UPDATE Organizatia Mondiala a Sanatatii: Radiatiile de la telefoanele celulare pot cauza cancerul
Agentia Internationala pentru Cercetari in domeniul Cancerului – parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii – a anuntat marti la Lyon ca radiatiile provenite de la telefoanele mobile pot cauza cancerul, relateaza AFP.
Un grup international de experti a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a trecut in revista detaliile a zeci de studii dedicate influentei radiatiilor provenite de la telefoanele mobile.
Studiul realizat va fi acum preluat de OMS si agentiile nationale pentru elaborarea de ghiduri privind folosirea telefoanelor mobile.
„Probele, care continua sa se adune, sint suficient de puternice pentru a justifica pozitionarea telefoanelor mobile la nivelul 2b (unul din cele cinci niveluri de clasificare care definesc produsele „posibil cancerigene pentru om)”, a spus Jonathan Samet, presedintele grupului de lucru.
„Grupul de experti si-a fundamentat aceasta clasificare pe studii epidemiologice care arata un risc crescut de gliom, un tip de cancer al creierului asociat cu utilizarea telefonului mobil”, a mai spus Samet. (Vezi aici mai multe detalii despre gliom)
Aceasta clasare inseamna ca „poate exista un risc, si deci trebuie sa supraveghem indeaproape legatura dintre telefoanele mobile si riscul de cancer”, a adaugat Jonathan Samet.
UPDATE
Studiile nu arata o legatura cauzala directa intre folosirea telefonului mobil si aparitia cancerului cerebral. arata un comunicat al Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania ca reactie la anuntatul OMS care spunea ca radiatiile provenite de la telefoanele mobile pot cauza cancerul. Asociatia mai spune ca actualele norme de siguranta in domeniu (SAR) sunt valide.
”Agentia Internationala pentru Cercetare in domeniul Cancerului (IARC), din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a anuntat includerea radiatiilor provenite de la telefoanele mobile in clasa de risc 2B – ”posibil cancerigene pentru oameni”. Aceasta clasificare, 2B, inseamna ca riscul este posibil, dar nu probabil, studiile nearatand o legatura cauzala directa intre folosirea telefonului mobil si aparitia cancerului cerebral. IARC precizeaza ca sunt necesare cercetari suplimentare in domeniu”, arata comunicatul Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania.
AOMR mai precizeaza ca in clasa de risc 2B se afla 266 de factori si substante, printre care se numara cafeaua si muraturile.
„Intelegem ca unii utilizatori de telefoane mobile sunt ingrijorati, de aceea subliniem ca actualele norme de siguranta in domeniu (SAR) sunt valide