"Vinul bio", noi reguli de productie. Acidul sorbic si desulfitarea nu vor fi permise
Comitetul permanent pentru agricultura ecologica (SCOF) a elaborat noi norme UE pentru vinul organic, care vor fi publicate in Jurnalul Oficial in saptamanile ce urmeaza. Noul regulament, care se va aplica incepand cu recolta din 2012, permite producatorilor de vin organic sa foloseasca termenul de „vin bio” pe etichetele lor.
Etichetele trebuie sa poarte de asemenea logo-ul pentru agricultura organica utilizat in UE, precum si codul organismului de certificare, si trebuie sa respecte totodata si celelalte norme de etichetare a vinului. Desi exista deja norme pentru „vinul produs din struguri organici”, acestea nu vizeaza si practicile de vinificatie, adica intregul proces de transformare a strugurilor in vin. Sectorul vinicol ramasese singurul nereglementat in intregime de normele UE privind agricultura organica in temeiul Regulamentului 834/2007 .
Noile norme sunt mai transparente si faciliteaza recunoasterea produsului de catre consumatori. Ele vor contribui la o mai buna functionare a pietei interne si la consolidarea pozitiei „vinurilor bio” din UE pe piata internationala, unde multi alti producatori (din SUA, Chile, Australia, Africa de Sud) au deja norme stabilite pentru acest tip de vinuri. Acest regulament finalizeaza pachetul legislativ referitor la agricultura organica in UE, care acopera de acum toate produsele agricole, potrivit Reprezentantei CE la Bucuresti.
Noul regulament prevede un subansamblu de practici oenologice (vinicole) si stabileste substantele permise pentru obtinerea vinurilor organice, asa cum sunt definite in Regulamentul (CE) nr. 606/2009 privind organizarea pietei comune (OPC) vitivinicole. De exemplu, acidul sorbic si desulfitarea nu vor fi permise, nivelul sulfitilor din vinul organic trebuind sa fie cu cel putin 30-50 mg/l mai mic decat la vinul obtinut prin metode conventionale (in functie de continutul de zahar rezidual). In afara acestui subansamblu de specificatii, se aplica si normele vinicole generale definite in regulamentul OPC pentru sectorul vitivinicol. Pe langa respectarea acestor practici, „vinul bio” trebuie desigur sa fie obtinut din struguri organici – conform definitiei din Regulamentul (CE) nr. 834/2007.