Sari direct la conținut

Business Report: Jeffrey Franks: "Nu FMI este cel care subjuga oamenii prin datorii"; Testul hotelului de 4 stele la Marea Neagra: Ce sa alegi intre Romania, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia si Ucraina; Voucherele, strategia vanzarilor in criza

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Cum salveaza graul PIB-ul. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, anunta o productie record. Romania a inregistrat in acest an un record al ultimilor trei ani in ceea ce priveste productia de grau. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca productia de grau a Romaniei a depasit 7 milioane de tone, desi raportarile din teritoriu arata in prezent doar 6,8 milioane de tone. „Este cert acum ca productia de grau a Romaniei a depasit bine 7 milioane de tone, chiar daca scriptic, ce avem noi acum dupa raportarile fermierilor si ale directiilor agricole, productia este de aproape 6,8 milioane tone. Cred ca avem peste 1,5 milioane de tone de grau in plus fata de productia anului trecut”, a spus Valeriu Tabara, citat de Agerpres. Productii de peste 7 milioane de tone de grau au fost obtinute in Romania in 2005, cand au fost recoltate 7,3 milioane tone grau si in 2008, cand productia de grau a fost de 7,2 milioane tone, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, scrie Gandul.

Jeffrey Franks: „Nu FMI este cel care subjuga oamenii prin datorii”. Unii spun ca este adevaratul premier al Romaniei pentru ca adoptam masuri numai dupa ce le discutam cu el. Este vorba despre Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, un om despre care romanii cred ca le-a decis soarta in criza. Capital dezvaluie si cealalta fata a expertului in macroeconomie cu pantofii gauriti in talpa. Integral in Capital.

Testul hotelului de 4 stele la Marea Neagra: Ce sa alegi intre Romania, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia si Ucraina. Romania ocupa locul al treilea, dupa Turcia si Georgia, in topul tarilor cu litoral la Marea Neagra din punct de vedere al tarifelor afisate de hotelieri. gandul a analizat costurile unei vacante de sapte zile, la un hotel de 4 stele, din toate cele sase state cu iesire la Marea Neagra, mai exact Romania, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia si Ucraina, pentru perioada 1 august – 15 august. Au fost luate in considerare doar ofertele care includ in pret micul dejun. In calcule nu a fost inclus costul transportului. Hotelierii din Romania concureaza la preturi cu cei din Turcia, chiar daca serviciile suplimentare oferite la noi sunt mai slabe comparativ cu ale statelor cu litoral la Marea Neagra, relateaza Gandul.

Fata mai putin cunoscuta a miracolului chinezesc. Boomul economic cu care China a atras admiratia sincera a milioane de oameni din intreaga lume are cauze si efecte despre care liderii guvernului de la Beijing si-ar dori sa nu se vorbeasca. In 1988, China avea 100 de kilometri de autostrada. In 2000, ajunsese la 16.300 de kilometri, iar in 2009 a depasit neverosimilul nivel de 65.000 de kilometri. In aceeasi perioada, chinezii au construit 30.000 de kilometri de cale ferata si nu mai putin de 220.000 de kilometri de sosele. La care se adauga milioane de cladiri (fie ele birouri, scoli, spitale, blocuri de locuinte, magazine, case, fabrici, fie ferme). Multi se lasa vrajiti de zgarie-norii stralucitori, de nodurile rutiere supra-etajate ori de garile din otel si sticla unde opresc trenuri coborate parca direct dintr-un film SF si cad la picioarele celei care, cred ei, este noua putere mondiala, informeaza Capital.

Noua recesiune si tiparnitele de bani. Datele economice care au ajuns pe fluxurile de stiri in ultimele zile sunt deosebit de ingrijoratoare si arata ca economia globala a incetinit considerabil si ar putea intra intr-o noua recesiune. Un motiv destul de bun pentru ca bancile centrale, cu Fed in prim-plan, sa reinceapa politicile monetare inflationiste. Statisticile din ultimele luni arata ca expansiunea economica la nivel global incetineste, iar estimarile din ultima luna confirma tendinta. Indicatorul PMI (Purchasing Managers Index) pe luna iulie, calculat de Markit pentru , arata ca sectorul manufacturier se apropie de stagnare la nivel global. La 50,6, JPMorgan Global Manufacturing PMI a cazut la cel mai mic nivel din iulie 2009, luna in care a trecut peste nivelul de 50, sub care este campul de contractie, scrie Money.ro

Suntem campionii atragerii de investitii straine pornite de la zero. Cu toate acestea, in 2010, intrarile de capital strain in Romania se situeaza sub nivelul mediei anuale din intervalul 2005-2007, urmand tendinta de pe plan global. Tara noastra se situeaza pe primul loc in regiunea Europei Centrale si de Est in privinta valorii investitiilor straine de tip greenfield, respectiv 5,204 miliarde de dolari, in primele patru luni din acest an, conform Raportului Mondial al Investitiilor, elaborat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), editia 2011. Pe urmatoarele locuri se pozitioneaza Polonia (3,13 miliarde de dolari), Slovacia (2,8 miliarde de dolari), Bulgaria (2,15 miliarde de dolari), Cehia (1,76 miliarde de dolari) si Ungaria (1,17 miliarde de dolari). Integral in Capital.

Lumea, aproape de apocalipsa ecologica. Cat ne costa. Rusia se topeste, Amazonul se usuca, SUA au inregistrat un record in 2011 la capitolul pagube economice in urma dezastrelor naturale din 2011. Cat ne costa dezastrul ecologic de la nivel mondial, aflat intr-o dinamica din ce in ce mai alarmanta? 011 a fost, prin excelenta, anul tornadelor in SUA. De la inceputul anului pana acum, pagubele economice rezultate in urma tornadelor din SUA s-au ridicat la aproape 24 de miliarde de dolari, scrie New York Times.Vorbim de 43 de vilejii de amploare care au avut loc de la 1 ianuarie 2011 pana acum, acestea declansand in bulgare de zapada 1.600 de tornade in centrul, sudul si estul SUA. Frecventa din ce in ce mai mare si ferocitatea cu care se manifesta urganele si tornadele din SUA sunt, in principal, efecte ale schimbarilor climatice, explica cercetatorii, relateaza Money.ro

Presedintele BCR: Expunerea Erste in Romania nu va fi afectata de achizitia detinerilor SIF-urilor. Oficialii spun ca achizitia actiunilor detinute de SIF-uri nu ar afecta expunerea Erste. Banca Comerciala Romana a recuperat 12% din creditele neperformante, in valoare de 600 de milioane de lei, acordate de la inceputul anului pe zona de retail, a declarat Dominic Bruynseels, presedintele executiv al bancii, in cadrul unei conferinte de presa. De asemenea, in ceea ce priveste achizitia actiunilor detinute de SIF-uri, acesta sustine ca nu ar afecta expunerea bancii-mama pe Romania. Banca Comerciala Romana a vandut de la inceputul anului credite neperformante pe zona de retail in valoare de 600 de milioane de lei, din care a recuperat un procent de 12%, a declarat Dominic Bruynseels, presedintele executiv al bancii, in cadrul unei conferinte de presa, informeaza Financiarul.

Voucherele, strategia vanzarilor in criza. Site-urile de reduceri au impanzit piata romaneasca in ultimul an: clientii castiga produse si servicii mai ieftine, iar firmele isi vand mai bine marfa. S-ar parea ca toata lumea castiga in afacerea aceasta: clientul merge cu bani mai putini in vacanta sau la spa, comerciantul care ofera reducerile vinde mai mult si castiga clienti noi, iar site-ul de reduceri isi ia un comision din tranzactie. Vorbim de o piata cu potential, insa imatura, concentrata in proportie de 90% in Bucuresti, in care cumparatorii unici de vouchere sunt de-abia in jurul a 250.000 de persoane, potrivit revistei „Capital”, anunta EVZ.

Cum trebuie sa arate managerul privat care va conduce companiile de stat. Cu ajutorul unor experti in resurse umane si in energie, „Adevarul” a creionat profilul managerului independent care va dori sa conduca o companie de stat. Acesta se deosebeste net de directorii actuali. In primul rand, noul manager va trebui sa fie rezistent la orice fel de presiune politica, iar statul sa ii plateasca un salariu de 10.000-20.000 de euro pe luna. Specialistii consultati de noi spun ca omul care va candida pentru o functie atat de dificila cum este conducerea unei companii cu capital majoritar de stat din zilele noastre ar trebui sa fie nu doar un bun profesionist, ci si un negociator priceput. Integral in Adevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro