Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Sebastian Lazaroiu: "Ratiunea ar trebui sa-l indemne pe Boc sa lase locul unui tehnocrat"; Cum se irosesc banii de autostrazi; Romania sub scut: de ce aici si ce castigam; Drumarii straini: Cum se fac blaturile la licitatiile romanesti

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Cum se irosesc banii de autostrazi. Compania nationala de drumuri plateste de doua ori acelasi serviciu de evaluare a terenurilor expropriate pentru patru sectoare de autostrada din vestul tarii. Noua lege care reglementeaza procedurile de expropriere este, astfel, incalcata. Romania ar putea pierde fonduri europene de peste 100 de milioane de euro. In urma cu o luna, la Bruxelles, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, se lauda in fata comisarului european pentru Politica Europeana, Johannes Hahn, cu rata mare de absorbtie a fondurilor de coeziune din Programul Operational Sectorial Transporturi. Patru sectoare de autostrada (Orastie-Sibiu, Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva si Nadlac-Arad) avea sa construiasca Romania cu finantare prin Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, se mandrea ministrul. Realizarea celor patru proiecte costa in total 2.087.120.033 de euro. Din aceasta suma, aproape 1,5 miliarde de euro vin de la Uniunea Europeana (UE), fonduri nerambursabile, scrie Adevarul.

Sebastian Lazaroiu: „Ratiunea ar trebui sa-l indemne pe Boc sa lase locul unui tehnocrat”. Sebastian Lazaroiu explica intr-un interviu pentru „Evenimentul zilei” de ce Emil Boc ar trebui sa renunte la functia de premier si sa lase locul unui tehnocrat. Fostul consilier prezidential spune ca Emil Boc a castigat sefia PDL pentru ca a beneficiat de sprijinul direct al lui Traian Basescu. Lazaroiu considera ca a fost o greseala ca tabara invingatorilor sa acorde functii taberei invinsilor (Vasile Blaga), deoarece aceasta, manata de dorinta de revansa, ar putea sa blocheze evolutia partidului in alegerile din 2012, anunta EVZ.

Cat face prietenia intre popoare la cursul EUROVISION. Scandalul din culise – Horia Moculescu: „Eu dau puncte Moldovei, e obligatoriu”. Marina Almasan acuza televiziunea germana. In fiecare an, dupa ce luminile si ropotele de aplauze ale Eurovisionul s-au stins, in urechi nu-ti ramane sunetul muzicii, ci calculele reci ale geopoliticii. Voturile nu se dau pe linie melodica, ci pe linie de prietenie si vecinatate intre popoare spune Horia Moculescu, membru in juriului de specialitate al Romaniei. Marina Almasan, sefa delegatiei Romaniei la Eurovision, povesteste si ea pentru gandul in ce fel au fost obtinute anul trecut voturile nordicilor, fara de care piesa Paulei Seling si a lui Ovi nu s-ar mai fi clasat pe a treia pozitie, cum de s-a ales Romania cu 6 puncte nesperate de la bulgari si de ce anul aceste socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ pentru Hotel FM, informeaza Gandul.

Cine sunt colectionarii de arta din Romania. Cei mai cunoscuti colectionari de arta din tara si operele lor apar intr-un dictionar, o lucrare unica realizata de un cibernetician, Vasile Petrovici. Vasile Petrovici este si colectionar de arta si secretar al Societatii Colectionarilor de arta din Romania. Probabil ca tocmai profesia lui de baza a dus la o lucrare exacta, minutios conceputa, cu o mare atentie la detalii. Totul a pornit de la o cercetare care i-a relevat ca nu exista o asemenea lucrare: „Mi-am zis ce bine ar fi sa avem mai multe informatii despre colectionari la un loc. M-am apucat de treaba, am consultat bibliografia si rezultatul este acesta”, si-a prezentat autorul cartea, scrie Romania Libera.

Romania sub scut: de ce aici si ce castigam. SUA achita nota de plata integral, economia locala va inflori, Romania va capata un alt statut in NATO si in regiune, spun americanii. Expertii americani nu reusesc sa cada de acord pe tema utilitatii sistemului, a capacitatii sale si a tintelor sale strategice. Specialistii din SUA cu care a discutat „Adevarul”, reprezentanti ai unor prestigioase institute, s-au contrazis si ei. Singurul lucru cu care au fost cu totii de acord este ca, acceptand sa gazduiasca bateriile de interceptori pe teritoriul sau, Romania a capatat un profil cu adevarat major in NATO. In 2009, cand presedintele Barack Obama a anuntat revizuirea planului propus de predecesorul sau pentru apararea statelor NATO impotriva rachetelor inamice, comunitatea militara americana s-a impartit in doua tabere adverse cu gandiri strategice profund diferite. Una dintre tabere a continuat sa sustina ferm ca planul fostului presedinte Bush de a amplasa 10 rachete interceptoare cu raza lunga de actiune in Polonia ar constitui cel mai bun raspuns la amenintarea prezentata de tari ca Iranul sau Coreea de Nord, anunta Adevarul.

Geniu la 10 ani. Povestea unei colectionare de diplome. Ai zice ca se sperie la orice zgomot mai puternic. Are o voce firava si rosteste cuvintele melodios, inveselind fiecare propozitie. Este energica, foarte dedicata si are o pasiune pentru povesti pe care le savureaza seara, cand isi face timp si pentru citit. Una dintre disciplinele care ii plac este matematica pe care reuseste cumva sa o impace cu toate celelalte pasiuni ale sale, intre care un loc de cinste il ocupa desenul. Andreea Istrate are doar zece ani si este eleva in clasa a IV-a. Pentru ca nu-i ajungeau doar activitatile de la scoala, dar si pentru ca stia ca poate mai mult, fetita si-a dorit sa ajunga la Scoala de excelenta. „Este ceva nou, facem multe lucruri noi si e foarte interesant. Le-am povestit si colegilor de la scoala cateva cursuri si li s-a parut si lor foarte interesant”, spune Andreea, informeaza EVZ.

Noaptea la Bellu – o comedie de groaza dupa o idee a lui Sorin Oprescu. Dupa ce, zilele trecute, Sorin Oprescu, a avut o intalnire cu reprezentantii Asociatiei Cimitirelor Semnificative din Europa, for al carui membru cu drepturi depline se afla si Bellu al nostru, Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, autohtona, s-a pus pe treaba. Consecinta: sambata, in cadrul noii editii a Noptii Europene a Muzeelor, a avut loc happeningul „O noapte in Gradina cu suflete a Baronului Bellu”. Si chiar daca, la prima vedere, ideea a parut complet traznita, in final ea s-a dovedit „absolut geniala” si pe gustul urmasilor lui Dracula, bucurestenii – romani si straini – bantuind aleile „gradinii” pana la ora doua dinspre ziua, cu catel si cu purcel, scrie Gandul.

Drumarii straini: Cum se fac blaturile la licitatiile romanesti. Doua federatii ale constructorilor europeni solicita interventia Comisiei Europene deoarece are loc „deteriorarea rapida si dramatica” a situatiei licitatiilor si proiectelor din domeniul infrastructurii de transport. Licitatiile desfasurate recent pentru construirea celor noua tronsoane de autostrada dintre Nadlac si Sibiu, finantate din banii UE si castigate in principal de regi ai asfaltului si de cateva firme italiene, i-au adus in pragul revoltei pe constructorii straini. Doua federatii europene ale constructorilor (European International Contractors – EIC – si European Construction Industry Federation – FIEC), care au printre membri majoritatea firmelor straine prezente in Romania, au adresat la inceputul acestei luni o scrisoare comisarilor europeni pentru piata interna si pentru dezvoltare regionala, Michel Barnier si, respectiv, Johannes Hahn, anunta Romania Libera.

Iasi: cronica unei revolutii care n-a existat. Revolutia a inceput, in orasul de pe raul Nicolina, la mai bine de doua ore dupa plecarea lui Nicolae Ceausescu de pe cladirea Comitetului Central. Am plecat sa scriu un reportaj despre Muzeul Eminescu din oras. L-am scris neuitand sa strecor una dintre soparlele gazetaresti prin care ne mai varsam naduful – „Parcul Copou e plin de frunze si asteptam sa cada nea”, asa a inceput Revolutia pentru jurnalistul Adi Cristi, care avea sa devina unul dintre primii membri ai Frontului Salvarii Nationale, filiala Iasi, informeaza Adevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro