Sari direct la conținut

De ce Televiziunea Romana nu primeste inca dreptul de a deveni operator de televiziune digitala terestra, desi cadrul legal general exista – explicatiile ANCOM

HotNews.ro
Catalin Marinescu, Foto: AGERPRES
Catalin Marinescu, Foto: AGERPRES

O Ordonanta de Urgenta publicata in Monitorul Oficial la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut permite autoritatii de reglementare in comunicatii sa incredinteze direct catre SRTv (Televiziunea Romana) o licenta de televiziune digitala terestra. Televiziunea Publica ar deveni astfel operator, asemenea RCS&RDS sau UPC, in transmisia nu pe cablu ci pe cale radio terestra, free to air, a sapte programe TV publice (Standard Definition). Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, a precizat insa pentru HotNews.ro ca pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de modificarea Legii audiovizualului, unde se spune ca o astfel de licenta se atribuie doar prin procedura de selectie. Ministerul de Finante nu a avizat insa proiectul de modificare a Legii audiovizualului.

Intr-o Ordonanta de Urgenta privind comunicatiile electronice (OUG 111/2011) publicata in Monitorul Oficial la data de 27 decembrie anul trecut(conform Legestart.ro) se prevede dreptul autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) de a incredinta direct, fara procedura de licitatie, catre SRTv (Televiziunea Romana), o licenta de televiziune digitala terestra:

  • Art.26, alin.(5): In situatii temeinic justificate, prin exceptie de la prevederile alin. (2), frecventele radio pot fi acordate prin incredintare directa, cu avizul conform al Consiliului National al Audiovizualului, radiodifuzorilor ce furnizeaza programele publice de radiodifuziune si televiziune si numai in situatia in care masura este necesara pentru atingerea unor obiective de interes general. Acordarea frecventelor radio in conditiile prezentului alineat trebuie sa fie justificata in mod obiectiv, sa fie transparenta si proportionala”.

Ce este televiziunea digitala terestra si cum s-a blocat aceasta in 2010

Amintim ca emisia analogica terestra a programelor TV, adica programele TV pe care romanii le receptioneaza acum gratuit, din eter, printr-o simpla antena (fara a plati vreun abonament la vreo firma de cablu sau satelit) ar trebui sa inceteze cel mai tarziu la 17 iunie 2015, conform obligatiilor asumate la nivel international de Romania.

Locul televiziunii analogice ar urma sa fie luat de o noua platforma majora de difuzare a semnalului TV, televiziunea digitala terestra (DVB-T), care se asteapta sa concureze cu cablul sau satelitul.

Sistemul DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) a aparut in primul rand ca o necesitate de a transmite mai multe posturi de televiziune intr-o calitate superioara (chiar si High-Definition), in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program TV transmis analogic. (in cadrul unui canal TV de 8 MHz – cat este alocat acum unui program analogic – se pot transmite pana la 8 programe TV in format digital)

Comisia Europeana a recomandat incetarea emisiei analogice terestre la 1 ianuarie 2012, Romania a promis acest lucru, a demarat chiar si o licitatie in 2010 insa in acelasi an a oprit procedura aflata in plina desfasurare.

Motivul oficial invocat de autoritati a fost „situatia socio-economica dificila cu care se confrunta Romania la ora actuala”.

Conform estimarilor facute de ANCOM in 2010, acest proces de tranzitie ar fi vizat in principal circa 450.000 gospodarii care receptioneaza acum programe TV in format analogic, din eter, prin antena (si care vor avea nevoie de noi echipamente de receptie) si circa 150.000 gospodarii care nu receptioneaza deloc servicii TV. Incetarea semnalului TV analogic terestru nu afecteaza tehnic abonatii la serviciile TV prin cablu si satelit. Acestia ar putea insa migra catre noile servicii TV.

Procesul aparitiei televiziunii digitale terestre a ramas blocat si in 2011. Statul vrea sa detina o licenta DVB-T

Procesul trecerii la televiziunea digitala terestra a ramas blocat si anul trecut, desi anumiti pasi s-au facut. In acest sens, autoritatile si-au exprimat intentia ca statul sa detina una dintre licentele DVB-T pentru a controla retransmisia programelor TV nationale, cea mai simpla si rapida modalitate fiind acordarea directa a licentei catre SRTv, o practica des intalnita si la nivel european.

  • „Acest lucru nu incalca niciuna dintre prevederile europene, ba mai mult, in directiva europeana exista o prevedere care permite acordarea unei licente televiziunii nationale. Astfel, primul multiplex digital national (Multiplexul nr.1) s-ar putea atribui fara licitatie catre SRTv cu obligatia ca pe acesta sa se retransmita exclusiv programele publice nationale de televiziune, free to air si cu obligatii de acoperire in teritoriu si populatie. SRTv ar urma sa opereze acest multiplex prin infrastructura proprie sau inchiriind infrastructura necesara de la alt operator. Prin intermediul unui multiplex vor putea fi difuzate cel putin sapte programe de televiziune in sistem SDTV (Standard Definition), numarul de programe depinzand de varianta de sistem de televiziune digitala aleasa si de nivelul de calitate dorit pentru fiecare program transmis”, a precizat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Potrivit acestuia, acest multiplex va functiona in banda UHF (470-862 MHz) simultan cu serviciile analogice de televiziune terestra pe durata perioadei de tranzitie. Toate celelalte cinci multiplexe ar urma sa fie acordate prin procedura de selectie competitiva.

De ce nu poate primi inca Televiziunea Romana o licenta DVB-T

Pentru a se intampla acest lucru, in 2011 autoritatile au initiat un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG) prin care sa modifice Legea audiovizualului astfel incat sa se prevada ca SRTv sa poata primi prin incredintare directa o astfel de licenta.

Proiectul s-a lovit insa de Ministerul de Finante, care nu a dorit sa avizeze aceasta propunere legislativa.

HotNews.ro a scris in exclusivitate despre motivele invocate de Finante. Pe scurt, Ministerul de Finante a cerut modificarea legii de functionare a SRTv astfel incat banii primiti de la buget pe transmisia posturilor TV sa nu se mai duca, asa cum se intampla acum, aproape integral catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), compania care se ocupa in prezent de transmisia programelor TVR. Este vorba de fonduri publice care in 2010 s-au ridicat la circa 40 de milioane de euro.

Revenind la actul de lege intrat in vigoare la sfarsitul lui 2011, intrebarea care se ridica este: Ce mai lipseste ca SRTv sa primeasca o astfel de licenta?

Presedintele ANCOM sustine ca trebuie in continuare modificata Legea Audiovizualului unde nu se mentioneaza nimic de o incredintare directa catre SRTv:

  • „Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.111/2011 creaza doar cadrul legal general care reglementeaza posibilitatea atribuirii directe catre SRTv a unui multiplex digital, cu avizul conform al CNA. Cu toate acestea, pentru demararea procesului de alocare a multiplexelor, in conditiile in care legea speciala (Legea nr. 504/2002 a audiovizualului) inca dispune atribuirea tuturor multiplexelor digitale prin procedura de selectie, este necesara o decizie strategica a statului roman cu privire la modalitatea de acordare a acestora. Este deci necesar ca Guvernul sa adopte Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si sa promoveze actele normative necesare implementarii acesteia, inclusiv o hotarare a Guvernului prin care sa stabileasca taxele de licenta aferente multiplexelor. In momentul in care documentele sus-mentionate vor intra in vigoare, Autoritatea va putea relua procedurile necesare acordarii multiplexelor digitale, inclusiv, daca va fi cazul, atribuirea directa a unui multiplex digital catre SRTv”, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu.

Intreruperea completa a televiziunii analogice terestre s-a produs deja in Luxemburg, Olanda, Finlanda, Suedia, Germania, Belgia (Flandra), Austria, Estonia, Danemarca, Spania, Malta, Republica Ceha si Slovenia. In Belgia (in Valonia si in regiunea Bruxelles – Capitale), Bulgaria, Cipru, Grecia, Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, Slovacia si Regatul Unit, trecerea la televiziunea analogica terestra are ca termen sfarsitul anului 2012. In Polonia, termenul limita pentru renuntarea completa la acest tip de televiziune este 2015.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro