Sari direct la conținut

Business Report: Valentin Lazea, economist-sef al BNR: Platim pretul anilor de excese; Minciuni, prostie si dictat – Rasdaq; Ce citesc romanii pe gadgeturi. Topul cartilor in limba romana pentru tablete si e-readere; Jim Rogers: "Taiati taxele si deveniti un Singapore!"

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Minciuni, prostie si dictat – Rasdaq. La fel cum s-a constituit in 1996, prin abuz si ilegalitate, tot asa vrea CNVM sa-si desfiinteze piata Rasdaq, printr-un ordin care nu are nici o legatura cu legea. Rasdaq a fost, de la inceput, o piata nelegala (un fapt argumentat amanuntit de ziarul BURSA, asupra caruia nu am incetat sa avertizam), cu pretentia c-ar fi o bursa (in pofida presiunilor, niciodata ziarul BURSA nu a acceptat sa-i publice autointitularea de „Bursa Electronica Rasdaq”, pe care si-a tras-o, prin 2002, cu acordul CNVM), scrie Bursa.

Ce citesc romanii pe gadgeturi. Topul cartilor in limba romana pentru tablete si e-readere. Romanii se dau in vant dupa noile tehnologii si mai ales dupa gadgeturi. Nu conteaza daca au bani sau nu, la nevoie pot lua si un credit doar ca sa fie in rand cu ceilalti, si chiar deasupra lor. In prezent, aproape ca nu exista vagon de metrou in care sa nu gasesti doi-trei romani care sa-si „omoare” timpul citind de pe e-readere sau tablete. Despre telefoane nici nu mai amintim pentru ca daca in 2012 nu ai acces la internet de pe telefon esti demodat. La ce sunt folosite aceste gadgeturi totusi? Pentru citit?, mai putin. Pentru jocuri? Da. Si, nu in ultimul rand, pentru updatarea statusurilor pe Facebook sau pe messenger, informeaza VerticalNews.ro

Whisky-ul – un plasament mai valoros decat aurul. Indexul celor mai performante 100 de soiuri de whisky scotian tranzactionate in ultimii patru ani s-a apreciat cu 245%, iar aurul cu doar 146%. Exista un activ care are un randament mai bun decat metalul galben: whisky-ul scotian. Cele mai performante 10 whisky-uri de colectie au adus – in perioada 2008-2011 – un castig mai mare de 400%, cele din top 100 de 245%, iar primele 250 – 180%. In acest interval de timp aurul a oferit un castig de 146%, iar diamantele de 10%. Lista whisky-urilor scotiene single malt care au inregistrat salturi de la 400 la 1.300 de lire sau de la 2.700 la 12.000 contine marci faimoase precum Macallan, Dalmore sau Balvenie, anunta Finantistii.ro

Mineritul n-a murit, ci se transforma. Anul acesta va avea loc cea mai mare reforma a mineritului romanesc, sector ce asigura 40% din energia tarii, dar care este acum in pragul colapsului. De cativa ani se vorbeste de minerit ca de o gaura neagra a industriei romanesti, unde pierderile si datoriile au ajuns la valori uriase. Insa sectorul productiei de energie din Romania se bazeaza in continuare in proportie de 40% pe carbune, astfel ca mentinerea in viata a sectorului minier este esentiala, insa doar cu conditia restructurarii. Romania are doua tipuri de carbune energetic: lignitul, extras de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si huila, aflata la Compania Nationala a Huilei (CNH), informeaza Adevarul.

Jim Rogers: „Taiati taxele si deveniti un Singapore!”. Jim Rogers, 70 de ani, presedintele Rogers Holdings si fost partener al lui George Soros in fondul de hedging Quantum Fund, mizeaza in continuare pe aur, euro si agricultura si spune ca deschiderea catre investitori e cea mai buna solutie pentru Romania. Interviu integral in Capital.

Valentin Lazea, economist-sef al BNR: Platim pretul anilor de excese. Banca Nationala a scazut dobanda de politica monetara, urmeaza ieftinirea creditului? Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, considera ca acesta e un proces de durata, intrucat bancile romanesti sunt supuse unei duble constrangeri: curatarea bilanturilor de creditele neperformante acordate inainte de criza si reechilibrarea raportului credite/depozite. Intrebat daca exista un nivel al dobanzii-cheie la care economisirile in valuta sa fie remunerate mai bine decat cele in lei, Lazea apreciaza ca in Romania asistam la un fenomen atipic care face ca unele banci sa remunereze depozitele in euro cu 4-5% – aproape la fel ca si depozitele in lei. Continuarea pe Finantistii.ro

Culisele esecului de la Cupru Min. Sapte minute dramatice au marcat diferenta dintre succes si ratare in cea mai fierbinte privatizare a momentului. „La 12 fara cinci minute le-am atras atentia ca urmeaza sa expire termenul legal pentru semnarea contractului. Ne-au reprosat ca facem presiuni asupra lor. La 12 si doua minute ar fi vrut sa semneze, dar era prea tarziu”, povesteste o sursa apropiata negocierilor dintre Ministerul Economiei si Bayfront Capital Partners, pentru vanzarea Cupru Min, care au esuat vineri la miezul noptii, la sfarsitul a 12 ore de negocieri, scrie EVZ.

Oportunitatile BVB: listari noi, energie si financiare. In ciuda cresterilor masive din primul trimestru, actiunile listate la BVB mai au inca de recuperat pentru a ajunge din urma pietele externe. Cu alte cuvinte, oportunitati exista in continuare, mai ales in zona financiara. Bursa de Valori Bucuresti a crescut surprinzator de mult in primul trimestru. Perspectivele de la inceputul anului nu erau atat de optimiste fata de evolutia titlurilor listate, in special din cauza spectrului de reintrare in recesiune tehnica si a situatiei negative de pe pietele externe, relateaza Capital.

Cum „platesti” aplicatiile gratuite pentru Facebook, telefoane si tablete. Aplicatiile gratuite pentru Facebook, telefoane si tablete nu au costuri financiare implicite pentru utilizator, dar sunt „platite” cu informatii personale sensibile, de la inclinatii politice si religioase la preferinte sexuale, date folosite uneori in mod inadecvat, potrivit unei analize WSJ. Majoritatea aplicatiilor gratuite solicita si obtin accesul la date sensibile cu caracter personal ale utilizatorului si ale prietenilor sai, chiar daca acestia nu si-au dat acordul pentru colectarea informatiilor. Astfel, datele personale isi pot face aparitia in locuri neasteptate si in baze de date care nu au nicio legatura cu Facebook sau chiar cu dezvoltatorii aplicatiilor care le-au colectat, scrie Gandul.

De ce a esuat privatizarea Cupru Min. Firma canadiana infiintata special la sfarsitul anului trecut pentru cumpararea Cupru Min a respins unele din conditiile impuse prin contract de Ministerul Economiei si astfel vanzarea nu s-a mai incheiat, potrivit declaratiilor reprezentantilor Ministerului Economiei. Vanzarea companiei Cupru Min catre Roman Copper a esuat, deoarece firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maxim o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare, relateaza Romania Libera.

Afacerea Palas, 7 ani de ilegalitate. Proiectul imobiliar ridicat de „regele mallurilor”, Iulian Dascalu, a fost scos in afara legii printr-o noua sentinta definitiva si irevocabila. Curtea de Apel Bucuresti a emis la sfarsitul saptamanii trecute o sentinta care pune definitiv pecetea de ilegal pe proiectul care vizeaza construirea unui imens ansamblu imobiliar in centrul Iasiului. Mai exact, magistratii bucuresteni au respins o cerere depusa de municipalitatea din Iasi si Iulius Group, firma milionarului Iulian Dascalu, prin care cele doua parti cereau revizuirea unei sentinte date de Curtea de Apel Oradea, scrie Adevarul.

Hassan Awdi: Romania a nationalizat Rodipet in mod abuziv. Hassan Awdi, fostul patron al Rodipet, acuzat ca a pagubit societatea cu 35,5 milioane euro, ne-a prezentat, in cadrul unui interviu, opiniile sale legate de acest caz, precum si actiunile pe care le-a intreprins impotriva statului roman. Hassan Awdi ne-a declarat ca este in masura sa demonstreze ca firma sa Magnar, fosta proprietara a Rodipet, a respectat integral termenii contractului de privatizare al Rodipet. Totodata, domnia sa considera ca a fost tratat in mod inechitabil in Romania. Integral in Bursa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro