Sari direct la conținut

Business Report: Tender si Timis, romanii care fac avere pe spatele africanilor; Visul lui Ceausescu s-a implinit: 12 tone la hectar in Banat; Cum poate scapa Romania de o noua recesiune; Roubini: "Intrebarea nu este daca am intrat din nou in recesiune, ci daca va fi moderata sau severa"

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Tender si Timis, romanii care fac avere pe spatele africanilor. Fie pentru ca si-au atins potentialul maxim pe piata interna, fie pentru ca sunt convinse ca pot mai mult, tot mai multe firme autohtone pornesc in cautarea profitului dincolo de granite. Data viitoare cand ajungeti in preajma unei cladiri de birouri, bloc de locuinte sau complex comercial din Germania, ganditi-va ca poate fi vorba de una dintre cele 81 de proprietati, cu o suprafata totala de jumatate de milion de metri patrati, pe care omul de afaceri Dinu Patriciu le detine in aceasta tara. In total, firma sa DPGP are in portofoliu active imobiliare de circa un miliard de euro in cinci state europene, dupa ce a vandut sapte cladiri de birouri, cu o suprafata totala de 75.000 de metri patrati, pe care le detinea in Suedia, in orasul Karlstad, scrie Capital.ro.

Visul lui Ceausescu s-a implinit: 12 tone la hectar in Banat. Compania americana Smithfield Ferme a realizat in Jimbolia o productie de porumb de 12,4 tone la ha in conditiile in care s-au plantat hibrizi Pioneer fertilizati organic. Recoltarea a fost publica iar cantitatea obtinuta este similara celor mai bune rezultate anuntate de in timpul lui Ceausescu inainte de Revolutie. Cel mai bun an ca productie de porumb a fost 1985, cu o cantitate totala de 11,5 milioane de tone si 3,4 tone la ha, in medie, potrivit statisticilor Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. Activistii de partid anuntau, insa, frecvent, 12 tone la ha realizati mai ales in Campia de Vest. In prezent, productia medie de porumb la ha din Romania este de 6,5 tone, cu varfuri maxime de 10 tone la ha. Aceste rezultate sunt, insa, valabile pentru ani agricoli foarte buni cum este si 2011, cand productia de porumb depaseste 11 milioane de tone. Recolta din acest an este la fel de mare ca cea mai mare recolta de dinainte de ’89 in conditiile in care suprafetele cultivate au scazut si de trei ori, anunta Money.ro.

In ultimele 12 luni, preturile de lista ale apartamentelor s-au miscat intr-un interval de doar 22 de euro. In ultimul an piata rezidentiala pare sa se fi fixat pe niste pozitii pe care nu vrea nicicum sa le abandoneze. In ultimele 12 luni, preturile cerute de proprietari sau dezvoltatori au oscilat intr-o marja de doar 22 de euro. A reusit, prin urmare Prima Casa sa opreasca scaderea preturilor sau e vorba doar de stabilizarea pietei? In octombrie 2010, pe un metru patrat de apartament se cereau 1.070 de euro, iar in septembrie 2011 pretentiile erau mai mici, de 1.048 de euro/mp. Doar 22 de euro diferenta, ceea ce inseamna, teoretic cel putin, ca raportul dintre cerere si oferta s-a echilibrat sau ca proprietarii si dezvoltatorii au franat scaderile de pret pentru ca asa vrea muschiul lor. Oricum, in urmatoarea perioada vor incepe cateva targuri imobiliare, unde cei care expun vor avea oferte speciale, la preturi mai scazute care vor modifica in jos media preturilor cerute in lunile viitoare, informeaza Business Cover.

Investitie americana de 2 milioane de dolari. Romania sau Costa Rica? Posibilitatea ca producatorul american de fibra optica, Panduit, sa investeasca doua mil. dolari intr-un centru de dezvoltare de software din Romania depinde de modificarea taxelor in Costa Rica, tara luata de asemenea in calcul pentru o asemenea investitie. „O astfel de reglementare este surprinzatoare si confuza”, a declarat directorul general al Panduit, William Ernest, referindu-se la planul autoritatilor din Costa Rica de a introduce un impozit pentru companiile care opereaza in zonele de liber schimb. Compania asteapta incheierea discutiilor privind taxa inainte de a lua o decizie unde va amplasa, in Costa Rica sau Romania, un centru de dezvoltare de software, in valoare de doua milioane de dolari. Panduit este un dezvoltator si furnizor de solutii pentru optimizarea infrastructurii IT a companiilor. Infiintata in 1995, Panduit a ajuns la vanzari anuale de peste 500 mil. dolari si peste 3.500 de angajati, scrie Financiarul.

Cum poate scapa Romania de o noua recesiune. Ministrul Ialomitianu asteapta rezultatele vizitei reprezentantilor FMI pentru a definitiva proiectul de buget. Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, prognozeaza ca Romania nu va intra iar in recesiune, dar sustine ca foarte multe lucruri depind de situatia tarilor din UE si a spus ca este nevoie de un efort comun al tuturor statelor membre, nu unele sa ia masuri si altele sa mimeze. „Romania are o situatie buna. Din ce avem noi, nu putem vorbi ca Romania va intra din nou in recesiune, chiar avem o crestere sustenabila. Dar depinde foarte mult de ce se intampla cu Grecia, cu Italia, cu Spania, Portugalia, Irlanda. Vorbim de o criza a datoriilor suverane. Au fost mesaje foarte clare spre zona euro si acolo trebuie sa fie un plan concret de masuri pentru ca nu putem merge pe principiul „scapa cine poate”. Trebuie ca si tarile din zona euro sa vina cu un plan clar de masuri – si dinspre SUA au venit mesaje foarte clare ca sa fie o Europa unita, solidaritate intre tari, pentru ca numai asa putem depasi aceasta situatie. Nu este suficient ca o tara sa ia niste masuri si alte tari sa mimeze”, a declarat Ialomiteanu, anunta Romania Libera.

Unda verde pentru SEAT IBX. Conform publicatiei spaniole El Periodico de Catalunya, versiunea de serie a conceptului SUV IBX de la SEAT isi va face aparitia in 2014. Cotidianul citat sustine ca unda verde a fost data in cursul verii, diriguitorii Grupului Volkswagen pastrand discretie maxima in privinta acestei decizii. Conceptul IBX a fost prezentat in primavara acestui an, la Salonul de la Geneva. Constructorul iberic are la dispozitie doi ani pentru a pune la punct detaliile propriului SUV, care va folosi aceeasi platforma tehnica ca si VW Tiguan, Audi Q3 si Skoda Yeti. O posibila problema legata de viitorul SUV compact de la SEAT vizeaza capacitatea de productie. In mod normal, noul model ar trebui sa se asambleze la fabrica SEAT de la Martorell, de langa Barcelona, acolo unde se produce si Audi Q3. Cum capacitatea de aici, de 550.000 unitati/an, ar putea fi atinsa in curand, modelul de serie IBX ar putea fi fabricat la Wolfsburg, alaturi de Tiguan, sau la fabrica VW din Bratislava, Slovacia, informeaza 24auto.ro.

Se mai prabuseste un ansamblu rezidential: Alpha Bank a cerut insolventa Asmita Gardens. Valul de insolvente care a impanzit piata imobiliara din Romania a mai lovit un proiect rezidential. Alpha Bank a cerut in instanta insolventa companiei care dezvolta turnurile de locuinte Asmita Gardens de pe Splaiul Unirii. Cererea a fost depusa ieri de principalul finantator al proiectului prin intermediul firmei AGI – RRE PARTICIPATIONS 1. Termenul de judecata a fost stabilit de instanta pentru data de 6 februarie 2012. Complexul Asmita Gardens este detinut in proportii egale de compania Charlemagne, prin intermediul fondului European Convergence Development Company (ECDC), si de compania cu capital indian Asmita. Creditul accesat de cei doi parteneri la Alpha Bank se ridica la circa 70 mil. euro, scrie Capital.ro.

Roubini: „Intrebarea nu este daca am intrat din nou in recesiune, ci daca va fi moderata sau severa”. Nu se mai pune problema daca lumea a intrat sau nu in a doua recesiune din ultimii ani, ci cat de severa este ea, sustine Nouriel Roubini, unul dintre economistii care a prevazut criza din 2008, conform CNBC. Datele analizate recent sugereaza faptul ca Statele Unite ale Americii, zona euro si Marea Britanie se afla deja la un pas de a intra in recesiune intr-o perioada cuprinsa intre unul si doua semestre, explica Roubini. „Intrebarea nu este daca va avea loc o noua recesiune, ci daca aceasta va fi una moderata sau una severa”, a declarat Roubini pentru CNBC. „Raspunsul depinde de zona euro”, a mai completat el. Conform spuselor lui Roubini, situatia dezordonata din Europa cauzata de criza datoriei suverane, criza bancara sau de iesirea unui stat membru din zona euro, va avea un efect mai sever decat cel al colapsului Lehman Brothers. El a adaugat ca liderii europeni trebuie sa se concentreze si „sa ia decizia corecta” la summitul G20, care va avea loc in prima saptamana a lunii noiembrie la Cannes, anunta Gandul.

Bancher din Romania: „Nu e mediul in care sa te uiti sa iei un credit”. Dupa ce ani la rand au aratat cu degetul catre restrictiile „draconice” ale BNR pentru a justifica nivelul ridicat al dobanzilor, bancherii si-au schimbat radical pozitia: „Era mai bine daca banca centrala limita creditul de nevoi inca din urma cu cinci ani”. Daca in perioada de boom economic bancherii puteau fi incadrati in doua mari categorii – cei care luptau pentru desfiintarea restrictiilor BNR si cei care luptau pentru imblanzirea acestor restrictii, acum, dupa trei ani de criza, situatia sta cu totul altfel. Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si altadata incadrat in categoria „moderatilor”, a ajuns sa aiba o pozitie considerata mai degraba extravaganta in comparatie cu alti presedinti de banca. Cum altfel poate fi apreciata pozitia lui Ghetea, care sustine excluderea creditelor de locuinta din noul regulament al BNR care vizeaza limitarea creditelor pentru populatie, in comparatie cu ceea ce spune presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen? Integral in Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro