Sari direct la conținut

Volume record tranzactionate marti la Bursa din Sibiu

HotNews.ro

Marti, bursa sibiana a inregistrat un volum record de contracte (18.717) si o valoare totală de tranzacţionare de aproximativ 174 de milioane Ron. Cu toata panica si scaderile de pe burse, instrumentele derivate tranzactionate la Bursa din Sibiu au continuat sa genereze volume consistente, se arata intr-un comunicat al Sibex.

Motivul este unul foarte simplu: la Sibiu poti câştiga şi atunci când preţurile scad. Pesimiştii au câstigat în ultimele trei zile. Investitorii care au deschis poziţii de vânzare pe DEDJIA (contract futures cu activ suport indicele Dow Jones) au făcut profit. DEDJIA a scăzut de la maximul zilei de vineri de 12.175 puncte până la un minim de 11.669 puncte, cotaţie de închidere marti la ora 23.15.

Valoarea contractului tranzacţionat la Sibex este egală cu valoarea indicelui (exprimată în Ron) iar pentru a deschide o pozitie de vânzare sau de cumpărare nu este nevoie sa depui la broker toata suma ci doar o garantie (marjă), în acest caz de 600 de Ron. Aşadar, cei care au pariat short au putut câştiga 80% în doar trei şedinţe de tranzacţionare.

Majoritatea produselor listate la Sibiu au market makeri, firme de brokeraj ce ofera cotatii de vanzare si cumparare. Unul din produsele lichidizate de market makeri este cel bazat pe pretul unciei de aur. Aceasta a crescut usor ieri pana la 1720,2 $, cotatia din piaţă la închiderea sedintei. Observam o piata volatilă şi în acest caz, cu un minim de 1.685$. Aurul a fost intens speculat in ultima perioadă. Marti s-au incheiat aproximativ 3600 de contracte pe parcursul celor 14 ore si 30 minute de tranzactionare.

În sectorul valutar cel mai mare volum il genereaza perechea Eur/Usd. Pe parcursul lunii octombrie valoarea contractului futures a urcat de la 13.188 RON (1.3188 cotatia din 3 octombrie) pana la un maxim de 14.174 Ron (1.4174 cotatia din 27 octombrie). Cresterile s-au temperat la finalul lunii si au fost urmate de scaderi. Paritatea a scazut in ultimele zile pana la cotatia de 1.3695, nivelul de inchidere de ieri, cu o valoare a contractului de 13.695 Ron.

Derivatele pe actiunile romanesti au scazut puternic aseara la inchidere. Contractul futures cu activ suport actiunea Sif Oltenia a pierdut 5.57% pentru scadenta decembrie, pretul de cotare fiind 88.4 bani.

Bursa din Sibiu a lansat in septembrie un produs al carui pret creste in momentele in care pretul unciei de aur se apreciaza sau indicele Dow Jones scade. Cotatia produsului, lansat sub denumirea de Pachetul Phoenix (simbol PHX), se calculeaza ca diferenta dintre pretul a zece uncii de aur si cotatia indicelui Dow Jones. Datorita cresterilor pentru uncia de aur si scaderilor DJIA, ieri PHX a crescut cu 5.84% pana la cotatia de 5.530 de puncte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro