Sari direct la conținut

Ministerul Comunicatiilor a primit doua oferte pentru consultanta juridica in privatizarea Postei Romane/Valoarea contractului este sub 125.000 de euro/ UPDATE Achizitia a fost anulata si se va relua in perioada urmatoare

HotNews.ro

​Ministerul Comunicatiilor a primit doua oferte pentru asigurarea de servicii de asistenta juridica in vederea definirii pasilor necesari contractarii consultantului de privatizare a Postei Romane si lucram la evaluarea si desemnarea castigatorului, a precizat pentru HotNews.ro Ioana Santa, purtatorul de cuvant al acestei institutii. Termenul limita de depunere a ofertelor a fost joi, 19 aprilie, dar ofertantii nu si-au dat acordul pentru a li se publica numele, a spus aceasta.

Joi, 12 aprilie, Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor a prezentat pasii care vor fi facuti in perioada urmatoare in procesul de privatizare a Postei Romane prin majorare de capital si atragere a unui investitor minoritar care sa detina minim 20%. Acesta a subliniat ca statul roman va ramane in continuare actionar majoritar la Posta Romana si dupa aceasta privatizare.

Vineri, 13 aprilie, ministerul a lansat pe site-ul propriu o invitatie de participare la o achizitie insa obiectul acesteia era formulat neclar (nu era precizat nici despre ce privatizare este vorba), iar valoarea estimata a contractului era neprecizata.

Iata cum este descris obiectul contractului:

  • Achizitie de: „servicii de asistenta, consultanta si informare juridica in domeniul privatizarii” si orice alte servicii complementare/conexe necesare realizarii obiectului contractului, prin care sa se asigure asistenta juridica in procesul de selectare, contractare a unui „consultant juridic si de tranzactie”.

Contactati in aceeasi zi de HotNews.ro, oficialii MCSI au precizat ca este vorba despre privatizarea postei Romane si despre desemnarea consultantului juridic mentionat de ministrul Comunicatiilor.

Aceleasi nelamuriri legate de valoarea si de obiectul contractului le-au avut insa si anumiti operatori economici, fapt demonstrat de un document cu raspunsuri la o solicitare de clarificari, postat pe site-ul ministerului, miercuri,18 aprilie.

Ioana Santa, purtatorul de cuvant al MCSI, a oferit joi, 19 aprilie, pentru HotNews.ro mai multe explicatii legate de acest contract.

  • „Firma castigatoare ne acorda asistenta juridica in vederea definirii pasilor necesari contractarii consultantului de privatizare, elaborarii caietului de sarcini si negocierii contractului cu acesta”, a spus purtatorul de cuvant al MCSI.

Aceasta a detaliat si motivele juridice pentru care valoarea acestui contract nu a fost facuta publica.

  • „Reamintim ca anuntul MCSI a fost publicat pe 13 aprilie, iar termenul de depunere a fost 19 aprilie. Orice operator economic interesat de acest contract a putut sa solicite o prelungire a acestui termen precum si orice clarificare pe care o considera necesara. Totodata documentele solicitate in contextul invitatiei, pentru calificarea ofertantilor si aplicarea criteriului de atribuire, se puteau intocmi in maximum 3 ore. Totodata, obiectul contractului este achizitia de servicii juridice, iar conform art. 16 alin 2 din OUG 34/2006, fiind incadrate in Anexa 2B, achizitiile de acest tip sunt exceptate de la aplicarea Ordonanatei de Urgenta nr. 34/2006 cu modificarile si completarile ulterioare privind achizitiile publice. In plus, cuantumul estimat este sub plafoanele prevazute la art. 57 alin. 2 din aceleasi acte normative (sub 125.000 de euro) ; drept urmare, Ministerul nu era obligat sa parcurga niciun fel de procedura prevazuta de aceasta ordonanta ce reglementeaza achizitiile publice. Exista temeiul legal de a achizitiona aceste servicii fara organizarea unei procedure de achizitie, asa cum sunt definite la art.3 s) din OUG 34-2006 cu modificarile si completarile ulterioare. La cererea ministrului comunicatiilor, Razvan Mustea-Serban, s-a decis insa ca toti pasii procedurali ce se vor realiza in legatura cu privatizarea Companiei Nationale Posta Romana SA, sa fie facuti in mod transparent. Cu privire la aceasta achizitie, chiar daca nu se supune OUG 34/2006 (fiind exceptie), s-a decis publicarea unei invitatii de participare tocmai pentru a asigura aceasta transparenta”, a mai declarat aceasta.

In legatura cu acest subiect mai trebuie amintit si ca in luna decembrie 2011, MCSI anuntase ca a selectat consultantul care sa evalueze Posta Romana. In urma unei proceduri de achizitie a fost aleasa compania KPMG Romania SRL, care a facut o oferta în valoare de 48.360 lei (TVA inclus).

Intrebat joi, 12 aprilie, despre acest aspect, ministrul a spus ca nu a mai fost semnat acest contract.

  • „Strategia anterioara a ministerului a fost sa aiba un evaluator, deci un contract de evaluare si separat sa aiba un consultant de privatizare. Contractul despre care vorbiti d-voastra (n.a KPMG) este adevarat trebuia sa se incheie dar el nu s-a mai incheiat datorita unor sincope care au aparut – practic nu s-a gasit sursa de finantare pentru contractul respectiv”, a spus Razvan Mustea.

Ministrul a spus ca noua strategie a ministerului, rezultata in urma mai multor discutii si informari si cu alte ministere, precum cel al Economiei si al Transporturilor, prevede alegerea intr-o prima faza a unui consultant juridic si apoi a unui consultant de privatizare. Acesta a subliniat ca procesul de privatizare va fi intarziat cu cateva luni, dar si-a exprimat speranta de a se finaliza pana la sfarsitul acestui an.

  • UPDATE (vineri, 20 aprilie): Ministerul Comunicatiilor a anulat achizitia

Ministerul Comunicatiilor a postat vineri pe site-ul propriu un anunt de anulare a acestei achizitii, care urmaeaza insa sa fie reluata:

  • Stadiu: Achizitie anulata. Niciun ofertant nu a depus toate documentele, solicitate in invitatia de participare, necesare verificarii indeplinirii cerintelor minime de calificare. Achizitia se va relua. Lansarea invitatiei urmeaza a fi facuta publica la adresa www.mcsi.ro”.

Posta Romana este detinuta de statul roman prin Ministerul Comunicatiilor – 75% din actiuni si de Fondul Proprietatea cu 25% din actiuni. Posta Romana avea 34.962 de angajati la sfarsitul lunii februarie din acest an, iar pentru 2011 estimarile arata ca va exista o pierdere neta de 68 de milioane de lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro