UPDATE Orange si Vodafone vor mai mult de un an de zile pentru a elibera o parte din spectrul GSM/ANCOM respinge argumentele celor doua companii
Orange si Vodafone au atentionat marti ca termenul de un an de zile pentru eliberarea unei parti din spectrul de frecvente GSM (900 de MHz) este aproape imposibil de atins din punct de vedere tehnic si vor cere autoritatii de reglementare in comunicatii extinderea acestei perioade. Un recent proiect de decizie al autoritatii obliga Orange si Vodafone sa elibereze anumite subbenzi de frecvente pana la 31 decembrie 2012, care vor fi ulterior scoase la licitatie. Masura autoritatii este un remediu fata de dezavantajul in care se afla acum RCS&RDS pe piata 3G, in conditiile in care in 2010, in urma unei reglementari UE care permitea operatorilor sa ofere si servicii 3G in benzile GSM (900-1800 MHz), Orange, Vodafone si Cosmote au primit automat dreptul de a introduce astfel de servicii, iar RCS a ramas pe dinafara deoarece nu avea licenta in astfel de frecventa.
- „Eliberarea unei parti din spectrul de 900 Mhz in decurs de un an este o prevedere aproape imposibil de atins din punct de vedere tehnic si in mod sigur vom aduce toate argumentele pentru extinderea acestei perioade. Este un efort extraordinar de reorganizare a arhitecturii tehnice a Orange Romania”, a declarat marti Dorin Odiatiu, directorul de dezvoltare al Orange Romania, la evenimentul Gala Comunicatii Mobile.
Si oficialii Vodafone Romania au avut o pozitie similara:
- „Suntem foarte surprinsi de propunerea ANCOM, de a elibera 2,5 MHz din spectrul GSM detinut in banda de 900 MHz, in termen de numai 1 an. Dincolo de lipsa de previzibilitate pe care o aduce, o astfel de decizie ar avea un impact financiar major asupra business-ului nostru. In noile conditii de spectru, vom fi nevoiti sa ne reconstruim reteaua de voce in banda 1800/2100, la niste costuri foarte ridicate. De asemenea, o astfel de decizie ar avea un impact semnificativ si asupra clientilor, deoarece majoritatea terminalelor existente pe piata functioneaza in banda de 900 MHz, si nu in banda de 1800/2100 MHz. Speram ca decizia finala a ANCOM va lua in considerare atat interesul consumatorilor, cat si implicatiile asupra business-ului nostru”, au spus oficialii Vodafone.
UPDATE ANCOM spune ca a facut acesta propunere in interesul utilizatorilor si respinge argumentele celor doi operatori
In replica, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu a precizat ca „autoritatea a facut aceasta propunere tocmai in scopul de a promova interesele utilizatorilor finali si de a asigura continuitatea furnizarii serviciilor de comunicatii mobile in Romania”.
- „Operatorii vor detine in continuare suficient spectru in 900 MHz si, in plus, terminalele aflate acum in uz folosesc atat banda de 900 de MHz, cat si pe cea de 1800MHz, care ramane integral in utilizarea operatorilor. (…) Licentele acordate celor doi operatori sunt oricum mixte, pentru 900 si 1800MHz, deci ca urmare a aplicarii deciziei ANCOM, operatorii vor trebui doar sa isi optimizeze retelele existente. Daca operatorii vor realiza aceasta optimizare, singurul impact asupra utilizatorilor va fi unul pozitiv”, a declarat Catalin Marinescu, seful ANCOM.
Potrivit acestuia, scoaterea la licitatie a acestor frecvente va creste concurenta in piata si va duce la beneficii suplimentare pentru clienti.
- „Scoaterea la licitatie a subbenzilor cu largimea de 2×2,5 MHz, care reprezinta doar o mica parte din spectrul de 900Mhz detinut de cei doi operatori, va avea drept efect cresterea concurentei pe piata serviciilor mobile, ceea ce va conduce la imbunatatirea serviciilor existente, la preturi mai competitive, dar si la o mai buna experienta de consum pentru utilizatorii finali”, a spus Marinescu.
Context
La sfarsitul lunii trecute, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a supus in consultare publica un proiect de decizie care prevede printre altele si faptul ca, pana la 31 decembrie 2012, Orange si Vodafone vor avea obligatia de a elibera din banda de 900 MHz o subbanda cumulata cu largimea de 2×5 MHz, acest lucru neafectand continuitatea serviciilor pe care cei doi operatori le furnizeaza.
Conform autoritatii aceasta masura a fost identificata ca remediu in urma studiului privind impactul utilizarii benzii de 900 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii electronice de generatia a treia (3G) folosind sistemele UMTS asupra concurentei pe piata de comunicatii mobile, care a aratat ca RCS&RDS se afla in dezavantaj concurential fata de operatorii care detin spectru in banda de 900 MHz.
Mai exact, in anul 2010 in urma unei reglementari UE care permitea operatorilor sa ofere si servicii 3G in benzile GSM (900-1800 MHz), Orange, Vodafone si Cosmote au primit automat dreptul de a introduce astfel de servicii. RCS&RDS pentru ca nu avea licenta in frecventele 900-1800 de MHz a ramas pe dinafara, iar studiul demarat in piata a aratat ca acest operator este in dezavantaj competitiv semnificativ pe piata 3G.