Ministrul Comunicatiilor, despre restructurarea din Posta Romana: Sapte sucursale si 146 de posturi de conducere vor fi desfiintate
Sapte sucursale din Posta Romana vor fi desfiintate in perioada urmatoare, fapt care va duce la eliminarea a 146 de posturi de conducere si economii de peste 110.000 lei pe luna, a declarat vineri Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor referindu-se la un proiect de Hotarare de Guvern privind restructurarea Postei Romane. O alta etapa a acestei restructurari ar insemna inchiderea a 402 subunitati postale si a 47 de oficii postale regionale mecanizate (OPRM) care ar urma sa genereze economii anuale de circa 50 de milioane de lei, a mai spus acesta. Intregul proces ar urma sa duca la disponibilizarea a circa 2000 de salariati.
- „Tot acest proces de restructurare ar urma sa fie finalizat in maxim trei luni de la aprobarea acestui act normativ si va duce la disponibilizarea a circa 2000 de salariati din Posta Romana. Acest proiect de HG trebuie sa obtina in prezent avize de la Ministerul de Finante, Ministerul Justitiei si Ministerul Muncii si sper ca miercurea viitoare sa pot veni cu acest document in sedinta de Guvern”, a spus vineri Valerian Vreme.
Posta Romana are in prezent 11 sucursale specializate, iar in urma restructurarii vor ramane doar patru si anume: Sucursala Servicii Integrate, Sucursala Servicii Financiare, Sucursala Fabrica de Timbre si Muzeul National Filatelic.
Vreme se plange de clauze facute de baieti destepti la Posta Romana: Contractul colectiv de munca pe 15 ani nu permite scaderea salariului unui director
Ministrul Comunicatiilor s-a plans vineri de greutatile procesului de restructurare a Postei, care ar tine atat de clauzele unui contract colectiv de munca semnat in 2003 pe 15 ani, iar pe de alta de clauzele strecurate de baieti destepti in contracte comerciale cu Posta facute in perioada 2004-2008. Potrivit acestuia, daca un director ajunge din anumite motive ajungi sef de serviciu, conform contractului Colectiv de munca din Posta nu se poate reduce salariul.
- „In privinta salarizarii, Contractul Colectiv de Munca din Posta Romana prevede o parte fixa de salariu de baza, la care se adauga dupa caz sporuri de vechime, de fidelitate de conducere, respectiv sporuri de proiect. In cazul unui angajat care este in prezent director, acesta are salariul de baza plus aceste sporuri si daca prin restructurarea postului intra intr-o functie de executie i se poate scadea doar sporul de conducere”, a precizat Marius Fecioru, secretar de stat in cadrul ministerului, prezent la eveniment.
Fecioru a vorbit si despre contracte paguboase semnate de Posta Romana inainte de 2009 care au clauze dure de reziliere.
- „20 de contracte care au fost suspendate, reziliate sau sunt in curs de suspendare /reziliere au clauze extrem de inrobitoare pentru Posta si clauze penale de reziliere, in cazul carora daca s-ar fi pornit direct la rezilierea lor, datoria Postei datorita clauzelor de penalizare ar fi ajuns la circa 500 de milioane de euro„, a spus Fecioru.
Printre contracte, oficialii ministerului Comunicatiilor au mentionat contractul semnat de Posta cu Blue Air semnat in 2008 si care a fost reziliat in luna ianuarie din acest an si contractul cu G4 Security semnat in 2006, care a fost intre timp suspendat.
In luna iunie a anului trecut, autoritatile au aprobat prin Hotarare de Guvern Strategia de restructurare a Postei Romane. In urma masurilor de redresare financiara formulate in acest document, Posta Romana ar trebui sa ajunga la un profit brut de peste 50 milioane de lei in 2014.
Societate comerciala cu capital majoritar de stat, CNPR are ca actionari statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor – MCSI- (75% din actiuni) si Fondul Proprietatea (25% din actiuni).