VIDEO Vreme, ministrul Comunicatiilor: As vrea ca in 12 luni sa listam Romtelecom pe bursa
Dupa esecul vanzarii actiunilor detinute de stat la Romtelecom catre grupul elen OTE (actionarul majoritar), ministerul Comunicatiilor incearca acum listarea acestor actiuni la bursa. „Zilele urmatoare vom demara un proces pentru selectarea consultantului care sa ajute statul roman in listarea pe bursa a actiunilor detinute la Romtelecom si as vrea ca in 12 luni sa fim deja cotati”, a declarat luni pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor. Statul roman detine in prezent 45,99% din actiunile Romtelecom, restul apartinand OTE. Luna trecuta, OTE a refuzat invitatia statului roman de a cumpara integral Romtelecom, dar a propus demararea imediata a fuziunii dintre Romtelecom si Cosmote si a spus ca va oferi asistenta daca Guvernul de la Bucuresti va dori sa-si valorifice pe bursa actiunile detinute.
Interviu video cu ministrul Comunicatiilor:
Material video editat de Matei Budes.
Principalele declaratii ale ministrului Valerian Vreme:
- Zilele urmatoare vom demara un proces pentru selectarea unui consultant pentru listare
- Procesul de listare este unul destul de birocratic care presupune inclusiv consortiu de banci, anumite evaluari. Exista evaluari facute dar pe de alta parte statul roman trebuie sa-si faca si propria estimare-evaluare si sa vedem cum s-a intarit sau nu firma Romtelecom, respectiv Cosmote.
- (..) in discutiile cu OTE noi am facut aceasta propunere de fuziune Romtelecom-Cosmote. De ce? Pentru ca acesta este un business complex: telefonie fixa si mobila, internet si televiziune. Nu conteaza cate actiuni ai, ci valoarea actiunilor pe care le detii. Intr-o companie complexa, valoarea actiunilor este mai mare.
- Consultantul va spune care sunt pasii logici de facut, pentru ca s-ar putea sa nu poti sa te duci pe bursa cu o companie care nu e fuzionata sau care este in proces de fuziune. (…) Trebuie sa ne spuna strategia pentru a obtine un pret foarte bun pe actiune, pentru ca pe noi ne intereseaza pretul in final.
- as vrea ca in 12 luni sa fim deja cotati pe Bursa, de asta voi face pasi foarte rapizi, dar voi respecta absolut toate procedurile
- Am un consilier care se ocupa de problematica Romtelecom, Mocanu Gabriel (care este si director in cadrul autoritatii de reglementare in comunicatii – ANCOM), care cunoaste foarte bine inclusiv istoria Minister-Romtelecom si la ora actuala pregateste primii pasi.
Intrebat care este mai exact rolul jucat de Mocanu Gabriel, ministrul Comunicatiilor a spus ca in prezent „acesta analizeaza toate aspectele din contractul de privatizare al Romtelecom si toate acordurile precum si scrisoarea OTE si va formula catre minister o analiza/minuta cu pasii legali pe care trebuie sa-i faca statul roman in perioada urmatoare.
- „Procesul pentru selectarea unui consultant il demaram sigur. Pasii si esalonarea in timp a actiunilor facute va vor fi comunicate dupa o analiza a tuturor componentelor de care v-am zis”, a mai spus ministrul.
In luna februarie din acest an, ministrul Vreme declara ca mai multe banci de investitii, respectiv Goldman Sachs, Rothschild si Citibank si-au exprimat interesul pentru a asigura consultanta in listarea Romtelecom si ca alegerea consultantului se va face impreuna cu OTE.
Context
In luna noiembrie a anului trecut statul roman a anuntat ca intentioneaza sa valorifice pachetul de actiuni de 46% detinut in cadrul Romtelecom si i-a invitat pe reprezentantii OTE, actionarul majoritar in cadrul operatorului, sa vina cu o oferta de pret in acest sens pana la sfarsitul lui 2010. Dupa mai multe amanari, grupul elen a transmis un raspuns la sfarsitul lunii trecute in care au respins invitatia de a cumpara integral Romtelecom „din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii”.
Pe de alta parte, oficialii OTE au propus „demararea imediata a operatiunilor de fuzionare a celor doua companii din Romania: Romtelecom si Cosmote”. In plus, grupul elen a mai precizat ca daca Guvernul Romaniei doreste sa-si monetizeze actiunile partial sau integral prin listare la bursa, va transmite instructiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul in acest proces, conform prevederilor din Acordul Actionarilor.