Business Report: Pe cine da vina teoria conspiratiei: Evreii care "au creat" dezastrul financiar; Cum a ajuns Romania "medaliata" la proba de Internet viteza; NATO intra in hotelurile din Bucuresti
Horticultorii ne dau de veste: putem deveni o tara bananiera. In supermarketuri, le vezi ambalate individual in hartii albe si plasate pe rafturile de delicatese. Au preturi de ametesti si cam de asta mucegaiesc in magazine. Altele vin in pachete mici, cat pentru o gustare. Costa 10 lei bucata. Sunt fructe exotice, pe care profesorii de horticultura au inceput sa le aclimatizeze la noi imediat dupa ’90. Dupa ani de teste si ameliorari repetate ale soiurilor, au demonstrat ca fructul kaki, curmalele sau chiar paw – paw, fruct denumit si banana nordului, pot creste la noi fara probleme. Un singur pas mai avem de trecut: sa nu mai facem ochii mari a mirare cand auzim ca sunt 100% „fabricate in Romania”, scrie EVZ.
Pe cine da vina teoria conspiratiei: Evreii care „au creat” dezastrul financiar. Criza economica si financiara are nevoie de vinovati, iar teoria conspiratiei a reusit sa ofere pe tava acesti „vinovati”, desi responsabilitatea lor are mai mult sau mai putin de-a face cu criza pentru ca unii dintre ei nici nu sunt in functii de decizie desi sunt personalitati influente. Pentru ca data trecuta am vazut ca cei mai expusi teoriei conspiratitei sunt personalitatile care au legaturi cu lumea evreiasca, datorita asocierilor directe care se fac cu lumea financiara. Ultimul pe aceasta lista se afla Mark Zuckerberg, tanarul fondator al celei mai prestigioase retele de socializare din lume: Facebook. Integral in Capital.
Cel mai mare investitor la Bursa de la Bucuresti a pierdut intr-un singur trimestru peste 50 milioane de dolari din investitiile in Romania. Fondurile americane Artio Global, care constituie cel mai mare investitor la Bursa de la Bucuresti, au pierdut peste 50 milioane de dolari din investitiile in actiuni romanesti, in perioada mai-iulie, potrivit raportarilor fondurilor. Investitiile Artio au coborat intr-un singur trimestru cu 53,2 milioane de dolari, pana la 248,8 milioane de dolari, iar numai o mica parte din aceasta scadere a reprezentat vanzarile realizate de fonduri in aceasta perioada. Artio a continuat sa vanda actiuni OMV Petrom (SNP), reducandu-si participatia totala cu circa 5,6 milioane de actiuni, dar acest pachet nu valoreaza mai mult de 800.000 de dolari, avand in vedere pretul mediu la care s-au tranzactionat actiunile in mai-iulie, informeaza EconomicTimes.ro
Cum a ajuns Romania „medaliata” la proba de Internet viteza. Romania este a doua tara din lume dupa viteza conexiunilor Internet, fiind depasita la acest capitol doar de Coreea de Sud. Suntem chiar de trei ori „mai rapizi” decat useri din tari dezvoltate precum Statele Unite, Franta sau Germania, si asta in ciuda faptului ca avem preturi de cateva ori mai mici. Jucatorii din aceasta industrie, intervievati de DailyBusiness.ro, spun aproape la unison ca acest fapt se datoreaza in primul rand intarzierii cu care au fost implementate solutiile de conectivitate din tara noastra, care a permis ca tehnologiile dezvoltate sa fie de generatie mai recenta, relateaza Daily Business.
Cati romani au un salariu de cel putin 100.000 de euro pe an. Sunt insa si judete unde nici un angajat nu a avut un salariu care sa depaseasca aceasta valoare. In total, 1.540 de persoane au castigat anul trecut 100.000 de euro si chiar mai mult, asa cum reiese din fisele fiscale privind impozitul pe veniturile din salarii, furnizate de catre ANAF la solicitarea MONEY.ro. Dintre toate judetele tarii, se pare ca nici un locuitor din Ialomita si Suceva nu a avut salariul anual mai mare de 420.000 de lei. Astfel, am putea spune ca venitul minim lunar este de aproximativ 8.300 de euro, iar cu un salariu anual de 100.000 de euro, angajatul isi poate cumpara linistit un apartament nou sau chiar o casa, dar si o masina, scrie Money.ro
Dezvoltatorii imobiliari la Ziua Judecatii: „A fost prostie, lipsa de experienta, dar nu teapa”. Proprietarii unei companii de birotica, care si-au incercat norocul in imobiliare cand piata mai avea putin si „exploda”, isi fac acum „mea culpa” in fata cumparatorilor si a bancii dupa ce proiectul rezidential pe care l-au inceput a dat chix. Catalin Tohaneanu si Razvan Mihalache au inceput sa dezvolte ansamblul Champions Residence din Militari in iulie 2008, dupa ce adunasera 913.931 euro de la 18 cumparatori interesati in apartamentelor lor „de vis” si un milion de euro de la Piraeus Bank Romania. Dupa cinci luni de munca, firma de constructii Rolido Prodinvest si-a facut bagajele si a parasit santierul pe care apucase sa faca doar doua niveluri de parcari subterane, anunta Capital.
NATO intra in hotelurile din Bucuresti. Potrivit calculelor gandul, Capitala ar putea castiga aproximativ 1,2 milioane de euro in urma Adunarii Parlamentare a NATO, care va avea loc la Bucuresti, in perioada 7 – 10 octombrie. Suma este reprezentata de cheltuielile de cazare ale celor 350 de parlamentari, care vor fi insotiti, conform estimarilor, in medie, de cate doua persoane. La banii dati pe cazare se adauga cheltuiala zilnica estimata la circa 100 de euro de persoana. Cea mai mare parte a cheltuielilor va fi reprezentata de costurile legate de cazarea demnitarilor straini. La un tarif mediu al cazarii de 250 de euro pe noapte, cele aproape 1.050 de persoane care vor vizita Bucurestiul cu ocazia Adunarii Parlamentare a NATO vor cheltui, in total, pe trei nopti de cazare, 787.500 de euro, avand in vedere faptul ca acestia au ales sa stea la hotelurile de cinci stele aflate in centrul Bucurestiului, cum ar fi Intercontinental, Radisson Blu SAS, JW Marriott Grand Hotel, Athenee Palace Hotel. Integral in Gandul.
Romania vs. Polonia. Cum am ajuns sa fim ultimii din Europa. Romania si Polonia au iesit cu o situatie economica la fel de proasta din comunism, insa noi am ratat startul si acum suntem ultimii din Europa. Polonia s-a facut remarcata in ultimii ani prin faptul ca a fost singura tara europeana care a evitat recesiunea si lumea vorbeste despre miracolul polonez. Polonezii au 19 ani de crestere economica neintrerupta, in Romania au fost opt ani de recesiune de la Revolutie. Inainte de 1989 indicatorii economici aratau mai bine pentru Romania. Dupa o cursa de cativa ani in care populatia a fost infometata, la ordinul lui Ceausescu, datoria externa acumulata la sfarsitul anilor ’70 si inceputul anilor ’80 avea sa fie platita, informeaza Money.ro
Goldman Sachs? Nu! Lumea e condusa de HNWI! Kathy Fuld, sotia lui Dick Fuld, fost CEO (chief executive officer) al bancii de investitii Lehman Brothers, a cerut la unul din magazinele de lux Hermes (faimoase pentru bunul gust si preturile exorbitante, compania fiind actionara a casei de moda Jean-Paul Gaultier) sa nu-i fie ambalate cumparaturile in punga atat de cunoscuta tuturor – cea care, deasupra majusculelor „HERMES”, aseaza o caleasca si un cal, semn devenit echivalent cu scumpetea – ci sa-i fie impachetate in hartie alba, simpla. Gestul a fost socotit exemplar pentru schimbarile intervenite in comportamentul celor mai bogati oameni ai planetei, dupa declansarea crizei mondiale, anunta Bursa.
Al doilea val al crizei a lovit Romania. Nokia pleaca de la Jucu, iar alte astfel de investitii ar putea parasi Romania, dupa cum spun chiar premierul si presedintele! Plecarea finlandezilor de la Nokia, care urmeaza relocarilor similare facute de Colgate-Palmolive sau Kraft Foods, pot fi indicii ca cel de-al doilea val al crizei, care a fost semnalat de caderea importurilor si de caderea bursei si a leului, este deja in Romania! Bursa si leul sunt (impreuna si separat!) cel mai bun barometru al economiei. Si cand bursa face noi minime, iar moneda unica europeana noi maxime in raport cu leul nostru, este clar ca ceva nu este in regula cu economia romaneasca, relateaza Adevarul.
Agricultura bio: „Vin clientii la usa noastra”. Productia de alimente ecologice in Romania este neglijabila, la fel si a exporturilor. Insa, putinilor producatori le este usor sa gaseasca clienti. „Nu are rost sa solicit subventie de la stat pentru culturile ecologice de la ferma mea. Ma costa mai mult benzina, fara sa pun la socoteala timpul pierdut pentru drumul facut pana la Bucuresti”, ne-a declarat Viorel Piperea, coproprietar al unei ferme ecologice de 2.500 de metri, situata in judetul Giurgiu. Integral in Romania Libera.
Cum au evoluat preturile apartamentelor din principalele orase ale tarii, in septembrie. Pretul mediu cerut la nivel national de catre proprietarii de apartamente a crescut in septembrie cu 1,6% fata de luna august, ajungand la valoarea de 1.048 de euro pe metru patrat, dar a scazut cu circa 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor imobiliare.ro. In Capitala, pretul locuintelor a scazut in septembrie, fata de luna precedenta, cu 0,1% in cazul apartamentelor vechi si cu 0,2% in cazul apartamentelor noi. Astfel, pretul mediu cerut pentru un apartament aflat intr-o cladire noua a fost de circa 1.365 de euro pe metru patrat, o suma asemanatoare celei cerute in aceeasi perioada a anului trecut, informeaza Gandul.