Business Report: Romania, prioritara pentru dezvoltarea Gazprom; Benzinariile lui Niculae ar putea vinde benzina cu 10%-15% mai ieftin decat piata; Ce sanse ai sa scapi de amenda pentru lipsa rovinietei. Vezi punctele slabe ale celor care dau amenzi; The Economist: Somer, sarac, dar acasa
Romania, prioritara pentru dezvoltarea Gazprom. Expansiunea regionala a business-ului este un punct strategic pentru NIS, companie subsidiara a „Gazprom Neft”. Romania se afla printre tarile prioritare, care prezinta o directie promitatoare de dezvoltare, potrivit Directiei de Comunicare a Gazprom. „Ramanem interesati sa investim in aceasta tara si studiem modalitatile posibile de cooperare”, arata un raspuns al Directiei de Comunicare a Gazprom, la solicitarea noastra. Oficialii Gazprom ne-au mai spus ca firma ruseasca are consultari cu autoritatile din Romania pe proiecte in domeniul UGS – depozite subterane de inmagazinare a gazelor. Continuarea pe Bursa.ro
Filajul si afacerile. Piata investigatiilor private din Romania se bazeaza in proportie de 80-90% pe activitati de urmarire. Filajul si afacerile sunt doua domenii care aparent nu au nicio legatura unul cu celalalt. Din pacate, realitatea romaneasca este inedita si prin acest mariaj ciudat. Cum a aparut si unde va duce aceasta comuniune este un raspuns simplu: a aparut din incompetenta si va duce spre nicaieri sau spre faliment. Trecerea de la economia centralizata la cea de piata a dus la aparitia unui nou tip de marfa: INFORMATIA (intelligence). Pana in 1989 statul era singurul detinator si manipulant al informatiilor. Brusc, proaspatul intreprinzator s-a vazut nevoit sa ia decizii liber, asa cum isi dorise, fara sa i le impuna cineva de la centru, relateaza Finantistii.ro
Benzinariile lui Niculae ar putea vinde benzina cu 10%-15% mai ieftin decat piata. Omul de afaceri Ioan Niculae a deschis la intrarea in Zimnicea prima benzinarie dintr-o retea proprie care ar putea ajunge la peste 80 de benzinarii la nivel national. Viitorul lant de benzinarii ar trebui sa utilizeze in viitor bioetanol din productie proprie. Majorarea procentului de bioetanol, prin lege, ar permite omului de afaceri vanzarea litrului de benzina cu circa 10%-15 mai putin decat restul pietei, informeaza Capital.
Iei Prima Casa 4 in euro sau astepti varianta in lei. Nicio banca comerciala nu a epuizat inca plafonul de garantii alocat in programul Prima Casa 4. BCR, cel mai mare finantator din program, mai are la dispozitie 200 de milioane de euro, din totalul de 600 de milioane. „Prima Casa este, fara indoiala, cea mai de succes si viabila forma de finantare, datorita costurilor scazute si a avansului mic, de doar 5%”, a spus, pentru EVZ, Ionut Stanimir, seful Departamentului Comunicare Externa din cadrul BCR. Potrivit acestuia, cele 200 de milioane de euro ar putea fi epuizate in doua-trei luni sau, cel mai tarziu, in toamna, anunta EVZ.
Ce sanse ai sa scapi de amenda pentru lipsa rovinietei. Vezi punctele slabe ale celor care dau amenzi. Sute de romani au reusit sa obtina hotarari judecatoresti care anuleaza amenzile primite pentru lipsa rovinietei. Capital.ro va prezinta principalele argumente aduse in fata instantelor comentate de avocatul Cristian Barcan. Soferii din Romania au sanse reale de o obtine decizii favorabile in urma contestarii amenzilor pentru lipsa rovinietei. O demonstraza mai multe decizii luate de instante judecatoresti. Singura institutie din Romania care are dreptul legal de a sanctiona soferii care nu detin rovinieta este Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale iar sistemul informatic administrat de Companie are suficiente hibe ca sa nu mai vorbim despre erorile umane. Integral in Capital.
Presedintele Camerei de Comert: Exportatorii romani trebuie sa fie ireprosabili pentru a intra in Japonia. Interviu cu Mihai Prundianu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-Japonia. Reporter: In ce stadiu se afla relatiile dintre Romania si Japonia? Mihai Prundianu: Intre Japonia si Romania exista o relatie de prietenie traditionala. Dupa Revolutia din decembrie 1989, Japonia a sprijinit activ procesul de democratizare in Romania si trecerea la o economie de piata, fiind foarte apreciata din acest motiv de catre poporul roman. Dupa aderarea Romaniei la NATO si UE, Japonia si Romania au colaborat strans in probleme regionale si globale, ca parteneri importanti care impartasesc aceleasi valori fundamentale, cum ar fi democratia sau drepturile omului. Interviul integral pe Bursa.ro
The Economist: Somer, sarac, dar acasa. De ce refuza europenii sa se bucure de beneficiile pietei unice a muncii? Aproape un sfert din forta de munca a Spaniei – aici intrand nu mai putin de jumatate din tinerii iberici – este, in momentul de fata, in cautarea unei slujbe. In timp ce ratele somajului din state precum Austria, Germania si Olanda sunt incomparabil mai mici. Cand ajung in situatii similare, americanii isi iau lumea-n cap si pleaca in cautarea unui job, oriunde s-ar ivi aceasta oportunitate. Europenii, in schimb, nu sunt deloc dispusi sa-si schimbe locul de bastina, fiind reticenti in privinta mutarii atat in alt oras, cat mai ales in alta tara. Continuarea in Capital.
Privatizare in zigzag la TAROM. Noul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, ar dori o privatizare integrala a TAROM. Predecesorul sau, Alexandru Nazare, vorbea de listarea pe bursa a 20% din actiuni. Victima a incoerentei politicilor de la Transporturi, TAROM risca sa fie adusa pe lista liniilor aeriene europene a caror privatizare a esuat. Ministrul desemnat al Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, a declarat ieri, la audierile din comisiile parlamentare reunite, ca o varianta pentru privatizarea TAROM ar fi vanzarea integrala a companiei. „Cred ca ar fi mai interesant de vandut in totalitate TAROM si sa mai asteptam cu CFR Marfa”, a spus Silaghi. Integral in Romania Libera.
Salariile romanilor, inca lovite de criza. Salariu mediu net pe economie a fost de 1.543 de lei in martie, in scadere cu 3,8% fata de luna decembrie a anului trecut, reiese din datele raportate ieri de Institutul National de Statistica (INS). De mentionat ca, in ultima luna a anului trecut, majoritatea angajatilor au incasat si prime prilejuite de Sarbatorile de Iarna. In aceeasi perioada (decembrie 2011-martie 2012), media generala a scumpirilor – inflatia, care a erodat si mai mult veniturile – a fost de 1,42%, astfel ca salariul real, adica mediul net minus inflatia, a scazut cu 5,22%, informeaza Adevarul.