Sari direct la conținut

Business Report: Videanu, Siminel si Popoviciu vand terenuri de 60 mil. euro in Bucuresti, pentru mall-uri; Iranul ameninta dominatia gazelor rusesti in Europa; Un oras al Romaniei trece la incalzirea cu rumegus. E mai ieftina.

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Videanu, Siminel si Popoviciu vand terenuri de 60 mil. euro in Bucuresti, pentru mall-uri. Mare parte din fostele fabrici au fost transformate in centre comerciale sau cladiri de birouri. Criza a pus piedica acestui trend, astfel ca unele firme au si acum terenuri la vanzare. Printre cele mai mari loturi din Capitala scoase la vanzare se regasesc terenuri detinute de Adriean Videanu, Andrei Siminel si Gabriel Popoviciu. Volumul tranzactiilor cu terenuri din Bucuresti si imprejurimi, la nivelul anului trecut, a depasit 100 ha, iar valoarea totala a celor mai importante achizitii a ajuns la circa 100 milioane de euro. Nivelul a fost scazut comparativ cu 2007, cand tranzactiile cu terenuri apartinand fostelor platforme industriale atingeau nivelul-record de 230 milioane de euro. Inca de anul trecut, sperantele proprietarilor care mai au loturi gigantice la vanzare au inceput sa devina realitate, dupa ce lanturile de retail de tip hipermarket si Do-It-Yourself au pornit o adevarata campanie de cucerire a cat mai multor foste fabrici romanesti, pe care vor sa le transforme in centre comerciale, informeaza Capital.

Unde s-a innorat si unde rasare soarele in economia romaneasca. O noua furtuna financiara s-ar putea abate asupra economiei globale, din cauza situatiilor din SUA si tari europene ca Grecia si Italia. Vezi ce industrii din Romania risca sa intre la apa si jucatorii din ce domenii considera ca sunt deja la adapost. Sentimentele oamenilor de afaceri romani sunt impartite, unii estimeaza inca o scadere a pietelor pe care activeaza, iar altii, din contra, vad situatia mai roz decat anul trecut, scrie Daily Business.

Zona Basarab a inceput sa fie vanata de cumparatorii de terenuri pentru birouri. In ciuda diversificarii cererii, doar anumite terenuri au atras atentia investitorilor, in special cele cu destinatie de retail sau pentru dezvoltare de cladiri de birouri, se arata in cel mai recent studiu al Colliers International. Investitorii care nu erau presati sa vanda sunt acum increzatori ca pot obtine pretul dorit pentru proprietatile foarte bune. Cei care nu si-au abandonat planurile de expansiune in Romania, dar nici nu dispun de finantare, cauta sa isi aduca terenurile ca si contributie in parteneriate de tip „joint-venture”. Dezvoltatorii de imobile de birouri au cautat si ei terenuri, dar raman foarte selectivi. In afara de centrul Capitalei si de zona Floreasca – Barbu Vacarescu, o zona cautata a devenit Basarab, dupa inaugurarea podului din zona, relateaza Capital.

Valoarea terenurilor din Bucuresti s-a intors la nivelul din 2004-2005. Preturile terenurilor din Bucuresti s-au intors la nivelul din anii 2004-2005, de dinaintea boom-ului imobiliar, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Colliers. Doar terenurile cu destinatie de retail sau pentru dezvoltare de cladiri de birouri au atras interesul investitorilor. „In tara, achizitiile pentru dezvoltarile de retail au fost cele mai frecvente. Hipermarket-urile, discounterii si magazinele de bricolaj au fost de departe cei mai activi cumparatori de terenuri, vizand orase cu peste 100.000 de locuitori sau cu 30-50.000 locuitori pentru formatele mici. Kaufland si Dedeman au fost cei mai agresivi in a-si asigura locatii bune, fie direct, fie prin parteneriate cu dezvoltatori. Dezvoltatorii de office au cautat si ei terenuri, dar raman foarte selectivi”, se arata in comunicatul firmei de consultanta imobiliara. Integral in EVZ.

Ce ii sfatuieste BNR pe romanii cu credite in franci elvetieni. Vezi daca si cat ar mai putea creste rata la imprumutul in franci. Romanii care au credite in franci elvetieni vor avea si pe viitor motive sa regrete decizia de a face un astfel de imprumut. BNR ii sfatuieste pe aceia care au imprumuturi in moneda elvetiana sa incerce sa le refinanteze. Analistii contactati de gandul sunt de parere ca moneda elvetiana va urma un trend de intarire cel putin pe termen de un an. Desi evolutia cursului este greu de prevazut, specialistii inclina sa creada ca nu se va ajunge prea curand la cotatiile din 2007-2008, cand un franc elvetian era cotat in jurul valorii de 2 lei. „Francul elvetian va ramane o moneda de refugiu, va ramane puternic fata de leu, precum si fata de euro si dolar. Cu exceptia unor fluctuatii pe termen scurt – de exemplu, vineri, leul s-a intarit putin – tendinta va fi de consolidare a francului elvetian, cel putin in viitorul apropiat, adica pe termen de un an”, a declarat pentru gandul analistul financiar Aurelian Dochia, informeaza Gandul.

Romanii aleg sa mearga in concediu… prin vecini. Sapte statiuni de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre genereaza venituri anuale de 700 de milioane de euro. Romanii contribuie cu un sfert, iar ponderea este in crestere. Drumul a durat sapte ore, dar numai pentru ca m-am bazat exclusiv pe GPS, care era setat sa aleaga ruta cea mai scurta si care m-a condus pe drumuri secundare, pline de gropi, si nu pe autostrada. Oboseala si micile neplaceri pe care le-am avut pe drum – nu am putut cumpara rovinieta de la vama, pentru ca nu era nimeni la ghiseu, si am fost nevoit s-o achizitionez de la o benzinarie, la pret dublu si fara bon fiscal – au disparut ca prin farmec odata ce am ajuns la hotelul din statiunea bulgara Sunny Beach, scrie Adevarul.

Un oras al Romaniei trece la incalzirea cu rumegus. E mai ieftina. Municipiul Suceava va fi incalzit, peste doi ani, de o centrala care va functiona si cu masa lemnoasa tocata. Pretul gigacaloriei va fi de 140 de lei, unul dintre cele mai mici din tara. De la sfarsitul anului 2013 municipiul Suceava va renunta la incalzirea cu pacura si carbune si va trece la cea cu biomasa si gaz, mult mai ieftina. Compania Adrem Invest va construi o centrala electrica in cogenerare de 28 de MW care va putea furniza caldura pentru intreg orasul si electricitate pentru o buna parte a lui. Prima turbina de 18 MW, pe gaz, va fi instalata la sfarsitul anului viitor in timp ce o a doua , de 10 MW, pe masa lemnoasa va fi functionala la sfarsitul anului 2013, informeaza Money.ro.

Contractul omului Renaissance Capital in Romania expira vineri. Contractul lui Victor Cionga, consultantul Renaissance Capital in Romania, cel care a facut strategia rusilor pentru intrarea pe piata locala, expira pe 29 iulie, potrivit unor surse din piata de capital. Cionga a fost omul care a sfatuit Renaissance Capital in pregatirea ofertei pentru castigarea mandatului Petrom, a oferit consultanta in organizarea consortiului de intermediere, a lucrat si la pregatirea prospectului, insa nu a fost implicat si in executia si vanzarea tranzactiei. O eventuala prelungire a colaborarii cu rusii de la Renaissance Capital ar putea fi discutata in luna septembrie, sustin sursele citate. Pe piata de capital, au aparut in primavara informatii potrivit carora Victor Cionga ar putea conduce si biroul Renaissance din Romania, dar pana in prezent acestea nu s-au concretizat, relateaza Economic Times.

Iranul ameninta dominatia gazelor rusesti in Europa. Gazele din Iran vor ajunge mult mai usor in Europa, cu ajutorul „Gazoductului Islamic”. Ministrii Petrolului din Iran, Irak si Siria au semnat ieri un acord pentru construirea unei conducte de gaze care va transporta resursele din Orientul Mijlociu. Iranul ocupa locul doi la nivel mondial in randul tarilor bogate in gaze naturale, fiind depasit numai de Rusia. Problemele sociale si conflictele cu SUA au impiedicat insa dezvoltarea acestui sector. Acum, exporturile de gaze naturale iraniene si-ar putea atinge potentialul maxim. Ieri, ministrii Petrolului din Iran, Irak si Siria au semnat un acord pentru construirea unui gazoduct care va transporta gaze din Iran in Europa, traversand Irakul, Siria si Marea Mediterana. Integral in Money.ro.

Electricitate in loc de ingrasaminte? Dupa ce a pierdut instalatiile pentru fabricarea de ingrasaminte la executarea silita, combinatul „Amonil” Slobozia (simbol AMO) s-ar putea transforma in producator de energie electrica, la mai bine de trei ani de cand actionarii companiei au aprobat un contract cu „Intergaro” pentru procurarea celor necesare unei instalatii de obtinere a energieie electrice prin cogenerare. Compania „Interagro” este detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae, despre care au tot circulat zvonuri neconfirmate ca s-ar afla in spatele celor doua off-shore-uri care controleaza circa 50% din „Amonil”. De data aceasta, actionarii „Amonil” sunt convocati, pe 18 august, sa voteze asupra propunerii ca obiectul principal de activitate al companiei, fabricarea de ingrasaminte, sa fie inlocuit cu productia de energie electrica, scrie Bursa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro