AUDIO Matei Bratianu, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali: Pe mine insolventa ma duce cu gandul la faptul ca se vor putea vinde active ale Postei la capul gol
Noua conducere a Postei ne-a prezentat un plan de masuri pentru redresarea companiei care presupune disponibilizarea a 1.028 de salariati din aparatul TESA (n.a cel administrativ), impunerea unei zile libere neplatite pentru toti salariatii pana la 31 decembrie, un al doilea val de concedieri de 5.300 de salariati din randul factorilor, oficiantilor, soferilor, manuitorilor de valori, deci a personalului cu functii de executie si concedierea tuturor acestor oameni fara salariile compensatorii prevazute in Contractul Colectiv de Munca, lucru cu care nu putem fi de acord’, a declarat pentru HotNews.ro Matei Bratianu, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali. Ni s-a spus ca daca nu semnam astazi ca trebuie sa plece 1.028 de angajati din personalul TESA, luni va fi declarata insolventa Postei. Pe mine insolventa ma duce cu gandul la faptul ca se vor putea vinde active ale Postei la capul gol, a mai spus Bratianu.
Vineri dimineata Consiliul de Administratie al Postei Romane s-a intrunit pentru a discuta un plan de masuri urgente de redresare a companiei. Noul Ministru al Comunicatiilor, Dan Nica (PSD), a anuntat cu o zi in urma ca acest plan urgent de restructurare, care implica printre altele concedierea a 1.068 de angajati din aparatul TESA (n.a functii de conducere si administrative) va fi vineri prezentat in Consiliul de Administratie al acestei companii de stat si va fi aprobat, daca sindicatele isi vor da acordul.
„Daca sindicatele nu sunt de acord”, a spus Nica, „intram in varianta B, care din pacate inseamna intrarea in insolventa”.
Contactat vineri de HotNews.ro, deputatul PSD Matei Bratianu si presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, care ar reprezenta circa 26.000 de angajati ai Postei Romane, a detaliat masurile care ar fi fost inaintate de conducerea Postei precum si obiectiile sindicatelor.
Descarca fisierul audio in format MP3
Principalele declaratii:
- „Din organigrama prezentata rezulta ca se desfiinteaza 8 directii regionale de Posta. Fiecare directie regionala are un numar de 4 pana la 6 judete pe care le coordoneaza. Sindicatul este impotriva desfiintarii acestor directiii regionale dar nu este impotriva redimensionarii personalului din DRP-uri, cum le zicem noi, prin comasare de servicii, prin comasarea unor posturi care se suprapun ca si atributii.
- Domnii Nica (n.a Dan Nica, ministrul Comunicatiilor) si Smeeianu (n.a Ion Smeeianu, directorul general al Postei Romane) au spus ca este imperios necesar ca organigrama sa fie aprobata de sindicat asa cum a fost conceputa.
- Ion Smeeianu ne-a prezentat un plan de masuri pentru redresarea companiei care presupune disponibilizarea celor 1.028 de salariati, impunerea unei zile libere neplatite pentru toti salariatii pana la 31 decembrie, un al doilea val de concedieri de 5.300 de salariati din randul factorilor, oficiantilor, soferilor, manuitorilor de valori, deci a personalului cu functii de executie si presupune concedierea tuturor acestor oameni fara salariile compensatorii prevazute in Contractul Colectiv de Munca (CCM), lucru cu care nu putem fi de acord. Putem negocia modul cum vor fi acordati acesti bani, dar nu putem fi de acord cu nerespectarea CCM, care presupune salarii compensatorii intre 3 si 30 de salarii in functie de vechime.
- Referitor la al doilea val de disponibilizari colective (n.a cei 5.300 de angajati) noi spunem ca aceasta noua disponibilizare trebuie facuta numai in urma aplicarii rezultatelor normarii care au avut loc in Posta Romana.
- Ni s-a spus ca daca nu suntem de acord astazi si nu semnam ca trebuie sa plece 1.028 de angajati din personalul TESA, luni va fi declarata insolventa Postei. Din pozitia noastra, din punctul de vedere al SLPR ar rezulta probabil 600 de salariati cu functii de conducere si TESA care ar urma sa fie disponibilizati. Refuz sa accept ca daca nu vor fi disponibilizati alti 400 de angajati daca raman DRP-urile, Posta trebuie sa intre in insolventa.
- Nu s-a pomenit absolut nici un cuvant despre o strategie concreta de crestere a veniturilor companiei cu solutii, masuri si persoane responsabile.
- (n.a disponibilizarile) ar urma sa aiba loc in cursul anului astuia, iar primul val ar trebui sa plece in opinia lor imediat. Dupa CCM oricum dureaza circa 3-4 saptamani pana se fac procedurile legale pentru disponibilizarea lor.
- Asta este o politica a pumnului in gura, o politica in forta, nu are nici un argument tehnic. Suntem de acord cu modificarea organigramei in centralul companiei, in urma careia va rezulta un numar de disponibilizari din cei adusi politic si din sefii si directorii companiei. Suntem de acord cu redimensionarea numarului de salariati din cele 8 directii de posta unde s-ar putea ajunge la 40% din numarul de salariati pe care-l au azi. Asta nu ne duce insa la 1.000, ci la 600-700 de oameni.
- Pe mine insolventa ma duce cu gandul la faptul ca se vor putea vinde active ale Postei la capul gol. Avem experienta insolventei la atatea intreprinderi din Romania care au fost praduite. Angajamentul cu FMI este privatizarea Postei si nu hacuirea ei si vinderea unor active, ca sa nu mai ai ce privatiza.
- Cunoasteti cat de cat Brasov-ul? Ati fost in parcul Primariei? Acolo este o cladire superba a Postei, care este de patromoniu care valoreaza cel putin 10 milioane de euro. La Timisoara este un mamut in centrul orasului, la Cluj este o cladire superba in centrul orasului. Daca se intra in insolventa, administratorul special poate incepe sa le vanda, le poate vinde sub valoarea de piata, cu cat le vinde sub valoarea de piata se imparte intre cine Dumnezeu va fi pus si cine cumpara si in felul asta este praduita Posta.
HotNews.ro a contactat si conducerea Postei, dar pana la acest moment nu am obtinut un punct de vedere legat de negocieri si rezultatul acestora.
Ministrul Dan Nica a spus joi ca a propus acest plan „ca urmare a faptului ca in toata aceasta perioada a fost o actiune de devalizare a acestei companii”. Nica a spus ca pe langa pierderile financiare al Postei Romane, compania mai are o datorie la bugetul de stat reesalonata in valoare de circa 110 milioane lei si o amenda la Consiliul Concurentei de circa 110 milioane lei.
De altfel conducerea Postei Romane a fost schimbata saptamana trecuta, iar Ion Smeeianu, noul director general al Postei Romane, a declarat joi intr-un interviu pentru HotNews.ro ca Posta are o datorie de circa 210 milioane lei la bugetul de stat.