Business Report: Procesul "Roman Copper" blocheaza privatizarea "Cupru Min"; Investitie chineza de un miliard de euro la Rovinari; Ce locuinta putem cumpara cand nu avem banii de avans
Procesul „Roman Copper” blocheaza privatizarea „Cupru Min”. Autoritatile romane nu au notificat „Roman Copper” cu privire la situatia actuala a procesului de privatizare a Cupru Min. Joel Hayes, presedintele companiei canadiene, ne-a declarat in exclusivitate: „Actualul proces de privatizare nu a fost finalizat si, pana in momentul de fata, nu am primit nicio notificare oficiala din partea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri sau OPSPI prin care sa ne fie adusa la cunostinta pozitia lor in acest sens. In orice caz, pana la data la care actualul proces de privatizare nu este finalizat – fie pe cale amiabila, urmand cursul firesc, fie in instanta – nu putem vorbi de initierea unui nou proces de privatizare”. Integral in Bursa.
Intrebarea la care lui Mugur Isarescu ii e groaza sa raspunda. Banca Nationala a ajuns in fata unui echilibru imposibil intre salarii, inflatie si cresterea economica substantiala, astfel ca cel putin unul dintre cele trei elemente risca sa fie sacrificat anul acesta. Guvernatorul Mugur Isarescu a incercat sa stea departe de dezbatere, insa reactiile BNR au fost foarte concrete. Reintregirea salariilor este principalul mandat politic atat al fostului cat si al actualului guvern. Stabilitatea preturilor este mandatul oficial al bancii centrale, care are drept instrument principal dobanda de politica monetara. Pentru a tine inflatia sub control, BNR trebuie sa tina dobanda cat mai sus, lucru care impiedica relansarea economiei, scrie EVZ.
Ce locuinta putem cumpara cand nu avem banii de avans. In loc sa astepte sa stranga avansul pentru un credit ipotecar, asa cum e normal, multe persoane aleg sa il acopere printr-un credit de nevoi personale. Ce sume pot imprumuta? Ce rol are avansul la un credit ipotecar? Reprezinta o responsabilizare a clientului si o anumita garantie pentru banca. Mai mult, avansul ofera indicii despre inclinarea spre economisire sau suportarea unui efort lunar din partea clientului. Cu toate ca stiu aceste lucruri, multe banci calca in picioare principiul avansului si accepta sa acorde aceluiasi client un credit de consum care sa acopere avansul perceput tot de ele, chiar daca astfel isi asuma intregul risc. Integral in Capital.
Investitie chineza de un miliard de euro la Rovinari. Comisia de negociere pentru Proiectul „Realizare grup energetic nou de 500 de MW la Termocentrala Rovinari” a selectat oferta depusa de Compania chineza China Huadian Engineering Co. Ltd.. Oferta chinezilor a intrunit cel mai mare numar de puncte (100), fata de 78,75 puncte obtinute de Compania Marubeni Corporation. Rezultatele evaluarii ofertelor au fost transmise conducerii societatii pentru aprobarea in Consiliul de Administratie, in vederea desemnarii Investitorul Selectat pentru participarea la procedura de constituire a societatii mixte de tip IPP, arata un comunicat remis redactiei. Continuarea pe Bursa.
Cum economisesti mai eficient pentru anii batranetii. Asigurarile unit-linked au avut un inceput de an bun si sunt o varianta de luat in calcul, insa pentru romanul mediu fondurile private de pensii raman cea mai buna optiune. Dupa o perioada de scadere, programele de investitii derulate de companiile de asigurari pentru clientii care au optat pentru asigurari cu componenta investitionala au trecut iar pe crestere in prima parte a acestui an. Castigurile ajung si pana la 10% dupa primele trei luni ale acestui an si au fost generate mai ales de evolutia pozitiva a titlurilor cotate la Bursa de Valori. Fondurile de pensii facultative, pe de alta parte, au avut o crestere relativ modesta, informeaza Capital.
Bulgarii ne fac autostrada spre Turcia. Guvernul bulgar intentioneaza sa construiasca o autostrada care sa faca legatura intre Romania si Turcia. Pe malul romanesc al Dunarii strategia este investirea a sute de milioane de euro in peticeli continue ale actualelor sosele. Bulgaria va cauta un investitor privat care sa realizeze o autostrada intre Ruse, Leliko Tarnovo, Svilengrad si Istanbul, a declarat recent ministrul bulgar al dezvoltarii regionale, Lilyana Pavlova, potrivit novinite.com. Proiectul va fi situat pe traseul Coridorului IX pan-european de transport, care pe teritoriul romanesc porneste de la Giurgiu si se incheie la Albita, judetul Vaslui, dupa ce intalneste orasele Bucuresti, Buzau si Focsani, anunta Romania Libera.
O pasiune transformata in business. Oksana Danilisin s-a mutat de la Chisinau in Bucuresti in urma cu aproape opt ani. A investit 220.000 de euro intr-un salon de infrumusetare, iar acum este reper pe piata coafurilor impletite. Oksana Danilisin s-a nascut in Chisinau, iar in urma cu aproape opt ani a venit in Romania pentru ca isi dorea mai multe de la viata. Plecand de la pasiunea ei pentru impletituri rusesti, si-a deschis un salon de infrumusetare de nisa in centrul Bucurestiului. Tanara antreprenoare de 25 de ani a deschis salonul care ii poarta numele in urma cu un an si jumatate, dar pasiunea pentru impletituri s-a nascut inca din copilarie. Continuarea in Adevarul.
Somatii de la Washington pentru baietii destepti. Daca ancheta declansata de Comisia Europeana va stabili ca unele contracte cu Hidroelectrica au reprezentat ajutoare de stat, beneficiarii vor plati amenzi si vor fi nevoiti sa restituie toate sumele de care au beneficiat, a atentioant seful misiunuii FMI. Cinci investigatii „aprofundate distincte” au fost initiate de Comisia Europei (CE) in scopul de a stabili daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare privind ajutorul de stat. Mai exact, in aprilie, CE a anuntat ca exista indicii care arata ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare si cumparare a energiei la preturi preferentiale, relateaza Romania Libera.
Salariile bugetarilor: Ce se ascunde in spatele contradictiilor Guvern-FMI. Guvernul si Fondul Monetar International nu cad la pace asupra salariilor bugetarilor. Premierul Victor Ponta a declarat ca reintregirea va avea loc pana la 1 decembrie 2012, insa Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, spune ca acest lucru se va produce anul viitor. Aceste contradictii ne fac sa ne intrebam cine guverneaza cu adevarat: FMI sau Cabinetul Ponta? Inca nu este timpul pentru discutii despre momentul cand bugetarii isi vor vedea banii la nivelul din 2010, scrie Daily Business.ro