Sari direct la conținut

Business Report: Planul de care lumea incepe sa vorbeasca: Sa ne lasam pe mana lui George Soros; Un nou mall in Bucuresti. In 2013 va aparea Park Lake Plaza; Criza linseaza sefii Raiffeisen: Renuntati la 30% din salariu sau plecati; Paradox: Apple salveaza PC-ul

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Planul de care lumea incepe sa vorbeasca: Sa ne lasam pe mana lui George Soros. Seeking Alpha este unul dintre cele mai cunoscute site-uri specializate pe finante care exista la ora actuala si unul dintre putinele recomandate de Roubini. Printr-un articol intitulat „Planul lui Soros de a redresa Europa este solutia corecta”, Seeking Alpha deschide drumul unor discutii pe care multi le-ar considera de neconceput: Este Soros, cel care „a spart Banca Angliei,” salvatorul lumii? Intr-un articol publicat pe Financial Times, investitorul american George Soros a expus planul sau ce presupune sapte pasi, pentru salvarea zonei euro de criza datoriilor. „Fondul de stabilitate va fi apoi folosit pentru a garanta sistemul bancar, si nu titlurile de stat. Recapitalizarea va fi amanata, dar ea va fi realizata la nivel national atunci cand va fi cazul. Acest lucru este in conformitate cu pozitia Germaniei si mai utila pentru Franta decat recapitalizarea imediata.” In planul lui Soros, Fondul European pentru Stabilitate Financiara ar fi utilizat pentru garantarea sitemului bancar si nu pentru acordarea de imprumuturi, scrie Capital.ro.

Moody’s: Grecia, Franta si Italia ar putea sa limiteze creditarea subsidiarelor. Restrictiile anuntate de Austria pentru creditarea subsidiarelor bancare din estul Europei ar putea fi urmate de alte tari, precum Grecia, Franta si Italia, care vor sustine orientarea catre imprumuturi in moneda locala, cea mai rapida schimbare fiind asteptata in Ungaria, Romania si Bulgaria, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara „Moody’s”. Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc, ne-a declarat ca sunt motive de ingrijorare privind anuntul „Moody’s”, deoarece exista o presiune semnificativa pe care bancile mama o pun asupra subsidiarelor, pentru acoperirea deficitului de la nivel central. De asemenea, presiunea este alimentata si de recentul anunt al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), care arata ca zona euro se va confrunta cu o recesiune anul viitor, ne-a mai precizat domnia sa, anunta Bursa.ro.

Criza linseaza sefii Raiffeisen: Renuntati la 30% din salariu sau plecati! Raiffeisen Bank Romania a cerut unor angajati cu functii de conducere sa aleaga dintre scaderea salariului cu pana la 30% si pierderea locului de munca, pe fondul crizei din zona euro, potrivit unor surse din piata. Majoritatea angajatilor vizati au renuntat la cei 30% fara sa stea pe ganduri. Contactata de MONEY.ro, banca a precizat ca, din septembrie 2010 pana in aceeasi luna a anului curent, 31 de angajati au parasit banca. In acelasi timp, au fost efectuate restructurari, mai multe posturi de conducere au fost desfiintate, angajatii fiind transferati pe posturi de executie. „Raiffeisen Bank a derulat, incepand din 2008, programe de eficientizare a activitatii, adecvate evolutiei pietei. In principiu, in situatia in care un post de coordonare dispare, persoana respectiva poate primi o oferta de a prelua un post de executie, ceea ce inseamna si o remuneratie corespunzatoare. Numarul de salariati ai bancii la sfarsitul lunii septembrie 2011 era de 6.065, fata de 6.096 la aceeasi data a anului 2010”, ne-a spus banca, informeaza Money.ro.

Paradox: Apple salveaza PC-ul. Cu fiecare zi care trece, iPad-ul mai ia o inghititura din vanzarile PC-ului. Totusi, este posibil ca salvarea celui din urma sa apara tot din directia Apple. Ultrabook-urile, notebook-urile foarte subtiri fara hard disk sau DVD reader, au fost practic inventate de Apple, odata cu lansarea MacBook Air, in 2008. Acum, producatorii de PC-uri incearca sa copieze formula de succes patentata de Apple. Analistii sunt optimisti Vanzarile ultrabook-urilor vor exploda, asa cum s-a intamplat cu netbook-urile inainte de 2007. Acestea vor atinge 136,5 milioane de dolari in 2015, constituind 43% din totalul vanzarilor de laptopuri, potrivit IHS iSuppli. Pana in 2014, unul din trei laptopuri vandute va fi un ultrabook. „Pentru a concura cu tabletele si pentru a ramane in viata, PC-urile trebuie sa devina mai atragatoare. Ultrabook-ul reuseste sa fie asa, imprumutand din avantajele si formele tabletelor”, spune analistul Matthew Wilkins, de la IHS, scrie Financiarul.

Un nou mall in Bucuresti. In 2013 va aparea Park Lake Plaza. Grupul de investitii irlandez Caelum Development vrea sa finalizeze in ultimul trimestru din 2013 constructia proiectului ParkLake Plaza din Titan, investitie de 250 milioane euro, in prezent jumatate din suprafata totala de 67.000 de metri patrati fiind inchiriata. Procesul de inchiriere al ParkLake Plaza, primul proiect din Romania care va integra in facilitatile de agrement zone pentru activitati sportive in aer liber, este realizat de compania de servicii imobiliare Cushman&Wakefield, desemnata agent exclusiv al proiectului. Constructia mall-ului a inceput in urma cu o luna, firma romaneasca Apolodor si compania Edrasis-C. Psallidas din Grecia fiind desemnate pentru realizarea lucrarilor de excavare si cele preliminarii de fundatie. ParkLake Plaza va avea o suprafata inchiriabila de aproximativ 67.000 metri patrati, din care 15.500 de metri patrati va fi ocupata de un hipermarket Cora. Centrul comercial va avea aproximativ 200 de magazine, precum si aproximativ 3.000 metri patrati destinati restaurantelor, cafenelelor si unitatilor tip fast-food, acestea insumand peste 20 de unitati, anunta Gandul.

Toate drumurile vinului duc spre China. Piata de un miliard de euro si cu o crestere estimata de peste 15% pe an a devenit un „El Dorado” pentru marii producatori de vinuri. Inclusiv pentru cei romani. Vinul a ramas unul dintre putinele domenii in care producem ceva competitiv la export, macar din punctul de vedere al calitatii. Calitatea insa nu pare sa fie – inca – principalul criteriu in alegerea produsului pentru consumatorul mediu chinez, asa ca producatorii romani care in ultimul an au tatonat piata chineza vor avea de facut fata unor provocari mari de marketing. Ghidurile recente de calatorie sau site-urile gen travel iti sugereaza ca, in China, cel mai potrivit cadou cand mergi in vizita e o sticla cu vin. Am urmat sfatul si am adus din tara cateva sticle de Feteasca Neagra, iar cu una dintre ele m-am prezentat acum cateva zile in vizita la o familie de chinezi. Feteasca a ajuns pe un raft alaturi de alte vinuri de import, in special frantuzesti, pentru ca sotul ei nu bea vin, dar crede ca e la moda sa colectionezi vinuri straine. Statisticile arata ca vinul, din totalul de consum de alcool in China, reprezinta inca doar 20%, pe locul al treilea dupa tariile din cereale si berea locala, informeaza Adevarul.

Actionarii SIF „Moldova” au aprobat vanzarea participatiei la BCR. Actionarii SIF2 „Moldova”, reuniti ieri in Adunarea Generala, au aprobat conditiile generale privind valorificarea actiunilor BCR, urmand ca, in urmatoarea perioada, sa inceapa negocierile cu Grupul Erste, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti. Propunerea privind valorificarea actiunilor BCR a intrunit 91,6% din voturile actionarilor. La prima convocare AGA, care a avut loc sambata, cvorumul nu a fost intrunit. In schimbul pachetului de 6% din actiunile BCR, SIF „Moldova” va incasa 123,6 milioane de lei in numerar si va primi un pachet de aproximativ 1% din titlurile Erste, conditiile tranzactiei fiind aceleasi pentru fiecare SIF. Costel Ceocea, Presedintele SIF „Moldova”, ne-a declarat ca listarea sub aspectul avantajelor aduse ar fi fost o varianta mult mai buna decat tranzactionarea, dar, hotararea fiind luata in AGA, aceasta devine obligatorie pentru toti actionarii, scrie Bursa.ro.

Toyota GT 86 – primele informatii si imagini oficiale. Asteptat incepand din 2007, noul coupe Toyota, realizat in cooperare cu Subaru, isi face acum intrarea oficiala. Este un model care ne reaminteste ca gigantul japonez stie sa fabrice si altceva decat automobile economice sau cuminti, precum Prius, respectiv Carina. Iar noul model Toyota GT 86 este continuatorul traditiei coupe-urilor nipone accesibile ca pret, gen 2000 GT, Supra sau Celica. Dezvaluit oficial la editia din acest an a Salonului de la Tokyo, GT 86 este un coupe compact cu 4 locuri si 2 usi. Motorul este un „flat-four” de 2,0 litri, 200 CP la 7.000 rot/min si 205 Nm la 6.600 rot/min. Transmisia pe puntea spate se realizeaza prin intermediul unei cutii automate cu comenzi la volan sau a uneia manuale, anunta 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro