Sari direct la conținut

Business Report: Terenurile din Bucuresti s-au ieftinit anul trecut cu pana la 40%. Vezi evolutiile pe zone; Ambasadorul Poloniei: "Vrem sa vedem companii romanesti pe Bursa din Varsovia"; Cui i-a crescut cel mai mult salariul in criza; Care sunt cele mai eficiente modalitati de incalzire

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Terenurile din Bucuresti s-au ieftinit anul trecut cu pana la 40%. Vezi evolutiile pe zone. Pretul mediu al terenurilor de constructie din Bucuresti a scazut anul trecut cu 20%, insa diferentele medii anuale sunt si mai drastice la periferie, unde loturile s-au ieftinit cu pana la 40%. Conform datelor generate de Analize Imobiliare, platforma de analize si rapoarte de piata dezvoltata de imobiliare.ro, la solicitarea Capital, cele mai abrupte ieftiniri au avut loc in zone precum Rahova si Berceni, unde pretul mediu actual variaza intre 240 si 280 de euro/mp, cu pana la 40% mai mic decat in anul anterior. Scaderi importante de pret, de pana la 30%, s-au mai inregistrat si in zonele Drumul Taberei, Bucurestii Noi, Militari, si Prelungirea Ghencea, unde pretul mediu actual se invarte in jurul a 300-350 euro/mp. Nivelul scazut al pretului la terenuri a determinat majoritatea proprietarilor sa amane vanzarea portofoliilor. Insa, anul 2012 se anunta a fi preponderent marcat de disponibilitatea proprietatilor detinute de institutiile financiare, care au intrat in posesia lor in urma lichidarii investitorilor finantati. Tranzactiile vor defini, astfel, punctul de jos al preturilor terenurilor, iar investitorii vor profita de acest lucru, se mentioneaza in cel mai recent raport de piata al CBRE Romania, scrie Capital.ro.

Ambasadorul Poloniei: „Vrem sa vedem companii romanesti pe Bursa din Varsovia”. Cu o bursa cu peste 700 de emitenti, dintre care 39 straini, polonezii incurajeaza listarile duble si nu s-ar supara deloc sa vada si companii romanesti listate la Varsovia, tinta principala, declarata inca de anul trecut, fiind Fondul Proprietatea. „Vrem sa vedem companii romanesti pe Bursa din Varsovia”, a declarat, ieri, Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei in Romania, la un seminar pe tema pietei de capital organizat de Ambasada Poloniei. Domnia sa a precizat ca, in tara sa, capitalizarea bursiera este de aproximativ 40% din PIB, fata de aproximativ 10% in Romania, si ca piata de capital a contribuit la dezvoltarea economiei. Listarile duble nu trebuie privite ca fiind riscante, este de parere Pawel Tamborski, subsecretar de stat responsabil cu supravegherea procesului de privatizare prin intermediul bursei poloneze. „Initial, lichiditatea mai mare se transfera catre a doua piata, insa, in final, se intoarce catre piata mama, chiar si investitorii straini preferand sa lucreze cu brokerii locali, pentru ca acestia au un acces mai bun la informatii”, a spus Pawel Tamborski, anunta Bursa.ro.

Cui i-a crescut cel mai mult salariul in criza. Programatorii, angajatii din extractia de petrol si gaze si cei din industria auto sunt printre norocosii crizei: salariile lor au crescut de pana la 8 ori mai mult decat media pe economie, arata calculele The Money Channel in baza datelor INS. Salariul mediu net pe economie a crescut cu 136 de lei intre ianuarie 2009 si noiembrie 2011, la aproape 1.500 de lei, arata datele INS. Au existat, insa, anumite sectoare ale economiei unde profiturile au fost bune, chiar si in criza, iar angajatii au fost recompensati ca atare. Programatorii sunt castigatorii neti: in ultimii trei ani, salariul net din acest domeniu a urcat cu peste 1.000 de lei, la aproape 3.700 de lei. Aceasta evolutie a propulsat programatorii in topul celor mai bine platiti salariati din Romania. Pe locul doi in cresterea salariala se afla cei din extractia petrolului si a gazelor naturale, al caror venit lunar era in noiembrie 2011 cu 925 de lei peste nivelul din ianuarie 2009. In acelasi timp, salariatii din acest domeniu sunt si printre cel mai bine platiti din Romania. Medalia de bronz le revine celor cateva mii de persoane care lucreaza in extractia altor materiale decat carbuni, petrol, gaze si metale, cum ar fi minereurile pentru industria chimica. Angajatii din acest domeniu au primit, in ultimii ani, cu peste 800 de lei mai multi bani, informeaza Money.ro.

Cum ajung clientii buni sa plateasca dobanzi mari. Majoritatea bancilor de pe piata autohtona nu diferentiaza nivelul dobanzilor practicate in functie de profilul de risc al clientilor. Cateva dintre ele acorda reduceri de dobanzi debitorilor din unele categorii de clientela, insa cele mai multe ignora posibilitatea de a-i penaliza pe cei care in trecut nu si-au platit ratele la timp. Segmentarile mai elaborate ar putea duce insa la reducerea dobanzilor pentru unele categorii de debitori, dar si la majorarea lor pentru cei raportati ca rau-platnici. Bancile din Marea Britanie penalizeaza clientii rau-platnici oferindu-le credite mai scumpe. Costurile cardurilor de credit reflecta cel mai bine aceasta politica a finantatorilor. Dobanzile anuale efective (DAE) la cardurile de credit destinate persoanelor cu un istoric rau al platilor se plaseaza intre 29 si 40%. Aceste carduri sunt luate de obicei de clientii care vor sa-si imbunatateasca istoricul de creditare pentru ca in viitor sa poata lua imprumuturi mai ieftine. Pentru clientii care au un istoric bun, dobanzile anuale efective la cardurile de credit sunt intre 17 si 20%, iar pentru clientii cu un istoric foarte bun DAE poate fi de doar 9,9%, scrie Finantistii.ro.

Care sunt cele mai eficiente modalitati de incalzire. De la soba cu lemne a bunicii pana la sofisticatele pompe de caldura, solutiile alese de romani pentru incalzirea casei difera in functie de bugetul si nevoia de confort a fiecaruia. Gerul din ultima perioada pune din ce mai des problema unei metode de incalzit ieftine si eficiente. Dar, ca de obicei, o investitie initiala ieftina inseamna facturi mai mari in viitor. Am trecut in revista preturile necesare pentru incalzirea unei case cu o suprafata utila de circa 100 mp. De exemplu, costurile totale ale achizitionarii si instalarii unei centrale pe gaze pot ajunge si la 9.000 de lei, potrivit lui Catalin Draguleanu, director de Vanzari al Ariston Thermo Romania. Astfel, costul unei centrale termice este de minimum 2.000 lei dar poate ajunge si la 2.700 lei, iar pretul mediu pentru achizitionarea si instalarea unui sistem complet, care cuprinde radiatoare, teava, accesorii, montaj si costuri debransare, variaza intre 5.500 si 7.000 lei, anunta EVZ.

Contractul cu Hidroelectrica poate fi desecretizat, desi compania ar fi dezavantajata. Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), controlat de grupul rus Vimetco, este de acord sa desecretizeze contractul de achizitie a electricitatii de la Hidroelectrica, dar va fi dezavantajat in raport cu competitorii, a declarat ieri vicepresedintele CA al companiei, Marian Nastase. Domnia sa a precizat: „Am fi de acord sa desecretizam contractul cu Hidroelectrica, dar nu sa-l punem pe internet. Noi suntem intr-o piata concurentiala a producatorilor de aluminiu. Nu exista nicaieri aceasta practica de a pune pe Internet contracte comerciale. Asemenea devoalare ne va impacta. Intrebarea este cine va plati daunele? Am transmis contractul cu Hidroelectrica tuturor autoritatilor romane si internationale care au dorit sa-l vada, inclusiv Comisiei Europene. Suntem dispusi sa-l furnizam si FMI”. Marian Nastase a mai spus ca Alro este in negocieri avansate cu Hidroelectrica si ca pretul energiei electrice din contract este corelat cu cel al aluminiului la bursa de metale din Londra, informeaza Bursa.ro.

O noua extrema: Audi RS4. Asteptat cu interes, de ceva vreme, noul Audi RS4 isi face, in sfarsit, debutul pe internet. Este o versiunea extrema, disponibila exclusiv break (Avant), incepand de la toamna. In Germania, pretul anuntat este de 76.600 euro. La fel ca in cazul RS5, propulsia este asigurata de un V8 de 4,2 litri, care furnizeaza 450 CP si 430 Nm. Astfel dotat, Audi RS4 are nevoie de doar 4,7 secunde pentru a ajunge la 100 km/ora, cu plecare de pe loc. Insa, spre deosebire de coupe, varianta break este mai bine „camuflata”, astfel ca pentru majoritatea celor din trafic va fi mai dificil de remarcat. Totusi, pentru un ochi atent, elementele aerodinamice sunt primele care indica faptul ca este o versiune speciala, superdopata. Apoi jantele pe 19 inch si discurile ceramice de 380 mm sunt alte indicii clare in privinta temperamentului acestui automobil, scrie 24auto.ro.

Cel mai prost drum de 150 milioane de euro. DN7, calea spre vestul Europei, a fost finalizat in 2010 si, dupa sase luni, s-a umplut de gropi. Contractul, obtinut de Umbrarescu, s-a dublat prin cinci aditionale. La DN7, intre Nadlac si Sebes, unul dintre cele mai circulate sectoare din Romania, s-a lucrat trei ani, iar gropile au aparut pe kilometri intregi dupa numai un an. E un soc pentru toata lumea pentru ca este una dintre investitiile strategice din ultimii 10 ani, pretul total fiind de 150 milioane de euro. Costurile acestei reabilitari este de fapt al doilea soc, pentru ca s-a plecat de la un contract semnat pe 70 milioane de euro si s-a ajuns, dupa cinci aditionale, la 150 de milioane, adica mai mult decat dublul sumei initiale. 226 km de sosea au fost reabilitati de cele doua firme ale lui Dorinel Umbrarescu – UMB Spedition si Tehnostrade. Lucrarile au inceput in 2007 si s-au terminat in prima parte a lui 2010. Dar dupa numai sase luni, in toamna, au inceput sa apara primele gropi, in jurul Devei, anunta EVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro