Business Report: Cand altii pierd, el castiga: Romanul care le-a luat fata miliardarilor; Latifundiarii pun camere video pe miriste si GPS pe tractoare. Cum ii fura angajatii; Constantin Stroe a confirmat aparitia unui nou model Dacia, anul viitor
Ce firme cauta acum investitorii. Consultantii de pe piata de fuziuni si achizitii spun ca firmele din agricultura, energie (mai ales cele din energie verde, IT&C si industrie) inca atrag atentia investitorilor, la fel cum au facut-o in ultimii doi – trei ani. Victor Capitanu, Partener la casa de investitii Capital Partners, spune pentru startups.ro ca in domeniul energiei regenerabile interesul vine mai ales din partea investitorilor strategici. Florian Nitu, Managing Partner la casa de avocatura Popovici Nitu si Asociatii, spune ca experienta crizei financiare internationale si a celei sistemice, care i-a urmat, au reconfigurat structura apetitului investitional. „Evident, investitiile de ordin financiar speculativ ori cu profil de risc ridicat s-au redus semnificativ, daca nu chiar, in formele cele mai indraznete, au si incetat. Efectul diametral opus a fost acela al investitiilor in resurse primare sau in procesarea de resurse primare. Asa se justifica o avalansa de investitii in agricultura sau domenii imobiliare destinate agriculturii, in industria alimentara, in domeniul tuturor resurselor naturale primare (petrol, gaze, energie); in acest sector, vedeta este energia verde cu investitii in parcuri eoliene sau fotovoltaice de mai multe miliarde de euro, lansate in ultimii trei ani”, detaliaza pentru startups.ro Florian Nitu, scrie Startups.ro
Erste: Vanzarea activelor riscante ar putea foarte usor sa coboare pretul petrolului sub 100 dolari/baril. Ne reducem substantial estimarile pentru OMV. Analistii grupului financiar austriac Erste si-au redus cu 15% tinta de pret pentru actiunile OMV la 12 luni, pe fondul rezultatelor sub asteptari raportate de compania petroliera pentru primul semestru si turbulentelor recente de pe pietele financiare, care ar putea foarte usor sa coboare pretul petrolului sub pragul de 100 dolari/baril. „Cu toate acestea, potentialul actual de circa 40% este inca foarte atractiv si, tranzactionandu-se la un multiplu P/E (pret/profit pe actiune- n.red) usor peste 6 (pe estimarile pentru 2011), actiunea OMV este inca departe de a fi scumpa”, a precizat Thomas Unger, analist pe segmentul petrol si gaze, in cadrul Erste Group. Avand in vedere potentialul ridicat de crestere, analistul si-a pastrat recomandarea de „cumparare” a actiunilor OMV, anunta Economic Times.
Google cumpara Motorola – de ce? Dupa 39 de producatori si 231 de distribuitori de gadget-uri cu Android in intreaga lume, Google a decis: cumpara Motorola. Evident, achizitia trebuie aprobata de FTC, dar anuntarea ei oficial de catre companie este un pas urias. 12,5 miliarde de dolari a scos Google din buzunar pentru batrana companie Motorola. Nici nu a trecut o saptamana de cand oficiali Motorola anuntau ca sunt deschisi la Windows Phone 7, dar in conditii similare celor existente la acordul cu Nokia. Dar recunosteau, in acelasi timp, ca ar prefera Android. Se pare ca Google a stiut sa deschida urechile si a propus targul. Motorola a fost, inca de la inceputul anului, banuita de interes pentru parteneriat cu o alta companie, posibil Microsoft. Desi in februarie, dupa afacerea Nokia, oficiali Motorola declarau ca nu pot „crea valori unice” fara o platforma deschisa. Integral in Itplay.ro
Cand altii pierd, el castiga: Romanul care le-a luat fata miliardarilor. Averile celor mai bogati oameni din Australia sunt bazate, in mod special, pe actiunile pe care le detin in companiile cu care au legaturi. Conform unui raport publicat recent, averea cumulata a celor mai bogati 20 de australieni a inregistrat o scadere de 6 miliarde de dolari australieni (echivalentul a 4,3 miliarde de euro) de la inceputul lui 2011. Dintre ei, doar 3 au avut cresteri. Dintre cei 3, campionul este un roman. Asa cum probabil ati ghicit este vorba despre nimeni altul decat omul de afaceri romano-australian Frank Timis, seful companiei African Minerals, ale carei actiuni listate la bursa de la Londra au crescut de la inceputul acestui an pana la inceputul lunii august cu 34,6%, ceea ce inseamna, in valori absolute, o crestere de 91 de milioane de dolari australieni, echivalentul a peste 66 de milioane de euro. Este cea mai mare crestere procentuala dar si cea mai mare crestere in termeni de valori absolute, informeaza Capital.
Latifundiarii pun camere video pe miriste si GPS pe tractoare. Cum ii fura angajatii. Tot ce inseamna exploatatie agricola si utilaj in Insula Mare a Brailei va fi supravegheat video si prin satelit pentru ca hotii ii provoaca pagube serioase concesionarului Culita Tarata. Cei mai periculosi sunt chiar proprii angajati. Fermele si culturile din Insula Mare a Brailei vor fi monitorizate video pana la sfarsitul acestui an pentru a se diminua, la maxim, furturile. „Vom imbunatati monitorizarea introducand camere de luat vederi in toate fermele si peste tot in Insula Mare a Brailei, inclusiv pentru protejarea pivotilor, care au fost devalizati primavara aceasta”, a declarat directorul general al SC TCE 3 Brazi, arendasul IMB, Lucian Buzdugan, citat de Agerpress. Monitorizarea exploatatiei agricole se face, mai degraba, pentru hotii din interior decat pentru cei din exteriori. Activitatea predilecta a angajatilor ar fi sustragerea combustibililor din utilajele de lucru, scrie Money.ro
Criza spaniola: Cum arata aeroportul – fantoma in care s-au pierdut sute de milioane de euro. La aproape trei ani de la inaugurare, aeroportul Ciudad Real Central este aproape parasit. Victima a unei planificari dezastruoase si a unui optimism exagerat in ceea ce priveste recuperarea investitiei, proiectul reflecta cel mai bine situatia in care se afla economia spaniola. Aeroportul, cu o capacitate de cateva milioane de pasageri, trebuia sa devina al doilea in zona Madridului. Initiatorii proiectului s-au bazat pe dezvoltarea pietei imobiliare si pe cresterea populatiei. Calculul insa s-a dovedit a fi eronat, anunta Capital.
Constantin Stroe a confirmat aparitia unui nou model Dacia, anul viitor. Romanul care se confunda cu istoria recenta a producatorului auto de la Pitesti, vicepresedintele Dacia Constantin Stroe, a confirmat iminenta lansare, in 2012, a unui nou model romanesc, dar a evitat sa cetifice daca acesta va fi sau nu a doua generatie a berlinei low-cost Logan. Este de acum sigur: Dacia va lansa un nou model, anul viitor. Daca acesta va fi a doua generatie a gamei low-cost Logan, asa cum a vestit, ieri, site-ul de limba franceza, „caradisiac.com”, sau o noutate absoluta, ramane de vazut. Constantin Stroe, omul a carui cariera se impleteste cu istoria recenta a producatorul auto de la Pitesti, a confirmat, pentru „Evenimentul zilei”, iminenta aparitie unui nou model Dacia. Integral in EVZ.
Economia n-a crescut ca-n povestile oficiale. Produsul Intern Brut a avansat doar cu 0,2% in trimestrul al doilea fata de primul trimestru. Guvernul se astepta, in negocierile cu FMI, la o crestere de cel putin 0,3-0,4%. Usoarele rateuri ale motoarelor economiei – industria si exporturile – au determinat franarea cresterii PIB de la 0,7% in trimestrul I la 0,2% in trimestrul II. Perioada aprilie-iunie (trimestrul al doilea) din acest an a fost ceva mai putin productiva pentru Romania, reiese din datele tip „semnal” referitoare la evolutia Produsului Intern Brut (PIB) comunicate ieri de Institutul National de Statistica. In serie ajustata sezonier, avansul PIB a fost de 0,2% fata de trimestrul anterior si de 0,3% fata de acelasi trimestru din 2010, relateaza Adevarul.
Piata bunurilor de larg consum se mentine pe crestere. IT-ul redevine vedeta. Piata de bunuri de folosinta indelungata a continuat sa evolueze in ritm asecendent, pastrand tendinta primului trimestru care a adus-o pe revenire. In T2 2011 piata a crescut cu 12.4% comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, in timp ce cresterea pentru primul semestru a fost de 11.6%. Piata bunurilor de folosinta indelungata a fost de 306 milioane de euro in al doilea trimestru, si 613 milioane pentru primele sase luni ale anului in curs. Sectorul IT a avut din nou cea mai buna performanta din piata (+27.5%). Electrocasnicele mici si sectorul foto au avut de asemenea cresteri de doua cifre, respectiv 17.8% si 17.7%. Sectoarele telecom, electronicele de larg consum precum si electrocasnicele mari au crescut intr-un ritm mai lent, de sub 10%. Piata echipamentelor de birou este singura ramasa in zona rosie, dar scaderea s-a diminuat la – 3,6%, anunta Business Cover.