Sari direct la conținut

Business Report: Avocatii, uluiti ca lipsesc obligatiile post-privatizare la "Cupru Min"; De ce se inghesuie grecii si spaniolii sa cumpere apartamente in… Berlin; Sistemul bancar european se schimba la fata

HotNews.ro
Report, Foto: Colaj foto
Report, Foto: Colaj foto

Avocatii, uluiti ca lipsesc obligatiile post-privatizare la „Cupru Min”. Firma canadiana „Roman Copper”, infiintata special pentru preluarea „Cupru Min”, nu are nicio obligatie de investitii si de continuare a activitatii la compania romaneasca, a declarat, ieri, Florin Vladan, seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI). Domnia sa a precizat ca firma canadiana nu s-a angajat la nicio inves-titie, dar nici statul nu a impus nicio conditie actualului actionar al „Cupru Min”, fiind multumit de pretul obtinut in urma tranzactiei. Laurentiu Vladan nu a putut spune care sunt planurile celor de la „Roman Copper”, dupa ce vor intra in posesia „Cupru Min”, scrie Bursa.

Sistemul bancar european se schimba la fata. Pentru prima data in ultimii cinci ani, o banca germana a ajuns pe primul loc in topul dupa active, in timp ce institutiile de credit din Marea Britanie, altadata vedete incontestabile, sunt nevoite sa caute ajutor la stat si la investitori de pe alte continente. O alta banca solida si moderata in perioada de boom este La Caixa, care anunta ca a preluat principalul concurent de pe piata, Banca Civica. RBS este o prezenta importanta si pe piata din Romania, in timp ce La Caixa si Deutsche Bank au ales sa functioneze in tara noastra doar prin birouri comerciale, scrie Romania libera.

Paradox De ce se inghesuie grecii si spaniolii sa cumpere apartamente in… Berlin. „Daca in urma cu treisprezece ani in Belin erau circa 100.000 de apartamente goale, iar proprietarii se luptau sa le umple cu chiriasi, astazi grecii si spaniolii achizitioneaza astfel de proprietati imobiliare, considerand ca fac o investitie buna. In loc ca populatia orasului sa creasca, anual parasesc Berlinul circa 100.000 de persoane, care aleg sa locuiasca in zona rurala. Realitatea este ca pretul locuintelor din capitala Germaniei este cu mult sub cel al apartamentelor din Paris, Londra sau Roma”, scrie Capital.

Primii intrati pe bricolaj ar putea fi si primii plecati. Actionarii Praktiker vor retragerea din Romania. Pierderile de 348 milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut au determinat firma austriaca de investitii Maseltov, cel mai mare actionar al grupului german Praktiker sa ceara retragerea lantului de bricolaj din Europa de Est, inclusiv din Romania. Vanzarea operatiunilor din Europa de Est ar putea aduce Praktiker 50-70 de milioane de euro. Maseltov, cu o participatie de 10%, vrea sa convinga si alti actionari, la urmatoarea adunare generala, asupra necesitatii de a vinde operatiunile, a declarat managerul de fond Isabella de Krassny citat de Finantistii.

Zece motive pentru care era dolarului se apropie de sfarsit. In prezent, mai mult de 60% din rezervele valutare globale sunt in dolari americani. Insa acest lucru este pe punctul de a se schimba din mai multe motive: 1) China si Japonia au renuntat la dolar in cadrul schimburilor comerciale bilaterale; 2) Tarile BRICS (Brazilia Rusia, India, China si Africa de Sud) intentioneaza sa foloseasca propriile monede in tranzactiile comerciale intre aceste tari; 3) Acordul valutar Ruso-Chinez. Rusia si China folosesc de peste un an propriile monede in tranzactiile comerciale bilaterale. Liderii celor doua tari sunt printre principalii sustinatori ai unei noi monede globale, scrie Adevarul.

Discountul oferit de stat a asigurat succesul ofertei „Transelectrica”. Ovidiu Dumitrescu, analist „Tradeville”, cosidera ca cel mai important element pe care oferta secundara TEL l-a avut diferit fata de cea de anul trecut pe emitentul „OMV Petrom” a fost discountul important fata de pretul din piata pe care il propune partea inferioara a intervalului de pret. Domnia sa apreciaza ca si contextul de piata este unul mai bun. „Influenta contextului favorabil de la nivelul pietelor internationale a fost una importanta, chiar daca nu decisiva”, a declarat acesta pentru Bursa.

Ministrul Finantelor: Cresterea economica de 1,5-2% in 2012 poate fi atinsa fara nicio problema. Prioritatea autoritatilor romane este asigurarea cresterii economice, iar un avans al Produsului Intern Brut de 1,5-2% in 2012 poate fi atins fara nicio problema, a declarat marti, la o conferinta economica, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi. „Ceea ce va pot spune acum este ca de 1,5-2% poate fi atins. Ne-am uitat la comenzi, exporturi, la cerere si fara nicio problema poate fi atins”, a afirmat ministrul Finantelor Publice, citat de Capital.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro