Business Report: Va nationaliza Romania vreo banca?; Ce masini conduc oamenii de afaceri din Romania; Clasa de mijloc din Romania si visele sale spulberate; Casa lui Itic
Milionarii imbogatiti din agricultura. Pamanturile Romaniei pot sa rodeasca si bani. O parte din venituri ajung in conturile oamenilor de afaceri romani, printre care Ioan Niculae, Mihai Miron sau Culita Tarata. In Romania, agricultura merge bine doar pe Farmville! Acesta este bancul pe care se chinuie cativa dintre cei mai bogati romani sa-l faca uitat. Investesc milioane in terenuri, ferme si utilaje si fac tot posibilul ca Romania sa redevina „granarul Europei”. E adevarat, au toate sansele sa reuseasca: avem printre cele mai bune soluri din lume si, daca suntem un pic malitiosi, putem spune ca sunt si „cele mai odihnite”, decenii intregi, suprafete imense ramanand necultivate, scrie EVZ.
Start la lucrarile de constructie a trei autostrazi. Emil Boc si Boagiu vor da startul lucrarilor pe primele doua tronsoane din autostrada Nadlac-Arad, pe primul lot din autostrada care va lega Timisoara de Lugoj si pe lotul 4 din Orastie-Sibiu. In total, cei doi oficiali romani vor inaugura lucrari in valoare de circa 1,48 miliarde de lei, respectiv peste 346 milioane de euro. Pe primul tronson din viitoarea autostrada Nadlac-Arad (22 kilometri) lucreaza firma lui Nelu Iordache, Romstrade, alaturi de Monteadriano Engenharia e Construcao si Donrep Construct. Lotul doi, cu o lungime de 16 kilometri, a fost adjudecat de austriecii de la Alpine. Valoarea insumata a celor doua contracte depaseste 794 de milioane de lei, informeaza Capital.
Ce cred investitorii straini despre Romania: Au incredere in potentialul ei, dar este prea corupta. Ce masuri propun pentru relansarea economiei. In ciuda revizuirilor in jos aduse prognozei privind cresterea economica a Romaniei in 2012, redusa drastic de BERD de la 2,7% la 1,1% din PIB, reprezentantii celor mai mari companii straine sunt optimisti in legatura cu investitiile pe care tara noastra le va atrage anul viitor, in special in sectorul infrastructurii, sustine Steven van Groningen, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS) si CEO Raiffeisen Bank. Cu toate acestea, investitorii isi doresc mai multa transparenta in ceea ce priveste masurile adoptate de autoritati si propun o lista de recomandari care sa sprijine mediul privat si sa aduca un plus de 12% PIB-ului pe termen mediu, precum si 200.000 de noi locuri de munca. Integral in Gandul.
Criza euro ne faulteaza cresterea economica. Problemele din zona euro, cu care Romania desfasoara circa 70% din comertul exterior, au anulat sansele sa atingem cresterea economica prognozata pentru 2012, de 3,5 – 4%. Economistii estimeaza acum mai degraba o crestere cuprinsa intre 1 si 2,5%. Pentru romani, slabirea economiei se va simti in nivelul de trai, in conditiile in care perspectivele de crestere a salariilor bugetarilor si a pensiilor se anuleaza. Astfel, un produs intern brut mai mic inseamna presiuni pe atingerea tintei de deficit bugetar. Romania a negociat cu finantatorii externi un deficit de 3% din PIB pentru anul viitor, relateaza EVZ.
Clasa de mijloc din Romania si visele sale spulberate. Cea mai putin luata in seama categorie de populatie din Romania este clasa de mijloc. Adica oamenii care nu apar la proteste si demonstratii pentru ca nu au timp liber suficient. Clasa de mijloc a unei tari este masa critica a economiei. Atunci cand oamenii cu venituri medii o duc bine, economia o duce bine. Corporatiile sunt importante la randul lor si sunt, de regula, protejate si luate in seama de autoritati, dar fara o clasa de mijloc puternica, nimeni, nici marile companii nu se simt prea bine. Romania nu a avut o clasa de mijloc inainte de 1990. Sistemul comunist nu presupunea existenta unei paturi mijlocii, toata lumea ar fi trebuit sa fie la fel. Imediat dupa 1990, nu exista, in sensul real al cuvantului, o clasa de mijloc. Dupa aceea, cei mai multi au inceput sa saraceasca, intrand in clasa saraca, sau s-au imbogatit, intrand in clasa bogata. Integral in Capital.
Lege de umflare a pretului la autostrazi cu 50%. Guvernul tarii in care autostrazile costa aproape dublu fata de vecini si in care preturile platite pentru ele se dubleaza dupa licitatie a decis ca si viitoarele concesiuni de autostrazi sa isi poata majora valoarea cu 50%. Valoarea contractelor de parteneriat public-privat va putea fi suplimentata cu pana la 50% in cazul unor lucrari sau servicii care nu au fost prevazute in proiectul initial, dar au devenit necesare. Posibilitatea a fost data prin derogare de la legea parteneriatului public privat nr.178/2010, adoptata acum un an, si a fost decisa de Guvern marti, printr-o ordonanta de urgenta. Majorarea va fi ” o chestiune de exceptie” sustine Guvernul potrivit Mediafax. Potrivit vechilor prevederi legale depasirea valorii putea avea loc doar ulterior publicarii prealabile a unui nou anunt de participare. In noua forma va fi suficienta o negociere cu investitorul, scrie Romania Libera.
Ce masini conduc oamenii de afaceri din Romania. Oamenii de afaceri din Romania isi aleg autoturismele in functie de siguranta si confort, si nu de pret. Cu toate acestea, masinile pe care le detin au preturi de cateva zeci de mii de euro. Marius Ghenea, proprietarul grupului Fit Distribution, conduce un Range Rover Supercharged din 2007. SUV-ul ofera putere, dar, in acelasi timp, lux, siguranta si confort. Masina ascunde sub capota un motor V8 cu o capacitate de 4.200 de centimetri cubi, care dezvolta aproximativ 400 de CP. „Aceasta masina mi se pare potrivita pentru mine, intrucat calatoresc mult prin zone cu relief montan”, spune Marius Ghenea. Antreprenorul obisnuieste sa schimbe autoturismele o data la trei-patru ani. Integral in Adevarul.
Institutul de Analiza a Ciclurilor Economice: SUA se indreapta spre o noua recesiune si Fed nu se poate opune. Institutul de Analiza a Ciclurilor Economice (Economic Cycle Research Institute -ERCI) a emis recent un raport in care spune ca economia americana va intra in recesiune iar banca centrala, Fed, nu poate face nimic pentru a opri economia sa se contracte. „Estimarile ECRI privind intrarea economiei SUA in recesiune nu sunt bazate doar pe unul-doi indicatori ci pe zeci de indicatori specializati. De fapt, cei mai de incredere indicatori se comporta in prezent ca atunci cand ecomomia aterizeaza direct in recesiune, nu o aterizare lina”, avertizeaza reprezentantii institutiei. Ei mai spun ca anul trecut, pe fondul isteriei privind intrarea economiei intr-o noua contractie (doble-dip), ECRI a exclus in mod categoric acest lucru bazandu-se pe semnalele indicatorilor care isi reveneau inainte ca datele PIB pe trimestrul doi sa fie anuntate, informeaza EconomicTimes.ro
Primul recensamant din „epoca UE”: Cat de bogati suntem dupa 21 de ani de capitalism? Astazi incepe, potrivit specialistilor, cel mai important recensamant din ultimii 21 de ani. Peste 100.000 de recenzori vor merge din casa in casa pentru a afla cati romani mai sunt in Romania, cati au plecat din tara, cat de saraci sau bogati am devenit intre timp. Potrivit sociologilor, aceasta „fotografie” a societatii romanesti ne va arata unde suntem ca natie si popor si incotro ne indreptam. De pe 20 octombrie si pana pe 31 octombrie, recenzorii ne vor bate la usa cu o serie de formulare speciale, care vor contine informatii diverse, de la CNP la varsta, cetatenie, religie, limba materna, la statutul profesional, venituri si proprietati. Pana in 2013, datele vor fi centralizate si analizate, urmand sa aflam, astfel, printre altele, cati romani mai sunt in Romania, cati au plecat din tara, cati au un serviciu, cati sunt someri sau pensionari, elevi sau studenti, ce venituri si ce pregatire au. Integral in Daily Business.
Casa lui Itic. Azi e joi, maine-i vineri, poimaine-i sambata, iar duminica, ar trebui ca liderii Uniunii Europene, in Reuniunea de la Bruxelles, sa gaseasca miraculosul leac pentru definitiva tamaduire a crizei datoriilor suverane – metastaza Greciei si poliomielita (adica, un singur cuvant pentru riscul de contagiune si slabiciunea) bancilor europene – , dar ieri a fost miercuri si alaltaieri, marti, adica Standard&Poor”s a degradat 20 de banci italiene iar Moody”s a avertizat asupra posibilitatii de retrogradare a Frantei si a retrogradat Spania, in conditiile in care medicii sefi (presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel) se cearta in privinta tratamentului, scrie Bursa.
Va nationaliza Romania vreo banca? Nationalizare. Este un cuvant dur, pe care nici un bancher nu are curajul zilele acestea sa-l pronunte, dar la care se gandesc cu totii. Si nu pentru ca ar vrea, ci pentru ca sunt nevoiti. Trei guverne din Uniunea Europeana – Belgia, Grecia si Spania – au fost nevoite luna aceasta sa preia mai multe banci private pentru a le salva de la faliment. Altfel spus, sa le nationalizeze. Cine va urma? Se poate intampla asa ceva si in Romania? Pionerii nationalizarilor bancare de tip modern au fost, culmea, chiar americanii, in 2009, in plina criza subprime. Circa 20 de miliarde de dolari a pompat guvernul american in Bank of America, sub forma de ajutor, devenind astfel actionar al celei mai mari banci americane, pe care a salvat-o de niste pierderi colosale, relateaza Money.ro