Business Report: Cum aduci o firma pe profit in numai trei luni; Va fi gata anul acesta? Vezi cum se lucreaza la pasajul Pipera; Ai casa pe credit? Banca va fi obligata de lege sa fie mult mai blanda; Cine va administra fondurile de pensii, sanatate si somaj; Care este pretul corect intr-o parcare privata?
Va fi gata anul acesta? Vezi cum se lucreaza la pasajul Pipera! Lucrarile la pasajul suprateran Pipera se apropie, in ritm de melc, de final. Pe santier nu sunt prea multi muncitori, iar progresele facute se vad cu greu. Acum cateva luni, primarul Sorin Oprescu se declara multumit de evolutia lucrarilor si spunea ca sunt toate sansele ca pasajul sa fie inaugurat in octombrie. Dupa cateva saptamani, s-a razgandit si a dat ca termen de finalizare a lucrarilor sfarsitul anului (in contract, termenul este februarie 2012). Cert este ca s-a trecut peste partea mai dificila, daca poate fi vorba despre asa ceva intr-un asemenea proiect, iar in prezent se mai lucreaza doar la strazile de sub pasaj, scrie Capital.ro.
Ai casa pe credit? Banca va fi obligata de lege sa fie mult mai blanda. Intr-un proiect de lege ce ar putea fi aprobat in luna februarie a anului viitor, Comisia Europeana si Parlamentul European propun o protectie sporita pentru debitorii tarilor membre UE. Bancile ar putea fi obligate sa restructureze creditele clientilor care nu mai pot plati ratele, dupa o negociere, in loc sa execute silit ipoteca. Mai mult, daca un client a platit bancii timp de cativa ani ratele lunare si ajunge in situatia de a nu le mai putea plati, atunci banca ar putea fi obligata sa modifice temporar contractul de credit. „(1) Statele membre se asigura ca creditorii actioneaza cu rabdare rezonabila si depun toate eforturile pentru a ajunge la o solutie negociata inainte de a initia procedurile de executare silita imobiliara in contextul contractelor de credit. (2) Statele membre pot mentine sau pot introduce cerinte legate de procedura care trebuie urmata sau de optiunile care trebuie aplicate inainte de a initia proceduri de executare silita imobiliara cu privire la o proprietate situata pe teritoriul lor. In cazurile in care imprumutatul a rambursat o parte substantiala sau majoritatea creditului o perioada lunga de timp, optiunile ar trebui sa includa modificarea temporara a contractului de credit dintre creditor si consumator”, se arata in proiectul de lege, anunta Money.ro.
Cine va administra fondurile de pensii, sanatate si somaj. Mai multi parlamentari propun ca fondurile de pensii, sanatate si somaj sa fie administrate de catre sindicate si patronate. Cele trei tipuri de asigurari obligatorii insumeaza 9% din PIB. 12 senatori si deputati de la mai multe grupuri parlamentare, inclusiv din PDL, au semnat o initiativa legislativa prin care cer ca „fondul de sanatate constituit la nivel national sa fie administrat de catre patronate si sindicate”. „Din consiliul de administratie vor face parte cate o persoana din partea fiecarui patronat si a fiecarui sindicat constituit legal si cu reprezentare nationala”, solicita parlamentarii. Prevederi similare sunt cuprinse si in alte doua initiative, referitoare la fondul de pensii si cel de somaj. Parlamentarii nu fac niciun fel de referire la costurile aplicarii unor astfel de masuri, informeaza Financiarul.
Inventie spaniola, cu creier romanesc: Hard-disk fara cap de citire. „Au schimbat valoarea unui bit magnetic (0 sau 1) nu cu ajutorul unui cap de scriere si citire, ce zboara deasupra suprafetelor hardiscului, ci direct, cu ajutorul unor curenti electrici ce circula chiar in aceste suprafete”. Acesta ar fi rezumatul unei povesti ce implica un cercetator roman, Ioan Mihai Miron, de la Institutul Catalan de Nanotehnologie din Barcelona (Spania). Povestea ar incepe cu observatia ca, in ziua de azi, progresele majore in tehnologie se obtin atunci cand infrastructura (laboratoare, bani pentru deplasari la conferinte, etc.) este combinata cu prezenta unor profesori si studenti dedicati si capabili sa le foloseasca. Laboratorul lui Mihai investigheaza ceea ce se numeste spintronica, adica un fel de electronica in care spinul electronilor joaca un rol important. Una dintre aplicatiile spintronicii este stocarea de date. Datele binare dintr-un computer obisnuit (0 si 1) sunt stocate pe niste suprafete magnetice din interiorul hardiscurilor. Un cap de scriere, ce „zboara” deasupra acestor suprafete, orienteaza campul magnetic de pe suprafata in doua directii, corespunzatoare celor doi biti, asemanator mai vechilor benzi audio, scrie Great News.
Porsche Cajun, confirmat la finele lui 2013. Aparitia viitorului SUV Porsche, „micul” Cajun, a fost confirmata oficial zilele trecute, cu ocazia inaugurarii unei extinderi a uzinei Porsche de la Leipzig. Noul model 4×4 va intra in productie in aceasta fabrica pana la finele anului 2013, urmand sa asigure 1.000 noi locuri de munca. Porsche a investit 500 milioane de euro in extinderea capacitatii de productie de la Leipzig. Incepand din 2002, celebrul constructor german asambleaza aici modelul Cayenne. Fabrica a mai avut o operatiune de extindere, cu ocazia introducerii in productie a modelului Panamera. Dezvoltat pe mecanica preluata de la Audi Q5, Porsche Cajun este supranumit „baby Cayenne”. Va fi mai mic si mai ieftin decat Cayenne, insa, evident, mai scump decat Q5. Principalii sai rivali vor fi BMW X3 si Mercedes GLK, anunta 24auto.ro.
Care este pretul corect intr-o parcare privata? Cand piata imobiliara cade, te reinventezi. Lui Dragos Dragoteanu, proprietarul agentiei imobiliare Euroest, nu i-a luat prea mult timp ca sa se gandeasca la cum ar putea sa scoata profit din niste terenuri destinate, initial, constructiei de birouri si aflate in zone ultracentrale ale Capitalei. Cheltuise cateva milioane de euro cu achizitia lor, iar varianta „blocarii” era exclusa. Asa ca, a inceput sa construiasca parcari si sa perceapa tarife, in multe cazuri mai mari fata de alte capitale europene. Dupa ce in 2010 a finalizat prima parcare – Fast Parking (150 de locuri) -, aflata pe strada Buzesti, aproape de Piata Victoriei, printr-o investitie de aproximativ 150.000 euro, omul de afaceri se pregateste acum sa mai inaugureze una, peste o luna, de 100 de locuri, aflata tot in zona Piata Victoriei, printr-o investitie de 30.000 euro, informeaza Capital.ro.
Top 300 Capital: Cine a facut averi din IT si comunicatii. Inalta tehnologie a luat avant in Romania ultimilor ani. Antivirusii, comertul online, telefonia, programele pentru calculatoare sunt domenii care au adus milioane de euro unor romani. Steve Jobs, Bill Gates, Paul Allen, Michael Dell, Mark Zuckerberg. Acestia sunt doar cativa dintre oamenii de afaceri pe care domeniul IT i-a facut miliardari in dolari si care au devenit modele pentru businessmanii din intreaga lume. Si in Romania gasim antreprenori care, pastrand proportiile, le calca pe urme, iar unii au reusit chiar sa intre in Top 300 Capital. Marele merit al acestor milionari este ca, de cele mai multe ori, si-au lansat singuri afacerile. Au avut o idee buna si multa incredere in fortele proprii. Un calculator cumparat in rate, o sufragerie pe post de birou, un capital de 300 de dolari si foarte multa vointa de a reusi. Asa si-au inceput calatoria in lumea afacerilor Mariuca si Florin Talpes, fondatorii companiei Softwin, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata internationala de IT, scrie EVZ.
Cum aduci o firma pe profit in numai trei luni. Adrian Volintiru a preluat in vara conducerea companiei industriale Vulcan din grupul Tender, pe care a readus-o pe plus dupa un an si jumatate de pierderi. Fondata in 1904, Vulcan este o companie traditionala pentru industria romaneasca, fiind unul dintre cei mai mari producatori de utilaje industriale, in special pentru domeniul petrolier si energetic. Din 2003, compania face parte din grupul de firme ale omului de afaceri Ovidiu Tender. Insa, de un an si jumatate, societatea a acumulat pierderi din ce in ce mai mari. In aceasta vara, omul de afaceri a simtit nevoia unei restructurari. Situatia este similara cu ceea ce vrea sa faca acum Ministerul Economiei in companiile de stat, ineficiente: sa implementeze un management privat care sa aduca un suflu nou. Adrian Volintiru a devenit seful Vulcan la 1 iulie 2011 si, dupa trei luni, compania este din nou pe plus. Noul manager are planuri mari si entuziasm (exact cum ar trebui sa fie noii manageri din companiile de stat): in cateva luni vrea sa deschida o fabrica in America de Sud, anunta Adevarul.