Business Report: Cel mai bogat militant de stanga din lume: "Nu capitalismul m-a imbogatit!"; Cum am trai daca Romania nu s-ar mai imprumuta deloc?; Krugman – profetul Apocalipsei; Apple trebuie sa renunte la politica "Ce ar face Steve?"
Ce asteapta Papandreou de la referendumul care a panicat UE. In spatele anuntului facut luni de premierul grec Georgios Papandreou privind organizarea unui referendum asupra planului de salvare a economiei elene se afla calcule politice riguroase, sustin analistii economici. Comentariile acestora vin sa raspunda unei intrebari aflata pe buzele tuturor: ce anume l-a determinat pe seful executivului socialist de la Atena sa ia o astfel de decizie la doar cateva zile dupa un acord european care parea sa fi spulberat temerile legate de iminenta falimentului Greciei si contagiunea zonei euro? Desi, potrivit primelor informatii, la referendumul care ar putea avea loc in decembrie grecii vor fi intrebati daca sustin noul acord de salvare a economiei elene, Papandreou va transforma, cel mai probabil, consultarea populara intr-una legata strict de viitorul Greciei in zona euro, relateaza EVZ.
De la optimism la pesimism: 5 previziuni care au fost „schimbate din mers”. Situatia economica dificila din tarile europene a afectat si asteptarile Romaniei, pe mai multe domenii. Astfel, pensiile si salariile nu vor mai creste in conditiile incetinirii cresterii economice, iar piata muncii revine la starea de inghet. De asemenea, investitiile straine se micsoreaza, la fel si industria auto. Prezentam mai jos cinci previziuni care nu s-au adeverit, sau cel putin au fost „schimbate din mers”. In octombrie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a redus drastic prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012, cu 2,7 puncte procentuale, la 1,1%, din cauza expunerii mari la economia Greciei. Pentru 2011, BERD a modificat in scadere prognoza cu 0,4 puncte procentuale, la o crestere economica de 1,5%. Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks declara la sfarsitul lunii septembrie ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat, scrie DailyBusiness.ro
Apple trebuie sa renunte la politica „Ce ar face Steve?”. Martin Bryant, editor la TheNextWeb, unul dintre cele mai influente bloguri din lume, va fi prezent la Bucuresti in perioada 9-10 noiembrie la conferinta How to web 2011. Editor la blogul de tehnologie numarul 1 in Europa, Martin Bryant este, de asemenea, co-fondator al Social Media Cafe Manchester si editor pentru 14sandwiches Media. Bryant este un producator talentat de continut multimedia pentru site-uri web, inclusiv de productie foto si video. Ca blogger de tehnologie cu experienta, el furnizeaza in formatii despre cele mai recente evolutii in tehnologia web. Despre acestea vorbeste si in interviul acordat „Evenimentului zilei”. Integral in EVZ.
Cat mai valoreaza casa ta. Pretul mediu al apartamentelor de pe piata rezidentiala locala a inregistrat, in luna octombrie, cea mai mare scadere lunara din ultimul an, circa 2,4%, potrivit unei analize realizate de portalul imobiliare.ro, iar trendul s-ar putea mentine pe termen scurt din pricina inaspririi conditiilor de creditare, bancile fiind nevoite sa solicite, incepand cu 1 noiembrie, un avans de minimum 25% la creditele imobiliare in euro. Astfel, pretul mediu cerut pentru un metru patrat util a ajuns, la nivel national, la sfarsitul lunii precedente, la 1.023 de euro, cu 4,4% mai putin decat valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. „Decizia (marirea avansului pentru creditele imobiliare in euro n.r.) este un factor de descurajare a creditarii. Dupa parerea mea, intr-un an, preturile ar putea scadea cu pana la 10%”, a declarat pentru gandul Adrian Crivii, director general al companiei de consultanta Darian, anunta Gandul.
Cum a ajuns Romania una din oile albe ale UE. Dupa ce a inceput sa stranga cureaua inca din 2009, tara noastra s-a trezit in nesperata pozitie de a le da lectii de redresare bugetara colegilor din Uniunea Europeana. E o moda tot mai raspandita printre romani sa critice Guvernul si sa se planga de nivelul ridicat al taxelor si de risipa banilor publici. O scurta privire aruncata prin finantele publice ale celorlalte 26 de state membre ale Uniunii Europene ne arata, insa, ca se poate mult mai rau. Iar recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu, pe care multi conationali le-au primit daca nu condescendent, cel putin cu sprancene ridicate a neincredere, par a avea mai mult sens. „Din cauza situatiei din Grecia, toata regiunea a fost contaminata cu neincredere. Si aici nu este numai vina Greciei, ci si a liderilor din zona euro”, spunea seful statului acum cateva zile, inainte de a pleca la reuniunea Consiliului European, scrie Capital.
Paradox romanesc: fara subventii, industria de ingrasaminte creste ca Fat Frumos. Industria producatoare de ingrasaminte chimice parea sa intre in colaps dupa decizia autoritatilor de a nu mai subevntiona gazul metan. La un an dupa taierea subevntiilor, criza parca nici nu ar exista, industria pospera iar vanzarile au crescut. Cu aproape 20% au crescut livrarile combinatelor de ingrasaminte chimice la noua luni. Exporturile au fost de 65% din total. Si pe piata interna cerea a crescut fata de anul trecut, potrivit datelor patronatului Nitrofosfor. Cifrele sunt oarecum surprinzatoare daca tinem seama de faptul ca in anii trecuti, producatorii reclamau periodic pretul exagerat al gazului si obtineau subventionarea acestuia. Mai mult, se ajunsese si la un fel de schimburi cu autoritatile: daca nu se livreaza gaz ieftin subventionat, se inchid combinatele si se fac disponibilizari, informeaza Romania Libera.
Krugman – profetul Apocalipsei. Votul de ieri dimineata al Guvernului Papandreou, intarind decizia premierului pentru un Referendum, prin care poporul grec sa confirme ca accepta masurile dure cu care este conditionat sprijinul financiar de 130 de miliarde de euro, agreat cu Uniunea Europeana, i-a prilejuit Laureatului Premiului Nobel (2008), americanul Paul Krugman, sa revina in atentia publicului, cu o profetie apocaliptica: prabusiri bancare enorme, inchideri de banci cu bruschete si revenirea la Lira, in Italia. „Europa se destrama, centrul nu o mai poate tine impreuna”, spune Krugman, continuand astfel: „Intrebarea la care ma straduiesc sa raspund acum este cum se va juca actul final. Cred ca rata la datoriile italiene va creste, conducand la o prabusire bancara gigantica, atat din cauza fricii de bancile italiene care le va baga in insolventa, cat si de teama ca Italia va sfarsi prin a parasi euro. Asta va conduce la inchideri de banci si odata ce se va intampla asta, va veni decizia sa renunte la euro si sa instaleze Lira noua”. Integral in Bursa.
Cum am trai daca Romania nu s-ar mai imprumuta deloc? Romania ar putea avea, chiar din 2013, un buget echilibrat, ceea ce inseamna un deficit bugetar foarte apropiat de zero sau chiar un excedent. Primul pas este deficitul bugetar ambitios pentru anul viitor, care se va situa chiar sub limita „traditionala” impusa prin Tratatul de la Maastricht: 3% din PIB. Cauzele acestei situatii decurg din schimbarea dramatica a modelelor financiare ca urmare a crizei: investitorii sunt mult mai prudenti atunci cand imprumuta statele, adica cer dobanzi substantial mai mari sau refuza cu totul finantarea la orice semn de risc. La randul lor, statele sunt mult mai prudente atunci cand vine vorba de a se imprumuta, dupa ce au vazut ca incapacitatea de plata este un scenariu cat se poate de palpabil. Deja, tari ca Spania si Italia au anuntat anul acesta ca vor ca pana in 2013 sa duca deficitul bugetar la zero, prin constrangeri de ordin constitutional, scrie Romania Libera.
Boc, depasit de datoriile la stat cu… 63 cm. Premierul Emil Boc este depasit de datoriile pe care companiile le au catre stat cu nu mai putin de 63 de cm. Unitatea de masura pentru datoriile la buget am stabilit-o atunci cand printarea tuturor listelor cu datornici necesita un teanc de coli egal in inaltime cu Emil Boc. Acum, daca am fi nevoiti, Doamne fereste, sa tiparim toate datoriile pe care companiile mari, mici si mijlocii le aveau la stat (incluzand obligatiile restante catre buget, asigurari sociale, somaj si sanatate), la finalul lunii septembrie a acestui an, am avea nevoie de 22.587 de coli, adica peste 45 de topuri de hartie A4. Prin suprapunere, acestea ar avea o inaltime de 2,25 de metri, cu 63 de cm mai mare decat cea pe care o are premierul Boc. Obligatiile restante ale marilor datornici catre bugetul de stat au crescut, in trei luni (de la sfarsitul lui iunie la sfarsitul lui septembrie), cu un miliard de lei, de la aproximativ 6 miliarde lei la circa 7 miliarde lei, potrivit datelor postate, zilele trecute, pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), informeaza Bursa.
Cel mai bogat militant de stanga din lume: „Nu capitalismul m-a imbogatit!”. Michael Moore, celebrul realizator de documentare, scriitor si critic al sistemului politic si economic al SUA, este unul dintre sustinatorii miscarii Occupy Wall Street, ceea ce i-a atras o multime de critici, mai ales cu privire la discrepanta dintre averea si convingerile sale. Moore le-a raspuns, pe blog, in stilul caracteristic. Intr-un post intitulat „Viata intre cei 1%” – aluzie la cunoscutul procent al super-bogatilor Americii -, Michael Moore povesteste cum si-a facut primii bani si descrie, in general, felul in care intelege el bogatia. Prima lovitura a venit in 1989, atunci cand a vandut studiourilor Warner Bros drepturile de distributie ale filmului sau „Roger&Me”. Moore povesteste ca era in orasul sau natal, Flint, Michigan si se pregatea sa dea un interviu tv in care sa anunte suma. In momentul cand i-a spus reporterului „Trei milioane de dolari!”, toti prietenii, muncitori, someri sau studenti, adunati in spatele sau au izbucnit in urale, relateaza Capital.