Sari direct la conținut

Business Report: Interviu Anca Boagiu: "In 2015, vom avea 845 km de autostrada"; Cu ce s-a ales statul din afacerea Petrom; Cati utilizatorii are Google+ in acest moment; Economia Chinei a inceput sa gafaie

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Anca Boagiu: „In 2015, vom avea 845 km de autostrada”. Dublarea sau chiar triplarea numarului kilometrilor de autostrada le va aduce romanilor si o taxa. Deocamdata nu se stie care va fi valoarea taxei, dar ea va fi introdusa pe toate autostrazile. Interviu integral inCapital.

Cea mai mare amenda colectiva din istorie? 8 milioane de romani ar putea plati statului 1 mld. euro. V-ati asigurat locuinta? Daca nu, incepand de pe 15 iulie, pregatiti-va sa platiti intre 100 si 500 de lei amenda. Nu stiati ca expira termenul? Nu sunteti singurii. In conditiile in care statul nu s-a omorat cu promovarea Legii 260/2008, s-a ajuns in situatia ca primariile sa emita amenzi pentru 7,8 milioane de imobile. Doar 7,1% dintre locuintele din Romania detin o polita de asigurare obligatorie a locuintei, cu numai 4 zile inainte de expirarea termenului limita pana la care fiecare casa trebuie asigurata, scrieDailyBusiness.ro.

40 de ani de cand America a abandonat aurul. 40 de ani de dezordine financiara. Anul acesta, pe 15 august, se implinesc 40 de ani de cand SUA au renuntat unilateral la etalonul aur, adica la covertibilitate deplina a dolarului american in aur. S-a pus astfel capat sistemului instituit la Bretton Woods in 1945, cand dolarul american a devenit moneda de referinta si de rezerva a statelor lumii. Cursurile de schimb au fost fixate fata de dolar, si implicit fata de aur, marja de variatie fiind de 1%, scrieMoney.ro.

Analiza SWOT pe oferta Petrom. De ce pariaza analistii straini pe un discount de 15-20% ca la OMV. Pretul la care vor fi vandute actiunile OMV Petrom (SNP) in cadrul ofertei publice care a inceput azi si se va incheia la sfarsitul saptamanii viitoare va fi cu 15-20% mai mic fata de nivelul maxim de 0,46 lei/actiune fixat de statul roman, estimeaza analistii de la unele dintre cele mai mari grupuri financiare din regiune. Un discount similar a trebuit sa ofere investitorilor grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, in cadrul majorarii de capital pe care a derulat-o luna trecuta. OMV a vandut atunci toate actiunile oferite, dar la un pret cu 17% mai redus decat cel maxim anuntat, reusind astfel sa stranga doar 725 milioane de euro fata de cele 900 milioane de euro cat planuia. Integral peEconomicTimes.ro.

Buzesti-Berzei – un pas inainte, doi inapoi. Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus este unul dintre proiectele Municipiului Bucuresti care a creat o serie de controverse, ajungand in instanta, in urma neintelegerilor dintre institutiile statului si organizatiile non-guvernamentale. Marcata intr-un plan urbanistic inca din anul 1934, aceasta lucrare de infrastructura a dat semne ca ar incepe sa fie pusa in practica abia la finalul lui 2010, cand a inceput demolarea primelor cladiri din zona Matache. Daca am arunca doar o privire de ansamblu, am putea chiar sa speram ca totul va merge conform planurilor si ca, in scurt timp, zona bucuresteana cuprinsa intre Piata Victoriei si Calea Plevnei ar putea deveni una de nivel european – un bulevard larg, cu trafic decongestionat si cu locuri special amenajate pentru pietoni. Integral peBursa.ro.

Cati utilizatorii are Google+ in acest moment. Google, compania care detine cel mai utilizat motor de cautare din lume, nu anuntat pana in prezent cati utilizatori folosesc reteaua de socializare Google+, insa Paul Allen, un antreprenor american, stie numarul acestora. Paul Allen, antreprenor si fondator al site-ului Ancestry.com, estimeaza ca in prezent reteaua de socializare Google+, lansata la finele lunii iunie, are 4,7 milioane de utilizatori in Statele Unite. Acesta a aflat numarul lor folosind o metoda proprie de calcul, scrieCapital.

Misiunile navetelor spatiale, de sase ori mai ieftine decat razboaiele din Irak si Afganistan. Ultimul zbor al navetei Atlantis a marcat sfarsitul unei etape in cucerirea spatiului extraterestru. In total, aparatele americane au efectuat 135 de zboruri si au transportat 355 de astronauti reprezentand 16 state. Tristete, emotie, dar si ingrijorare… Ultima misiune a navetei Atlantis, care s-a cuplat ieri cu Statia Orbitala Internationala (ISS), este perceputa in lumea stiintei si a industriei spatiale drept un nou pas inapoi in cursa omului catre stele, scrieFinanciarul.

SUA traieste pe datorie. 38 de centi din fiecare dolar cheltuit sunt imprumutati. Cu o datorie ajunsa la 14.490 miliarde de dolari, 97,98% din PIB, America a ajuns sa traiasca pe datorie. Potrivit unui calcul al CNN, 38 de centi din fiecare dolar cheltuit de administratia americana sunt imprumutati. Astfel a doua economie a lumii ca valoare dupa UE, cu un PIB de circa 14.787 miliarde de dolari, America e pe cale sa devina din jandarm mondial, o problema mondiala, scrieBusiness Cover.

Spatiul, ultima frontiera si pentru smartphone-uri. Apple si Google au un motiv de mandrie in plus: smartphone-urile iPhone si Nexus S au parasit Terra si, aflate in spatiu, s-au dovedit a fi utile astronautilor. La bordul Statiei Spatiale Internationale, astronautii au utilizat cele doua telefoane pentru a controla satelitii – SPHERES (Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites), scrieITplay.ro.

Povestea maririi si decaderii industriei pixului. Fenshui, oraselul chinez in care se produc 60% din toate pixurile ce se vand anual in Europa si SUA, se afla in fata unor noi provocari. Alaturi de alti noua consateni, Zhou Baiqin trage cu grija o mina de pix printr-un arc, inainte de a o introduce intr-un tub de plastic si a insuruba capacul. Apoi apasa butonul sa fie sigura ca functioneaza si aseaza pixul intr-o cutie. Chinezoaicei de 40 de ani ii trebuie 12 secunde sa ansambleze un pix „cu bila” si spune ca e una dintre cele mai incete lucratoare dintr-o echipa de 30 de persoane, din care mai fac parte tataul sau, in varsta de 83 de ani si alte rubedenii. Reportaj integral inCapital.

Surpriza in criza: prima dezinflatie dupa doi ani. Inflatia anuala coboara spre 5%. Ciclul de inflatie ridicata, consecutiv majorarii TVA cu 5% produsa acum un an, s-a incheiat favorabil. Inflatia consemnata la finele primului semestru dun 2011 a fost de 7,93%, mult sub asteptarile analistilor bancari si sub nivelul de la finele anului trecut. Marea surpriza consta in scaderea preturilor (deflatia) cu 0,29% produsa in luna iunie, in pofida majorarii cursului mediu de schimb de la 4,11 lei in mai la 4,19 lei pentru un euro. Analiza integrala peCursdeGuvernare.ro.

Cat pierzi daca platesti rata in euro la cursul bancii. Debitorii in valuta, care cauta cel mai avantajos curs al pietei atunci cand achita rata creditului la banca, pot face o economie de cateva sute de lei anual, potrivit calculelor EVZ. Romanii care isi primesc salariile in lei si care au imprumuturi in valuta ies in pierdere in fiecare luna la achitarea ratei, atunci cand cumpara valuta de la banca de unde au luat creditul. Majoritatea creditelor in moneda straina accesate de romani sunt in euro sau franci elvetieni. In schimb, cei care cauta cel mai bun curs de la casele de schimb nebancare economisesc lunar cateva zeci de lei. Intr-un an intreg, economia poate ajunge si la cateva sute de lei, potrivit calculelorEVZ.

Cu ce s-a ales statul din afacerea Petrom. Ministerul Economiei va ramane cu 2,8% din actiunile Petrom, dupa listarea pachetului de 9,84% si dupa ce va vinde 8% din titluri catre salariatii companiei, asa cum prevede contractul de privatizare. Desi Petrom valoreaza peste cinci miliarde de euro pe bursa, statul a renuntat, in timp, la intreaga companie pentru doar 1,5 miliarde de euro. Statul roman este pe cale de a nu mai detine aproape nimic din Petrom, care nu este doar cea mai mare companie romaneasca, ci detine si majoritatea zacamintelor de titei ale tarii (cu exceptia unor perimetre mici) si jumatate din rezervele de gaze naturale, scrieAdevarul.

Fac hipermarketurile viata ieftina? Intrarea hipermarketurilor si a magazinelor de tip discount in marile orase a ameliorat costul vietii in acestea, potrivit unui studiu realizat pe un esantion de sapte localitati. Intrarea hipermarketurilor si a magazinelor de tip discount in marile orase din Romania da peste cap prejudecatile conform carora viata ar fi mai scumpa in orasele mai mari decat in cele mici. O analiza efectuata de firma de consultanta A.T. Kearney asupra puterii relative de cumparare efectuata in sapte orase arata ca topul este condus de localitati mari, cu peste 200.000 locuitori, cu Bucurestiul pe primul loc. Studiul a cuprins urmatoarele localitati: Bucuresti, Calarasi, Cluj, Iasi, Ploiesti, Timisoara si Zalau, scrieRomania Libera.

Vanzarile Dacia au scazut in primul semestru cu 2,9%, la aproape 177.000 de autovehicule. Vanzarile Dacia de autoturisme si vehicule comerciale usoare au scazut in primul semestru al acestui an cu 2,9%, la 176.956 de unitati, de la 182.153 in aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat transmis luni de grupul francez Renault. Numarul de autoturisme comercializate de Dacia in primele sase luni ale anului a scazut cu 2,1%, de la 169.901 la 166.374 de masini. Vanzarile de vehicule comerciale usoare au coborat totodata cu 13,6%, de la 1.348 la 1.374 de unitati. Grupul Renault a inregistrat in aceeasi perioada o crestere de 1,9% a vanzarilor de automobile si vehicule comerciale usoare, la 1,374 milioane, scrieGandul.

Economia Chinei a inceput sa gafaie. A doua mare economie a lumii si-a incetinit serios cresterea importurilor. Cu o crestere mai temperata a importurilor si exporturilor, o inflatie la maximumul ultimilor trei ani si cu o piata imobiliara in prag de bubble, China da semne de slabiciune. Daca in mai guvernul chinez raporta o crestere a importurilor de 28,4%, in iunie, ritmul acestora s-a redus pana la 19,3%. Scaderea importurilor din China si, implicit a materiilor prime, a afectat si ritmul de crestere al exporturilor, acesta situandu-se in iunie cu 1,5% mai jos fata de cel inregistrat cu o luna inainte. Efectele pe pietele internationale nu au intarziat sa apara. Pretul barilului de petrol Brent a scazut cu 87 de centi, pana la 117,46 dolari, imediat ce datele cu privire la economia chineza au fost facute publice. Acesta nu este insa primul semnal ca intaiului exportator al Planetei nu ii mai merge chiar asa de bine, scrieAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro