Business Report: Apple doboara cinci recorduri dintr-o lovitura; Solutia extrema: Germania sa fie lovita de agentiile de rating; Povestea romanului vanat de Microsoft si Facebook; Schimbari in lant la varful marilor companii. Vezi cele mai importante "miscari"
Solutia extrema: Germania sa fie lovita de agentiile de rating. Pana acum, agentiile de rating nu s-au atins de cea mai mare economie europeana, insa pentru salvarea monedei euro aceasta ar fi singura solutie, spune Charles Diebel, head of market strategy la Lloyds, se arata intr-un material publicat de CNBC. Care ar fi explicatia? O downgradare de la ratingul AAA ar inseamna o crestere a costurilor privind obligatiunile germane (o crestere a CDS-uri implica un cost mai mare pentru docanzile la care Bundesbank-ul se imprumuta de pe pietele externe), insa, in acelasi timp, ar insemna o normalizare in piata prin reducerea diferentei dintre celelalte state europene si Germania. Integral in Capital.
Schimbari in lant la varful marilor companii. Vezi cele mai importante „miscari”. Prima jumatate a anului a generat o reactie in lant in ceea ce priveste schimbarile de top-management in marile industrii, curent in care s-au inscris companii precum Romtelecom, Orange, IBM, Enel, Sony, OMV sau MOL. DailyBusiness.ro a trecut in revista cele mai importante miscari din piata, in primele sase luni ale anului. Functia de CEO al Romtelecom a fost preluata la 1 iulie de Stefanos Theocharopoulos, directorul general al Cosmote Romania, dupa ce Georgios Ioannidis a parasit postul la capatul unui mandat de 4 ani. Theocharopoulos se afla la carma Cosmote Romania din 2008. Atat Romtelecom, cat si Cosmote sunt controlate de grupul grec OTE. Integral pe DailyBusiness.ro.
Rolul intraprenorilor dintr-o companie. Intraprenoriatul este comportamentul de tip antreprenorial al angajatilor din organizatiile mari. Insa, desi ar avea nevoie, cele mai multe firme romanesti nu folosesc angajatii – antreprenori (intraprenori), pentru ca nu au incredere in ei. „De obicei, termenul se refera la acei angajati care, din proprie initiativa, isi asuma responsabilitati aflate in afara formal, au initiative ce duc la cresterea profitabilitatii companiei prin inovare si asumarea riscului. Termenul este de data recenta, fiind utilizat pentru prima data in 1982, intr-un articol din The Economist. Unul dintre primii avocati ai conceptului a fost Steve Jobs, presedintele Apple Computers, care in septembrie 1985 defineste board-ul MacIntosh ca pe gasca de prieteni antreprenori care lucreaza ca si cum ar fi acasa, dar in cadrul unei corporatii”, explica pentru startups.ro Alexandru Talmazan, Managing Partner la Wrightson Romania.
Noua sefa a Tarom: „Nu e un moment simplu pentru privatizare in aviatie”. Dupa pierderile-record de anul trecut, Tarom a intrat in vizorul autoritatilor, fiind pe lista companiilor ce urmeaza a fi privatizate. Pana atunci, compania se restructureaza, vrea sa-si reduca din pierderile istorice si sa renunte la o parte din personal. Interviu integral in Capital.
Cum este vazuta oferta Petrom in presa maghiara: la un pret apropiat de pragul minim, statul roman ar putea vinde pachetul de 10%, dar investitorii nu se vor calca in picioare pentru aceste actiuni. La un pret apropiat de 0,3708 lei/actiune, statul roman ar putea vinde pachetul de aproape 10% din OMV Petrom (SNP) , avand in vedere ca la aceste niveluri, evaluarile companiei nu pot fi considerate exagerate, este punctul de vedere al portalului financiar ungar portfolio.hu, citat de EconomicTimes.ro.
Ce facultati neacreditate au cele mai mari taxe de studiu. Taxa de studiu la specializarea „Informatica Economica” din cadrul Universitatii Agora din Oradea variaza intre 4.250 de lei si 6.120 de lei pe an, in functie de momentul in care alegi sa o achiti. Taxa de scolarizare la Medicina Veterinara din cadrul Universitatii Spiru Haret se ridica la 3.060 de lei pe an, scrie Money.ro.
Privind inapoi cu tristete. Livrarile de malluri s-au intors la nivelul din 2003. Prima jumatate a acestui an a fost albastra ca cerul pentru dezvoltatorii de centre comerciale. Doar 37.000 mp de spatii comerciale noi au aparut pe piata, niciun proiect important, adica piata s-a intors in 2003, cand se livrau doar 28.000 mp. Diferenta e stocul, atunci aproape nul, acum ajuns la 2,23 milioane mp, potrivit unui studiu al consultantului imobiliar CB Richard Ellis (CBRE). Integral pe BusinessCover.ro.
Povestea romanului vanat de Microsoft si Facebook. La numai 22 de ani, Marius Laurentiu Stroe, din Pitesti, absolvent al Facultatii de Informatica din Cluj ca sef de promotie, a primit recent o oferta full-time la Microsoft si va incepe un internship la Facebook de la 1 august. Pe lista de mari companii pe care ar vrea sa le „testeze” se afla si Google, scrie Capital.
O tanara a reusit sa ia 10.000 de euro de la stat. Vezi ce afacere a facut cu ei. A fost prima care a semnat cu stiloul premierului Emil Boc contractul pentru cei 10.000 de euro, dar a mai pus inca de doua ori pe-atat pentru a-si deschide o ceainarie in Ramnicu Valcea. Maria Eliescu este doar una dintre cei peste 1.000 de tineri care au aplicat pentru fonduri in cadrul Programului de sprijinire a tinerilor intreprinzatori. Maria Eliescu, in varsta de 28 de ani din Ramnicu Valcea, se afla la o patiserie si era nemultumita de calitatea produselor. Atunci prietenii i-au spus „De ce nu iti deschizi tu o patiserie? Ce te opreste?” Zis si facut. A pus la punct un plan de a deschide impreuna cu o prietena o ceainarie cu produse de patiserie. Integral pe Money.ro.
Confiscarea averilor, o afacere cu multe necunoscute. Pe cine va ancheta Fiscul? Romania a ajuns singura tara din Uniunea Europeana care nu a reglementat confiscarea averilor dobandite ilicit. Observand faptul ca autoritatile de la Bucuresti dezbat de zor problema fara sa ia nicio decizie, Comisia Europeana a tras un nou semnal de alarma si a cerut, miercuri, Romaniei sa rezolve problema de urgenta. Vor reusi politicienii sa treaca peste interese si sa treaca de la „gargara anticoruptie” la fapte concrete? Vezi ce spun analistii, pe DailyBusiness.ro.
HTC Sensation vs. Samsung Galaxy S II. Cu atatea telefoane inteligente de top devine din ce in ce mai greu sa alegi telefonul potrivit. Asa ca va propunem o comparatie intre doua telefoane care ar reprezinta cu succes clasa de smartphone-uri: HTC Sensation si Samsung Galaxy S II, doua telefoane aparute in aceeasi perioada, prima parte a lui 2011. Integral pe ITplay.ro.
Apple doboara cinci recorduri dintr-o lovitura. Venitul, profitul, pretul actiunilor, vanzarile de aparate iPhone si de tablete iPad ale Apple au atins noi maxime istorice in ultimele trei luni. Apple si-a consolidat pozitia de lider in domeniul IT prin rezultatele spectaculoase pe care le-a inregistrat in cel de-al doilea trimestru al acestui an. Entuziasmul consumatorilor fata de lansarea tabletei iPad 2 si succesul de care se bucura aparatele iPhone s-au reflectat in rezultatele financiare spectaculoase obtinute de Apple in intervalul aprilie – iunie. Veniturile totale ale companiei americane din aceasta perioada s-au ridicat la 28,57 de miliarde de dolari (reprezentand un record absolut in ceea ce priveste profitul trimestrial) din care 7,31 de miliarde de dolari este profit net, scrie Adevarul.
Ce se intampla cu muncitorii care nu mai au voie in Spania. Grecia este noua destinatie pentru muncitorii romani, spun reprezentantii agentiilor de recrutare. Salariile mici oferite in tara ii vor determina pe romanii care nu se vor mai putea angaja in Spania, sa caute locuri de munca in alte state ale Uniunii Europene. Situatia economica dificila si somajul in crestere ar putea determina autoritatile spaniole sa ceara restrictionarea accesului pe piata muncii, in special pentru romani si bulgari. O decizie in acest sens urmeza sa fie luata la sfarsitul saptamanii, cand Bruxelles-ul si capitalele europene vor fi notificate, scrie Romania Libera.
Perspective din ce in ce mai proaste pentru economia SUA. Vezi aici care sunt cele mai recente „semne rele”. La finalul saptamanii trecute economistul sef al sucursalelor americane ale bancii de investitii Goldman Sachs, Jan Hatzius, a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei din SUA, informeaza Business Insider. Dupa inca o saptamana in care valorile indicilor economici au fost foarte scazute, Goldman Sachs a redus estimarile privind cresterea reala a produsului intern brut in al doilea si in al treilea trimestru al anului 2011 la 1,5% de la 2,5%, respectiv la 2% de la 3,25%. Previziunile pentru trimestrul al patrulea si pentru anul 2012 nu au fost inca finalizate, dar chiar si excluzand orice fel de schimbare, este de asteptat ca rata somajului sa scada la 8% abia peste un an, scrie Gandul.
Trei solutii care iti pot deschide calea spre refinantarea creditului. Scaderea costurilor la credite din ultimul timp, dar si flexibilizarea conditiilor de transfer de la o banca alta, dupa aparitia Ordonantei 50, au accelerat refinantarile. Kiwi Finance, cel mai mare intermediar local de credite, a consiliat acordarea, in primul semestru, a unui volum de imprumuturi dublu fata de aceeasi perioada din 2010, 60% din total fiind refinantari, in special consolidarea mai multor credite in unul singur, potrivit Ancai Bidian, CEO al companiei, scrie EVZ.
Analistii: Testarea bancilor din UE a fost o pierdere de timp. Excluderea din scenariu a unui posibil faliment al Greciei reduce mult din credibilitatea testelor aplicate de autoritatile UE bancilor din zona. Analistii vorbesc de o nevoie de capital suplimentar de pana la 80 miliarde euro, fata de doar 2,5 miliarde cat a relevat testul Autoritatii Bancare Europene (EBA). „Ma indoiesc de faptul ca tot acest exercitiu va avea vreun efect pozitiv”, spune fostul sef al diviziei europene a Merril Lynch referindu-se la testul de stres efectuat de autoritatile UE asupra a 90 de banci din zona. De altfel, opinia acestuia pare a fi impartasita de majoritatea analistilor, care isi anunta clientii ca rezultatele testului nu vor fi de natura sa linisteasca pietele financiare. Potrivit JP Morgan, bancile europene ar trebui sa aduca de acasa aproximativ 80 miliarde de euro, pana in 2012 pentru a se incadra in standardele de prudentialitate, nu 2,5 miliarde de euro asa cum a relevat testul EBA, scrie Romania Libera.