu servicii postale a intreg teritoriului national, astfel incat fiecare locuitor al tarii sa aiba acces la servicii postale, indiferent de localitatea in care traieste.

Posta Romana a dobandit acest drept exclusiv la data de 26 aprilie 2009, in urma unei proceduri de desemnare a furnizorului de serviciu universal lansate de catre ANCOM, la care au participat CNPR si compania Posta Atlassib Curier Rapid.

Furnizorul de serviciu universal are obligatia de a furniza servicii pe intreg teritoriul Romaniei, la aceleasi tarife, inclusiv in zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scazuta a populatiei, acolo unde cantitatea de corespondenta este mica si din acest motiv activitatea nu este profitabila. CNPR are obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor cel putin o cutie postala si cel putin un punct de contact propriu in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei.

Orice furnizor de servicii postale autorizat poate furniza si servicii din sfera serviciului universal cu conditia sa respecte drepturile rezervate Postei in ceea ce priveste limitele de greutate si de tarif, chiar si in conditiile in care acorda expeditorului facilitati tarifare. Constituie contraventie incheierea si derularea unui contract in cadrul caruia pretul pe trimitere este mai mic de 2 lei pentru trimiterile de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame.

Anterior acestei amenzi, ANCOM a mai amendat alte cinci firme pe acelasi motiv – incalcarea acestui drept rezervat Postei, respectiv: Cargo Serv Post, TCE Post S.R.L., Associated Group Communications SRL, Total Post Services SRL si Direct Post Services SRL.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro