Sari direct la conținut

Business Report: Iuliu Winkler: Destramarea zonei euro ar aduce costuri imposibil de masurat; Bancile nu mai au incredere in nimic. Urmatorul pas: o noua recesiune; Eolienele vor produce cat centrala de la Cernavoda; Exporturile de produse eco s-au dublat in 2011. Ce cumpara din Romania germanii si austriecii

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Iuliu Winkler: Destramarea zonei euro ar aduce costuri imposibil de masurat. Destramarea zonei euro si renuntarea la moneda unica ar aduce costuri imposibil de masurat in plan economic, social si politic, care vor afecta intreaga Uniune Europeana, dar si alte state ale lumii, a declarat, ieri, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE). „Destramarea zonei euro ar implica niste costuri economice si politice, dar si sociale, imposibil de masurat nu numai pentru statele membre ale zonei euro, ci si pentru Uniunea Europeana, dar si pe plan global. (…) Recesiunea din 1938, crah-ul de pe Wall Street si valul de sinucideri de atunci, sunt nimic pe langa ceea ce s-ar putea intampla intr-o eventualitate in care cineva ar spune, la un moment dat, anul viitor: ‘Asta este, renuntam, sa iasa Grecia, sa iasa Irlanda’, si asa mai departe”, a spus deputatul european, scrie Bursa.ro.

Bancile nu mai au incredere in nimic. Urmatorul pas: o noua recesiune. Banca Centrala Europeana a ajuns sa fie cel mai important furnizor de lichiditati dar si cea mai atractiva forma de plasament pentru institutiile financiare europene care nu mai au aproape deloc incredere una in alta. Fenomenul, extrem de periculos, ar putea avea ca deznodamant o crestere substantiala a dobanzilor pe piata interbancara ceea ce ar duce la o noua etapa de recesiune profunda. Bancile europene constituie depozite record la Banca Centrala Europeana intr-o miscare care evidentiaza lipsa de incredere care s-a instalat de ceva vreme in cercurile financiare. BCE a atras depozite overnight de nu mai putin de 452 de miliarde de euro intr-o singura zi, valoare nemaintalnita in istoria institutiei. Mai grav este ca infuziile de capital prin credite acordate bancilor de BCE doboara si ele record dupa record transformand institutia in principal partener de afaceri pentru banci, anunta Capital.ro.

Eolienele vor produce cat centrala de la Cernavoda. Eolienele vor ajunge, in 2012, daca totul merge bine, sa aiba o capacitate de 1.500 MW, mai mult decat centrala de la Cernavoda, care are in jur de 1.400 MW. In 2011, pe fondul secetei, ele au capatat o importanta strategica, producand, in unele perioade, mai mult decat Hidroelectrica. Investitiile ar putea totaliza, in 2012, pana la 1,5 miliarde de euro, iar capacitatea totala va creste la aproape 1.600 MW, dublu fata de 2011, potrivit Danei Duica, director executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana. „In 2012, ne asteptam la investitii care pot ajunge pana la 1,5 miliarde euro, in varianta optimista in care planurile anuntate de companii vor fi duse la bun sfarsit”, spune aceasta, informeaza EVZ.

Exporturile de produse eco s-au dublat in 2011. Ce cumpara din Romania germanii si austriecii. Piata interna de produse ecologice totalizeaza in prezent circa 80 de milioane de euro, in timp ce exporturile de astfel de produse sunt estimate la o valoare de 200 de milioane de euro pentru 2011, de doua ori mai mare decat anul trecut, potrivit estimarilor Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica Bio-Romania. „Exportul de produse ecologice va depasi 200 de milioane de euro in 2011, fata de o valoare de 100 de milioane de euro inregistrata anul trecut. La fel ca in anii trecuti cele mai exportate sunt cerealele, mierea, fructele de padure si foarte putin produsele procesate, precum branzeturi, vinuri sau produsele de panificatie. Agricultura ecologica este singura ramura cu balanta pozitiva”, a declarat, pentru Agerpres, presedintele Asociatiei Bio-Romania, Marian Cioceanu, scrie Gandul.

Debutul lui 2012: Cresc preturile si scade productia. Managerii companiilor estimeaza pentru lunile ianuarie si februarie 2012 o scadere a numarului de salariati, dar si a volumului productiei in constructii si servicii. Potrivit opiniilor exprimate de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru perioada decembrie 2011 – februarie 2012 o relativa stabilitate in comertul cu amanuntul, scadere moderata in industria prelucratoare si servicii si scadere in constructii in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural de la Institutul National de Statistica (INS). In industria prelucratoare managerii preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, scaderea moderata a volumului productiei si o crestere moderata a preturilor produselor industriale. In constructii, tendinta este de scadere a activitatii. Astfel, se va inregistra pentru perioada analizata, scaderea volumului productiei si a numarului de salariati. De asemenea, se estimeaza scaderea stocului de contracte si comenzi, anunta Romania Libera.

Gazprom nu va renunta la constructia South Stream chiar daca va incheia un acord cu Ucraina. Gazprom nu va renunta la constructia gazoductului South Stream chiar daca va incheia un acord cu Ucraina pentru folosirea in comun a conductelor ucrainene de gaze, a declarat ieri directorul pentru exporturi al grupului rus, Alexandr Medvedev, transmite RIA Novosti, potrivit Mediafax. Autoritatile de la Moscova si Kiev negociaza, pe langa pretul gazelor, crearea unei companii mixte care sa opereze sistemul ucrainean de transport al gazelor, ruta majora de tranzit al livrarilor rusesti catre Europa. „Chiar daca luam in considerare Nord Stream, South Stream, Nabucco si gazele lichefiate, deficitul de gaze pentru Europa va fi de 15-20 de miliarde de metri cubi”, a spus Medvedev. Rusia intentioneaza sa lanseze South Stream, care va transporta gaze rusesti pe sub Marea Neagra catre Europa, in 2015. Conducta va transporta pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an spre Europa Centrala si de Est, diversificand rutele rusesti, informeaza Bursa.ro.

Al doilea model off-road de la Skoda. Intr-un interviu acordat recent revistei Forbes, seful de la Skoda, Winfried Vahland, confirma, in premiera, preocuparea constructorului ceh pentru un nou model SUV. Astfel, speculatiile din presa, vehiculate cu insistenta in ultima vreme, au fost confirmate: Skoda pregateste un crossover ceva mai mare decat Yeti. Prin imaginea alaturata, cei de la Forbes au incercat sa sugereze cum ar putea arata viitorul SUV Skoda, care va rivaliza cu modele precum Kia Sorento. Va fi mai lung cu jumatate de metru, in comparatie cu Yeti, si va viza piete emergente precum China si Rusia, unde cererea de SUV-uri este in crestere. In acelasi timp, noul model va fi comercializat si in Europa, scrie 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro