Business Report: Inceputul sfarsitului pentru Facebook; Legea fair-play-ului financiar va zgudui din temelii fotbalul romanesc; Produsul pe care Microsoft il vinde o data pe secunda. Si nu e Windows; Cum au ajuns romanii "categorie vulnerabila"
Oficialii chinezi corupti au scos 124 de miliarde de dolari din tara. Conform Bancii Centrala a Chinei, citate de Financial Times, banii au ajuns in special in Statele Unite, dar si in Canada, Australia si Olanda. Circa 17.000 de membri de partid (politisti, directori ai unor companii de stat etc) au parasit tara intre anii 1990 si 2008. Cei care nu-si puteau obtine vize pentru statele din vestul Europei, deseori alegeau tari mici din Europa de Est, America latina sau Africa, asteptand sa ajunga la destinatia finala, unde isi plasasera banii, scrie Capital.
Cum au reusit opt bloggeri anonimi sa devina bogati, celebri si sa dicteze trenduri? Fortareata modei internationale se clatina sub asediul unor bloggeri cu atitudine si opinii taioase. The Sartorialist, Garance Dore, Bag Snobs, Manolo the Shoe Blogger, The Cherry Blossom Girl, Susie Bubble sau The Man Repeller sunt doar cateva dintre personajele care si-au castigat faima si adepti, transformand dictatura tendintelor in democratia stilului. Libertate, egalitate, bloguri. Integral pe Forbes.ro.
Produsul pe care Microsoft il vinde o data pe secunda. Si nu e Windows. Dupa ce Windows a inregistrat cresteri puternice ale vanzarilor, a venit randul unui alt produs realizat de Microsoft sa fie vedeta de vanzari. Este vorba de pachetul Office 2010, pe care compania lui Bill Gates il vinde intr-un ritm ce ar reprezenta, statistic vorbind, o copie la fiecare secunda. In cifre absolute, Offie s-a vandut pana acum, de la lansare, in 31,5 milioane de copii, fara sa se ia in calcul si pachetul Office creat special pentru Mac-uri. Vanzarile produselor Windows au inceput sa fie aspru criticate de catre unii specialisti, culminand cu declaratia unui celebru investitor american, care a spus ca Windows este un business pe moarte, scrie Capital.
Legea fair-play-ului financiar va zgudui din temelii fotbalul romanesc. De anul viitor, fiecare echipa va putea cheltui doar ceea ce produce. Comitetul Executiv al UEFA a adoptat la sfarsitul lunii trecute Legea fair-play-ului financiar, un set de reguli clare pe care toate cluburile vor fi nevoite sa le respecte daca nu vor sa riste excluderea din competitiile europene. Astfel, fiecare echipa va fi obligata sa cheltuiasca doar ceea ce produce, astfel ca banii trebuie sa fie mult mai atent chivernisiti, scrie Financiarul.
Raiffeisen: Credem ca Erste va incerca sa rascumpere participatiile SIF-urilor de la BCR, chiar daca astfel i-ar fi influentata solvabilitatea. Analistii firmei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI) si-au mentinut recomandarea de „cumparare” pe SIF si considera ca urmatorul raliu ar putea fi determinat de deznodamantul privind detinerile in cadrul BCR. Cel mai mare potential de crestere il au actiunile SIF Muntenia (SIF4), analistii avand un pret tinta de 2,1 lei pe unitate. La polul opus se afla SIF Moldova, pretul tinta pentru aceasta fiind de 1,77 lei/unitate. Integral pe EconomicTimes.ro.
CNVM a atestat modificarile din conducerea SIF Oltenia. Numirea in conducerea SIF Oltenia a doi noi administratori – Lucian Buse si Petre Ghibu – a fost atestata, ieri, de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliar (CNVM), potrivit unui anunt transmis Bursei de Valori. Cele doua persoane vor ocupa posturile de administrator pana la expirarea mandatului predecesorilor lor, in conformitate cu Hotararea Adunarii Generale a Actionarilor de la sfarsitul lunii aprilie, scrie Bursa.ro.
Piata foto: entuziasmul cresterii cu 28% – conform GfK – este temperat de importatori. Cand am vazut cifrele GfK Romania referitoare la piata aparatelor foto si acesoriilor, care a consemnat o crestere de peste 28% in primul trimesrtu din acest an comparativ cu intervalul similar al anului trecut, intai am cazut pe spate, entuziasmat, apoi am cazut pe ganduri. Si am purces la intrebat in stanga si-n dreapta. Problema e ca, de cand toate site-urile publica cu toptanul orice informatie li se livreaza referiatoare la orice lansare de produs si preiau cu copy/paste orice comunicat de presa, e foarte greu sa mai faci pe cineva sa-ti raspunda la un articol cumsecade despre evolutia unui segment de piata, scrie Business Cover.
Inceputul sfarsitului pentru Facebook? Vestea proasta pentru fondatorul milionar Mark Zuckerberg este ca din ce in ce mai multi oameni folosesc reteaua Facebook din ce in ce mai putin si chiar isi sterg conturile. Ce se va intampla mai departe? Cifrele arata ca 100.000 de britanici si-au dezactivat conturile doar in luna mai, reducand numarul de utilizatori in Marea Britanie la 29,8 milioane. Alte sase milioane de utilizatori au spus „Adio” retelei in Statele Unite, potrivit blogului oficial al Forbes al Tim Worstall. Ceea ce a pornit ca un club de socializare exclusivist la Universitatea Harvard a saturat deja societatea vestica si acum ar putea sa intre pe o panta descendenta. O companie are un stoc de actiuni valoroase atunci cand este in crestere. Dar daca rata de crestere scade, atunci compania isi va pierde acest statut, si prin urmare si interesul investitorilor, scrie Money.ro.
Liniile de finantare externa ale companiilor s-au prabusit cu peste 80% in primele patru luni. De la declansarea crizei, ponderea datoriei externe private pe termen mediu si lung a scazut de la 67% la 50%. Soldul creditelor financiare si comerciale, care include si imprumuturile de la bancile-mama, s-a diminuat cu peste 600 mil. euro de la 1 ianuarie. La finalul lunii aprilie, datoria externa privata pe termen mediu si lung a scazut, fata de martie, cu 243 mil. euro (0,67%), la 37 mld. euro. De la inceputul acestui an, diminuarea finantarilor destinate sectorului bancar si corporate pe termen mai mare de un an a fost de 330 mil. euro, dinamica lunara fiind una neuniforma, cu o crestere aproape nesemnificativa in ianuarie, de 0,06%, urmata de o scadere in februarie, cu 0,5%, si de un alt avans in martie, cu 0,21%, scrie Financiarul.
Cine este primul beneficiar al programului Prima Casa 4 si ce rata plateste. PLUS: Care sunt conditiile de acordare ale unui astfel de imprumut. Vineri a fost semnat primul contract din cadrul programului guvernamental Prima Casa 4, la una dintre sucursalele Bancii Comerciale Romane (BCR) din Capitala, in prezenta premierului Emil Boc. Beneficiarul imprumutului este o doamna in varsta de 40 de ani, cadru universitar in Bucuresti. Valoarea creditului obtinut este de aproximativ 60.000 de euro, iar avansul platit este de 5% din pretul locuintei achizitionate. Ea platea pana acum o chirie de 280 de euro, rata fiind in prezent de aproximativ 230-240 de euro, dupa cum a declarat pentru gandul Cornel Cojocaru, directorul executiv al Directiei de comunicare a BCR. Apartamentul achizitionat prin intermediul programului de stat se afla in cartierul Balta Alba, din Capitala, in zona Pietei Minis. Pana in acest moment, 12 banci s-au aratat interesate sa participe la programul Prima Casa 4, ele avand un plafon total de 1,4 miliarde de euro. Dintre acestea, doar BCR, CEC Bank, Alpha Bank si BRD au anuntat ca acorda imprumuturi prin acest program. Integral in Gandul.
Cum au ajuns romanii „categorie vulnerabila”. Autoritatile trebuie sa stabileasca un singur pret de piata la gaz si sa identifice categoriile de cetateni care au nevoie reala de subventii, spun specialistii in energie. Guvernul a aprobat joi un proiect de ordonata pentru protejarea consumatorului casnic, astfel incat, timp de noua luni, cetatenii sa nu fie afectati de o eventuala scumpire a gazului. Astfel, de la 1 iulie si pana in aprilie 2012, populatia, dar si producatorii de energie termica (numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice) vor plati un pret constant la gaze. In schimb, eventualele majorari la pretul gazului metan vor fi directionate catre consumatorii industriali care ar putea suportascumpiri, in perioada urmatoare, de chiar 30%, scrie Romania Libera.