Sari direct la conținut

Sibex: Cresteri pe cotatiile futures ale Dow Jones si EUR/USD

HotNews.ro

La Sibex, cotatiile celor mai lichide derivate au revenit pe plus marti, in contextul in care, pe plan extern, bursele au recuperat din pierderile din ziua precedenta. Indicii reprezentativi din Europa au inregistrat cresteri,

iar futures-ul din SUA indica aprecieri pe fondul rezultatelor publicate de companii. La ora 17:15, numarul contractelor incheiate de investitori era de 3.500, valoarea tranzactiilor cifrandu-se la aproape 50 milioane lei.

Tendinta cea mai evidenta de crestere s-a inregistrat pe segmentul indici, unde pretul futures al Dow Jones de la Sibex a deschis ziua pe plus si si-a mentinut evolutia pozitiva pe tot restul zilei, atingand maximul in partea a doua a sedintei.

Peste ocean, investitorii au primit noi rezultate ale companiilor care au readus optimismul in piata. IBM, cea mai mare companie de servicii informatice, a urcat cu 1,6% dupa ridicarea estimarilor de profit, pe fondul cererii in crestere pentru pentru software. Coca-Cola, cea mai mare companie de bauturi racoritoare, a crescut cu 0,8 la suta. Goldman Sachs Group a declarat castiguri de 1,05 miliarde de dolari in al doilea trimestru al anului curent, mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe langa rezultatele din economie, investitorii din SUA au primit date favorabile si din sectorul imobiliar, fiind anuntata cresterea constructiilor de locuinte nou incepute in luna precedenta.

In aceste conditii, si cotatiile futures de la Sibex au urcat puternic. Dupa deschiderea NYSE, numarul contrcatelor DEDJIA_RON a crescut, ajungand la 1900 iar pretul pe scadenta septembrie a atins maximul sedintei. La ora 17:15 cotatia Dow Jones pe scadenta septembrie crestea cu 215 puncte, asigurand un randamentd e 35,8% pe cumparare. Pe decembrie Dow Jones crestea cu 194 puncte iar pentru martie 2012 cu 155 puncte.

In sectorul derivatelor valutare, participantii au preferat paritatea euro/dolar, denominata in lei, pentru care, la ora 17:15 se inregistrau 674 de contracte. Pe pietele externe, euro a revenit pe plus fata de moneda americana, dupa tendinta descendenta de luni. Moneda euro a crescut fata de dolar pe fondul speculatiilor ca oficialii europeni sunt aproape de realizarea unei intelegeri pentru reducerea crizei datoriilor suverane din

regiune. La Sibex, miza s-a pus tot pe un euro mai puternic, moneda unica apreciindu-se semnificativ fata de dolar, cu 1,13% pe scadenta septembrie 2011.

Pe segmentul financiar, participantii au preferat, ca de obicei, simbolul DESIF5, cu circa 800 de contracte realizate pana la ora 17:15. La Sibiu, pretul futures al SIF5 castiga 2,3% pe scadenta septembrie si 1,79% pe decembrie. Pentru martie 2012 se observa o crestere de 1,46%. Aprecierile s-au amplificat dupa deschiderea de pe Wall-Street.

In piata derivatelor pe marfuri, pretul futures al aurului dadea semne de scadere, dupa ce luni metalul galben a depasit nivelul de 1.600 de dolari/uncie pe pietele externe, apreciere reflectata si la bursa sibiana. La

ora 17:15, cotatia pentru scadenta august a contractului SIBGOLD_RON pierdea 4 dolari, iar pentru aceeasi scadenta august, dar a contractului SIBGOLD, scaderea era de 6,5 dolari. Cu toate acestea, pe plan extern se

specula ca aurul ar putea creste pentru a 11 zi la rand, dupa atingerea recordului care a marcat cea mai lunga perioada de crestere din 1975 incoace. Aprecierea aurului a fost pusa pe seama crizei datoriilor, care a amplificat cerea de metal pretios ca plasament de protectie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro