Business Report: Mostenirea lui Steve Jobs: zece lectii de viata de la geniul Apple; Cele 11 zile nebune de pe Wall-Street in 2011; Va scapa lumea de recesiune in 2012? Nu? Dar bursele vor creste?
Cele 11 zile nebune de pe Wall-Street in 2011. Anul care tocmai se incheie a fost marcat de numeroase evenimente care au reusit sa zgaltie si Wall-Street-ul. In 2011, pentru cei care au fost cu ochii si cu banii pe bursa americana, 11 zile au fost extrem de agitate. 22 februarie – Motivul? Nelinistile politice din Libia, cresterea cu 6% a petrolului si frica ca protestele vor ajunge si in alte tari cu productie semnificativa de petrol. Astfel indicele Dow Jones a cazut cu 1,4% in ziua respectiva. 16 martie – Dezastrul nuclear din Japonia, provocat de cutremurul de 9 grade pe scara Richter, a facut ca indicele Dow sa scada cu 2%. Investitorii au fost ingrijorati ca materialele radioactive vor continua sa se scurga, conducand nu numai la o catastrofa nuclara, dar si la contaminarea economiei, relateaza Capital.
Cum vor arata asigurarile auto incepand de anul viitor. Anul 2011 a fost inca unul cu scaderi ale preturilor la politele RCA, dar cu cresteri ale daunelor platite de companiile de asigurare. Cu alte cuvinte, inca un an in care stabilitatea financiara a asiguratorilor a fost erodata. Dupa cum au aratat insa lucrurile pe finalul anului 2011, 2012 nu va mai fi la fel. In primul rand, vom asista cel mai probabil la cresteri ale preturilor pentru politele auto. In al doilea rand, modalitatea de prezentare si vanzare a acestor polite ar putea fi modificata dupa un model utilizat deja in mai multe tari ale Europei. Este vorba despre politele duble (Casco si RCA) care exista de ani buni in tari ca Italia sau Germania si care au inceput sa apara si in Romania la cateva companii. Integral in EVZ.
Mostenirea lui Steve Jobs: zece lectii de viata de la geniul Apple. Acum, cand anul 2011 se pregateste sa traga cortina, ne amintim de omul despre care am scris si am citit atatea in ultimele luni si care a lasat o amprenta remarcabila asupra omenirii: Steve Jobs. Viata lui a fost dominata de concepte puternice, precum ambitie si dorinta de excelenta si perfectiune. A fost un inovator care a refuzat sa se lase in mainile mediocritatii. Esecul nu l-a inspaimantat, ci l-a impins mai departe. Si-a asumat riscuri pe care doar un antreprenor desavarsit le-ar aprecia la adevarata lor valoare. Spiritul lui hippie si optimismul l-au dus oriunde a vrut in viata. Nimic nu l-a putut detemina sa renunte. Continuarea in Adevarul.
El-Erian: FMI trebuie sa reziste „agresiunii europene”. Fondul Monetar International (FMI) ar trebui sa reziste presiunii liderilor UE de a lua parte la programe de ajutorare financiara pentru statele europene neadecvate, potrivit Mohammed El-Erian, CEO al Pimco, citat de CNBC.com. Riscul suveran, alaturi de cresterea subreda si inegalitatea crescanda vor continua sa ridice intrebari despre functionarea economiei globale anul viitor, iar FMI ar trebui sa ia prim-planul, a mai afirmat El-Erian, scrie Bursa.
Va scapa lumea de recesiune in 2012? Nu? Dar bursele vor creste? Revenirea pe crestere a economiilor lumii depinde de cresterea consumului si de asigurarea unei finantari „fara convulsii” a bancilor si a statelor, raspunde la prima intrebare unul din analistii celei mai mari banci din Romania. Abia cand iesirea din recesiune va fi certa se va se va inregistra si la bursa mai mult altceva decat stagnarea. Lumea este prinsa in cercul vicios al sistemului actual de stimulare a consumului, de care depinde cresterea economica. Or, cum consumul este cel putin obstructionat, daca nu impiedicat de-a binelea de masurile de austeritate si de blocarea pietei creditelor aferente crizei datoriilor suverane, nici iesirea din recesiune nu poate fi categorica, potrivit profesionistilor care au raspuns la sondajul MONEY.ro.
La aniversarea unui deceniu, euro ia asupra sa vina situatiei economice. Acum trei ani, euro era laudat ca fiind o moneda puternica, ce a adus Europei prosperitate fara precedent, relateaza Seattle Post Intelligencer. Acum insa, este vazut ca un experiment cu mari lacune, in urma crizei datoriilor ce-i ameninta propria existenta; o situatie inconfortabila la aniversarea unui deceniu de circulatie a monezilor si bancnotelor, la 1 ianuarie. Intrebarea invariabla este daca va ajunge sa aniverseze 11, sau chiar 20 de ani. In istoria sa scurta dar tumultuoasa, euro a fost vestit drept semnul suprem al unei Europe pasnice, unite si creditat cu oferirea Europei a unei voci influente in lume, informeaza Bursa.