Cum se cheltuie fonduri UE de peste 1,4 milioane de euro in Ministerul Comunicatiilor: Siveco a facut o platforma de instruire online pentru functionari, acum se cauta functionarii dornici de instruire
Ministerul Comunicatiilor a anuntat marti finalizarea unui alt proiect IT finantat cu fonduri UE in valoare de peste 1,4 milioane euro – o platforma de instruire in domeniul serviciilor electronice pentru functionarii publici, numita eAcademie. Aplicatia a fost facuta de Siveco, continutul furnizat de Altfactor Galati, iar partea hardware de Omnilogic. In proiect se estimeaza ca anual vor exista 66.000 de cursanti pentru acest sistem de eLearning (circa 10% din numarul total de functioari publici). Prezent la eveniment, ministrul Valerian Vreme a spus ca spera ca ministerele sa raspunda pozitiv la aceasta initiativa, dar a recunoscut ca nu este inca nici o obligatie legala sau motivare prin acordarea unei diplome recunoscute pentru participarea la aceste cursuri. Pentru a rezolva aceasta problema „se lucreaza acum la un act normativ”.
- „Ati ajuns si cu acest proiect din punct de vedere tehnic la final. Referitor la solutia tehnica, am vazut-o, ii felicit pe cei care au lucrat la ea, dar mai departe depinde cum veti putea sa atrageti pe cei care trebuie sa fie beneficiari. Urmeaza o perioada de implementare si sa speram ca institutiile statului, cele care sunt adevaratele beneficiare ale acestui produs vor raspunde pozitiv acestei initiative si in viitor veti avea mai multi clienti la aceasta academie”, a declarat marti ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme.
Primii functionari publici sunt asteptati la cursurile online dupa 1 septembrie. Este nevoie si de o nota in Guvern pentru motivarea lor
Andrei Savulescu, director general in MCSI
Foto: AGERPRES
Ce sanse sunt ca anual sa existe 66.000 de cursanti la aceste cursuri de instruire in utilizarea serviciilor electronice? Exista vreo obligatie la nivelul ministerelor pentru ca functionarii sa fie trimisi la aceste cursuri?
Nu exista o astfel de obligatie, recunoaste ministrul. De asemenea, Andrei Savulescu, director general in cadrul MCSI si responsabil de acest proiect, spune ca va fi nevoie de un act normativ prin care sa se creeze un cadru legal de instruire a functionarilor publici si prin care absolvirea acestor cursuri online sa ofere aceeasi valoare ca si cursurile clasice de instruire facute in prezent de functionari.
- „Este clar ca noi putem sa dam la sfarsitul cursurilor niste certificate, insa valoarea lor va fi importanta decat in momentul in care se decide ca aceste cursuri sunt echivalente cu cursurile de perfectionare sau instruire facute de functionarii publici prin metodele clasice. Pentru asta trebuie o decizie a Guvernului. Ministrul va propune o nota in sedinta de Guvern, in urma careia se va realiza un memorandum sau HG prin care sa se decida ce valoare are pentru un functonar public faptul ca a terminat un astfel de curs. Depinde de capacitatea noastra de a convinge ministerele ca aceasta aplicatie este utila si interesanta. Trebuie sa avem grija sa cream motivatia prin cursuri de calitate si o diploma care sa aiba o anumita valoare”, a spus Andrei Savulescu.
Potrivit acestuia, in minister se lucreaza la aceasta nota, „si asta inseamna ca este posibil sa fie introdusa in Guvern saptamana viitoare sau in maxim o luna, iar de la 1 septembrie ar trebui sa inceapa sa participe functionarii publici”.
Cat de finalizata tehnic este eAcademie daca pana la venirea primilor curanti inca se mai lucreaza la aplicatie? Unele date din prezentul continut nu mai sunt actuale
Informatii perimate
Foto: Hotnews
Aplicatia eAcademie ar urma sa poata fi accesata de functionarii publici pe baza de nume de utilizator si parola si pe anumite zone de acces. Conform caietului de sarcini pentru aceasta licitatie (documentul este atasat articolului) in cadrul acestui proiect pachetul de cursuri va cuprinde un numar de 11 cursuri. Fiecare curs va fi structurat in sesiuni de instruire in format electronic, fiecare sesiune avand ca durata 4 ore. In total vor fi 275 de sesiuni de curs multimedia.
Prin intermediul MCSI, Siveco a pus la dispozitia HotNews.ro un nume de utilizator si parola pentru a testa cat de finalizata este aceasta aplicatie. In baza acestor date de acces am primit drept de acces la 12, nu la 11 cursuri/lectii asa cum se mentioneaza in Caietul de Sarcini si in comunicatul oficial dat marti de MCSI.
Aceasta parte din aplicatie functioneaza insa cel putin la lectia dedicata Sistemului Electronic National (SEN) unele din date nu mai sunt de actualitate. Mai exact se mentioneaza ca in contextul legislatiei in vigoare sunt mentionati ca operatori ai SEN: Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) pentru sistemul eGuvernare si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI) pentru „sistemul eAdministratie”. IGCTI a disparut de cativa ani, iar Ministerul Comunicatiilor se cheama acum Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).
In plus, Savulescu sustine ca pana la venirea cursantilor se mai fac inca ajustari in platforma:
- „Din punct de vedere tehnic sistemul este functional insa, la nivel institutional, sistemul nu poate fi accesat decat in momentul in care primii functionari publici desemnati de ministere vor participa la cursuri. Noi speram ca sa se intample asta la 1 septembrie, adica sa fie utilizat efectiv si sa se inceapa sa se faca cursuri. Pana atunci se vor mai face teste, se vor mai face ajustari..etc.”, a mai spus Andrei Savulescu.
Pana sa fie castigata de Siveco, licitatia eAcademie a fost anulata de doua ori
Conform datelor din SEAP (www.e-licitatie.ro), actuala platforma eAcademie este un contract finantat cu fonduri UE si castigat prin procedura de licitatie restransa accelerata de catre Siveco in data 3 februarie 2011, avand o valoare totala de peste sase milioane lei (TVA inclus). Peste 4 milioane lei au reprezentat fonduri UE nerambursabile, iar restul bani de la bugetul de stat.
De ce prin procedura de licitatie restransa accelerata? Motivul prezentat in SEAP a fost ca „implementarea este direct legata de intrarea in operare a portalului e-Romania care necesita o componenta importanta de training pentru functionarii publici”.
Intrebat miercuri despre acest aspect, Andrei Savulescu a declarat:
- „La momentul respectiv eRomania trebuia terminata la sfarsitul lui decembrie, inaintea lui eAcademia. Portalul eRomania nu este inca receptionat. Noi inca mai avem discutii cu Omnilogic care trebuie sa acopere toate componentele din caietul de sarcini. Cand va fi gata asta va fi automat integrat in eRomania”.
Datele din SEAP mai arata ca pana sa fie castigata de Siveco, aceasta licitatie a mai fost anulata de doua ori. Initial, anuntul a fost postat de MCSI in data de 16 aprilie 2010 iar pe 28 aprilie 2010 a fost anulata, cu doua zile pana la expirarea termenului pentru deschiderea ofertelor.
Motivul invocat? „Documentatia de atribuire necesita modificari majore de continut fara de care procedura de atribuire ar fi afectata.Anulare in conformitate cu prevederile art.209 alin.(2) lit a) si b) din OUG 34/2006”
Ulterior, MCSI a postat un nou anunt pe 12 mai 2010 si a fost anulata la data de 6 iulie 2010. De aceasta data in urma unei decizii a Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC – Decizia nr. 13992/11.06.2010).
Despre alte platforme informatice „finalizate” recent prin fonduri UE, dar care sunt inca imposibil de accesat de publicul larg citeste si:
- VIDEO UPDATE Inca un portal „finalizat” de autoritati, dar imposibil de accesat de publicul larg – Punctul de Contact Unic electronic. Tot cu fonduri UE
- Cum a cheltuit ministerul Economiei 1,2 milioane euro pe un portal nefunctional destinat IMM-urilor. Vezi in text traseul banilor si istoricul afacerii
- Site-ul de un milion de euro: Dupa ce completati declaratiile, le printati, le puneti in plic si le trimiteti unde aveti nevoie