Sari direct la conținut

Business Report: Greii din Top 300 isi fac patronat anticriza; iPhone si Blackberry pierd teren; Bancile centrale au pompat 5k miliarde de dolari in economie de la inceputul crizei; De la offline la online cu Microsoft: reducere de costuri de 60%; Google a schimbat algoritmul de cautare. Cine a fost lovit

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Google a schimbat algoritmul de cautare. Cine a fost lovit. Google a anuntat la finalul lunii februarie ca va face modificari privind algoritmul sau de cautare si a declarat razboi agregatoarelor de continut editorial, care nu au continut propriu. Primele schimbari au inceput deja sa apara. Prima victima importanta a noului algoritm a fost grupul Demand Media, una dintre cele mai cunoscute „ferme de continut” din America. Conform unor informatii aparute pe site-ul publicatiei Forbes, in urma unui studiu realizat de Experian Hitwise, s-a descoperit ca traficul site-urilor Demand Media prezinta mai putini utilizatori veniti din Google, dupa ce a motorul de cautare a implementat noul update pentru algoritm, numit „Panda”, scrie Capital.

In articolul „Harvard University, cel mai mare proprietar de paduri din Romania”, ZF scrie: „Fondul de investitii Phemus Corporation inregistrat la aceeasi adresa cu Harvard Management Company, entitate a prestigioasei universitati americane Harvard care administreaza active de 27 mld. dolari, este actionarul majoritar al celui mai mare proprietar de paduri din Romania, firma Scolopax SRL din Focsani”. Integral in Ziarul Financiar.

Greii din Top 300 isi fac patronat anticriza. Liviu Tudor, Ion Tiriac si Iulian Dascalu au pus bazele unui patronat al marilor proprietari de cladiri comerciale la care ar fi interesat sa adere si Gabriel Popoviciu. Motivul este nevoia de unire a fortelor intr-un moment de mare cumpana pe piata imobiliara. Patronatul, afiliat la European Property Federation – un organism european ai carui membri detin active evaluate la peste 1.100 miliarde de euro, este singurul de acest fel din Romania. Fondatorii asociatiei romanesti, cunoscuta sub acronimul RABO, se afla pe lista celor mai bogati romani. Averile cumulate ale lui Ion Tiriac si Iulian Dascalu depasesc doua miliarde de euro, potrivit Top 300 Capital din 2010. Trebuie mentionat insa ca Ion Tiriac, spre deosebire de restul membrilor, s-a inscris in patronat in nume propriu si nu prin intermediul companiei pe care o patroneaza, scrie Capital.

In articolul „2,1 milioane de romani lucreaza in 15 state europene”, ZF scrie: „Cel putin 2,1 milioane de romani lucreaza in statele membre ale Uniunii Europene, majoritatea in Italia, Spania si Germania, aceasta fiind prima cifra oficiala raportata de reprezentantii Comisiei Europene. Austria si Germania isi vor deschide piata muncii pentru est-europeni incepand cu 1 mai, insa nu si pentru romani si bulgari, care vor mai avea de asteptat pana la inceputul lui 2014”. Integral in Ziarul Financiar.

Industria auto, pe punctul de a sparge pragul de 9 miliarde euro. Cifrele ACAROM demonstreaza ca industria auto romaneasca este un important vector de crestere economica. Atragerea investitiilor straine este determinanta pentru soarta acestui sector. Un raport prezentat investitorilor straini de presedintele Asociatiei Constructorilor Romani de Automobile (ACAROM), Constantin Stroe, arata ca, in ciuda crizei, industria auto romaneasca isi continua dezvoltarea. Acest sector industrial este sustinut, pe langa Automobile Dacia, de cateva sute de firme, care isi desfasoara activitatea ca furnizori atat ai companiilor autohtone, cat si ai unor puternice marci externe. Potrivit sefului ACAROM, dintr-un total al cifrei de afaceri, corespunzator intregii industrii in 2009, de 8,1 miliarde de euro, doar 2,638 miliarde provin de la companiile producatoare de vehicule, in timp ce restul de 5,409 miliarde sunt aferente firmelor producatoare de componente. Pentru anul trecut, oficialul ACAROM a estimat o crestere de 10% a cifrei de afaceri totale, astfel incat aceasta a ajuns la 8,9 miliarde de euro, adica 7,3% din PIB, scrie Capital.

Cele mai mari proiecte imobiliare „renascute” in ultimele 12 luni. Sute de proiecte imobiliare din toate segmentele au fost blocate sau amanate in perioada crizei, dar cateva investitii gigant au reusit sa „renasca”. Unele au demarat efectiv constructia, altele sunt scoase la inchiriere ori se afla in faza avansata a negocierilor de finantare. Integral in Daily Business.

De la offline la online cu Microsoft: reducere de costuri de 60%. Microsoft a vandut, in ultimele 18 luni, 350 de milioane de licente de Windows 7. Ba chiar cu o viteza usor in crestere de la inceputul anului (7,6 licente pe secunda, fata de 7,3 licente pe secunda anul trecut). Licentele de Office 2010 vandute pana acum numara peste 24 milioane copii si produsul este, conform declaratiilor Micrrosoft, cel mai rapid vanduta versiune de Office. Sunt serviciile in cloud si licentierea pe baza de subscriptie lunara stopa vanzarile? Da, in conditiile in care circa 30 de milioane de utilizatori au testat deja Office Web Apps. Cat va mai trece ceva timp pana cand clientii vor fi convinsi sa renunte la propriile capacitati de stocare si sa se mute cu ele in cloud? Pentru Microsoft nu mai conteaza atat timp cat joaca pe ambele segmente, scrie Business Cover.

O mare de bani. Bancile centrale au pompat 5k miliarde de dolari in economie de la inceputul crizei. Economistii de la Fathom au analizat blianturile celor mai mari patru banci centrale din lume – Rezerva Federala a SUA, Banca Centrala Europeana, Banca Japoniei si Banca Angliei – de la aparitia primelor semne ale crizei financiare. Daca in 2006 si mijlocul lui 2007 activele financiare ale celor patru banci aveau o evolutie stabila, a venit apoi avalansa de bani. Activele bancilor centrale s-au umflat de la 4 trilioane dolari in 2006 la aproximativ 9 trilioane dolari la sfarsitul lunii februarie din 2011, scrie Money.ro.

Guvernarea in roz. Paradoxul cifrelor frumoase pe trimestrul 1: premianti la taiat cheltuieli, codasi la profit. Sub acoperirea „fumigenei” venite de la Bruxelles, referitoare la calitatea datelor statistice furnizate de Romania si relativ usor de demontat tehnic, Ministerul Finantelor a dat publicitatii un bilant festivist al executiei bugetare pe primul trimestru din 2011. In realitate, lucrurile stau foarte ciudat. Aparent, totul este „de bine”. Deficitul trimestrului se situeaza la doar un procent din PIB (tinta este de 4,4% din PIB, pentru tot anul 2011), veniturile bugetare au crescut cu mai bine de 10% fata de aceeasi perioada din 2010, cheltuielile cu salariile bugetarilor si cu subventiile au scazut substantial (-20,6% si, respectiv, -16,5%). Analiza integrala pe CursdeGuvernare.ro.

Aplicatiile Facebook, sa le instalam sau nu. In aceste zile, de fapt de destul de multa vreme incoace Facebook a devenit centrul „universal” pentru socializare, detronand site-urile de traditie precum Hi5 sau Tagged. Nu o sa insistam pe utilitatea folosirii acestor platforme pentru socializare, pentru ca este deja cunoscut ca o dependenta prea mare de acestea de fapt strica orice fel de socializare la propriu, ea nereusind sa compenseze contactul in „real-life”. Integral pe ITplay.ro.

PIB-ul in Marea Britanie: surpriza datelor „asteptate”. PIB-ul a avansat cu 0,5% in Marea Britanie, conform estimarilor; lira s-a apreciat semnificativ. PIB-ul in Marea Britanie a avansat in trimestrul intai din 2011 cu 0,5%, potrivindu-se cu estimarile medii ale analistilor. Teoretic, o asemenea veste ar fi fost inclusa in preturi, conducand la o reactie minora in piata. In realitate, lira sterlina a cunoscut un episod de apreciere masiva – fata de variatiile uzuale in pietele valutare, castigand aproape 0,75% in fata dolarului american in prima ora de la publicarea datelor. Incercarea de explicare a reactiei prin efectul pozitiv al cresterii volumului de credite ipotecare, la 31,7 mii nu poate rezista de una singura: avansul este cu foarte putin peste estimari, si in acest caz, scrie EconomicTimes.ro.

Consiliul Sibex vrea sa elimine revocarea de pe ordinea de zi. Surprizele par ca se tin lant la Bursa de la Sibiu, noi candidaturi pentru conducerea societatii fiind depuse pe ultima suta de metri inainte de Adunarea Generala a Actionarilor programata pentru finele acestei saptamani, cand este programata sa fie supusa la vot fuziunea cu Bursa de Valori Bucuresti, dar si revocarea actualului CA si alegerea unuia nou prin metoda votului cumulativ. Dar o stire de ultima ora arata ca actuala conducere SIBEX intentioneaza sa elimine alegerile de pe ordinea de zi. Integral pe Bursa.ro.

iPhone si Blackberry pierd teren in fata telefoanelor cu Android. Ce spun programatorii. Americanii care si-au cumparat un smartphone in ultimele sase luni au preferat telefoane echipate cu sistemul de operare Android, in detrimentul iPhone-urilor, scrie Business Insider. Astfel, in ultimele sase luni , jumatate din americani si-au luat telefoane echipate cu sistemul Android (HTC, LG, Samsung sau Sony Ericcson), iar un sfert – iPhone-uri. Alti 15% au preferat Blackberry, in timp ce restul de 10% sunt impartiti intre telefoane echipate cu Windows Phone 7, Web OS sau Symbian. Integral in Gandul.

Dezastru de dimensiuni gigantice pentru Sony. Cosmarul oricarei companii care genereaza venituri – si profituri – pe internet s-a transformat in realitate pentru un lider mondial: datele tuturor utilizatorilor retelei PlayStation au fost furate de catre hackeri – inclusiv adresele de e-mail si numerele cardurilor de credit. Primul anunt al celor de la Sony, aparut pe blogul PlayStation in 20 aprilie, era lapidar: „stim ca anumite functiuni ale retelei PlayStation nu pot fi accesate. Vom reveni cat de curand cu mai multe informatii. Va multumim pentru rabdare”. Doua zile mai tarziu, Sony revenea cu un comunicat ceva mai lung, in care recunostea ca reteaua, folosita de zeci de milioane de oameni pentru jocuri online, a fost atacata de hackeri, fara insa sa specifice in ce a constat atacul, scrie Romania Libera.

Aproape 60% din drumurile romanesti au durata de serviciu depasita. La sfarsitul anului trecut, drumurile publice din Romania totalizau 82.386 kilometri, din care 16.552 kilometri (20,1%) drumuri nationale, 35.221 kilometri (42,8%) drumuri judetene si 30.613 kilometri (37,1%) drumuri comunale, potrivit datelor raportate de Insitutul National de Statistica (INS). Din punctul de vedere al tipului de acoperamant, in structura retelei de drumuri publice s-au inregistrat 25.171 kilometri (30,6%) drumuri modernizate (in proportie de 88,0% drumuri modernizate cu imbracaminti asfaltice de tip greu si mijlociu), 22.300 kilometri (27,1%) drumuri cu imbracaminti usoare rutiere si 34.915 kilometri de drumuri pietruite si de pamant (42,3%), scrie EVZ.

Romanii evita pe cat pot bancile si prefera sa cumpere apartamentele cu banii jos. Concluzia agentilor imobiliari: preturile sunt suficient de mici. Romanii incep sa fie din nou interesati de apartamente, mai ales cei care si-au pastrat economiile in asteptarea unui moment prielnic pe piata. O demonstreaza inmultirea tranzactiilor imobiliare, in acelasi timp cu scaderea numarului ipotecilor, potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Specialistii spun ca acesta este un semn ca preturile locuintelor au coborat suficient de mult. In primele trei luni, oficiile de cadastru din toata tara au inregistrat in jur de 31.600 de ipoteci, cu 700 mai putine decat in aceeasi perioada a anului trecut. Tranzactiile au avansat, insa, cu aproximativ 9.800, pana la aproape 143.000, in perioada analizata, scrie Gandul.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro