Business Report: Boagiu a semnat pentru un sef la Tarom, apoi 14 zile a sustinut ca nu a gasit om; Steven van Groningen: As paria, probabil, doar 1 cent pe adoptarea euro din 2015; Topul celor mai mari salarii in companiile de stat din energie; Cine investeste un miliard de euro in Galati
In articolul „BCR si JP Morgan au fost descalificate din cursa pentru cea mai mare oferta de actiuni de la Bursa”, ZF scrie: „Cele mai mari banci locale au pierdut din start sansa de a intermedia vanzarea a 9,84% din Petrom, cea mai mare oferta de actiuni din istoria Bursei. In cursa pentru un mandat de cateva milioane de euro au mai ramas cinci consortii”. Integral in Ziarul Financiar.
Cum a inceput 2011 in real estate: Mari investitori revin in piata, mall-urile din nou „in carti”. Cumparatori de active imobiliare au reaparut in piata, mall-uri cu investitii cumulate de peste 1 mld. euro revin in atentie, Guvernul da inapoi in programul Prima Casa, cerandu-le bancilor sa preia o parte mai mare din risc. Acestea sunt cateva dintre evenimentele primelor trei luni din 2011 in real estate, scrie DailyBusiness.ro.
In articolul „Boagiu a semnat pentru un sef la Tarom, apoi 14 zile a sustinut ca nu a gasit om”, ZF scrie: „Anca Boagiu, ministrul transporturilor, care anunta pe 22 martie ca nu a gasit un director general pentru Tarom si ca ia in calcul inclusiv varianta managementului privat, semnase inca din 14 martie un ordin in baza caruia Gabriela Bordea, directorul de vanzari al companiei, urma sa preia atributiile functiei de director general”. Integral in Ziarul Financiar.
Cum influenteaza pretul combustibililor vanzarile de autoturisme. Cresterea pretului la carburanti la un nivel fara precedent la noi (chiar si pe vremea cand s-a dus in 150 de dolari, la noi combustibilul era la circa 4 lei litrul) nu doar a aprins dezbateri, majoritatea nu tocmai inteligente, la TV. Dar a indus si in randul populatiei o stare bizara de surescitare si graba de a judeca niste cifre seci pe de-a-ndoaselea, scrie Business Cover.
Chetreanu, CNVM: „Avem in vedere tranzactiile efectuate de administratorii BVB”. Interviu integral in Bursa.ro.
Costul muncii: intre anul preelectoral al guvernului si puterea macroeconomiei. Ce crede Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, despre scaderea CAS. Din cand in cand, premierul, ministrul de finante sau chiar vreun politician oarecare al PDL fac declaratii publice prin care promit scaderea, inca din acest an, a Contributiilor la Asigurarile Sociale. Modul in care sunt facute declaratiile lasa sa se inteleaga ca reducerea CAS e o certitudine, singurul dubiu fiind doar valoarea scaderii: cu unul, doua sau trei procente? L-am intrebat pe Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, ce sanse exista pentru o atare scadere a CAS, cat de oportuna ar fi aceasta scadere si care sunt conotatiile unei astfel de masuri, in acest moment, pentru bugetul asigurarilor sociale. Interviu integral pe CursdeGuvernare.ro.
Brokerii de la Intercapital au mutat pariul de pe FP pe SIF-uri. Ponderea actiunilor Fondul Proprietatea (FP) in structura fondului de investitii iFond Financial Romania (IFR) a scazut pana la 26,5% la sfarsitul lunii martie, dupa ce, inainte de listarea FP la Bursa, reprezenta jumatate din activele totale ale IFR. In acelasi timp, actiunile SIF-urilor au ajuns sa reprezinte 34,4% din activ, fata de 23,45% la finele lunii februarie. Integral pe EconomicTimes.ro.
Steven van Groningen: As paria, probabil, doar 1 cent pe adoptarea euro din 2015. Presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, a sosit la intalnirea cu echipa Financiarul, dupa cum era de asteptat, fix la ora stabilita. Cu un usor zambet pe buze si cu naturaletea celui care are in spate patru generatii de bancheri, a transformat interviul intr-o discutie incitanta, in care si-a sustinut punctele de vedere cu calm, dar si cu argumente. Steven van Groningen priveste cu realism situatia economica din 2011. Desi mizeaza pe crestere economica, arata ca acest lucru nu inseamna si finalul problemelor din ultimii ani de criza: somaj in societate, credite neperformante si provizioane in crestere pentru sistemul bancar. Ne dezvaluie insa strategia bancii pe care o conduce, una bazata pe politica pasilor mici, in care va testa piata cu produse noi. Unul dintre acestea este „Prima ta Locuinta”, o alternativa de creditare pentru programul ipotecar guvernamental. Interviu integral in Financiarul.
Topul celor mai mari salarii in companiile de stat din energie. Salariatii din companiile de stat din domeniul energetic si minerit au parte in acest an de salarii mai mari fata de 2010, chiar daca o parte dintre unitati vor avea venituri mai mici decat in anul precedent. Conform proiectelor de aprobare a Bugetelor de Venituri si Cheltuieli (BVC) prezentate public de Ministerul Economiei, de cele mai mari cresterei salariale vor beneficia cei 2.100 de salariati ai Conpet (5,2%) si 2.200 de angajati ai Transelectrica (3,7%). O majorare semnificativa se va aplica si la compania Romplumb, insa aici castigul mediu lunar pe salariat este cel mai redus dintre toate companiile aflate in subordinea Ministerului Economiei. In cazul Romplumb, castigul mediu lunar pe salariat va creste de la 1.081 lei la 1.153 lei, adica cu 6,6%, scrie Capital.
Bancile fac risipa de energie sa-si promoveze ofertele de primavara: „Poate vrei sa-ti iei un laptop, o motocicleta, ceva prin casa… sau poate vrei sa calatoresti prin lumea larga”. Bancile se bat in oferte de creditare care de care mai „avantajoase” si anunta „pauze” la plata ratelor, dobanzi mai mici, comisioane zero, eliminarea girantilor si a garantiilor. „Iti doresti sa redecorezi casa sau vrei o nunta de vis?! Poate vrei sa-ti iei un laptop, o motocicleta, ceva prin casa… sau poate vrei sa calatoresti prin lumea larga”. Asa isi imbie clientii una dintre bancile de top din Romania. Multi dintre bancheri vin in aceasta perioada cu oferte de creditare care de care mai tentante constand in dobanzi mai mici, comisioane zero, „pauza” la plata ratelor, perioade de gratie, scrie Gandul.
Criza a secerat unu din trei producatori de termopane. Inainte de criza, 6.000 de producatori imparteau un miliard de euro. Acum, au ramas doar 4.000, care se bat pentru mai putin de jumatate de miliard. Cresterile de doua cifre se vor mai intoarce abia in 2012, spun reprezentantii industriei de profil. In 2010, piata de tamplarie performanta termoizolanta (denumita popular „termopan”) a marcat „o oarecare stabilizare” in raport cu anul 2009, scaderea estimata fiind de doar 5-8%, potrivit oficialilor Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT). Scaderea este apreciata ca fiind semnul unei stabilizari, datorita faptului ca dupa 2007 producatorii de tamplarie s-au confruntat din cauza crizei economice cu o cadere abrupta a vanzarilor, scrie Romania Libera.
Razboi total pentru actiunile Facebook. Michael Brown, un angajat cu o functie inalta in departamentul de dezvoltare al Facebook, a fost concediat dupa ce a fost prins cumparand actiuni ale companiei pe piata secundara, potrivit variantei electronice a publicatiei „Financial Times”. Angajatilor Facebook le este interzis sa tranzactioneze actiuni ale companiei pe piete private, iar riscul asumat de Michael Brown arata ca listarea Facebook pe bursele internationale este mai aproape decat se credea, spun analistii. Desi o oferta publica initiala de actiuni era asteptata cel mai devreme anul viitor, specialistii spun acum ca ea ar putea avea loc chiar inainte de sfarsitul acestui an. Valoarea Facebook este estimata acum la peste 70 de miliarde de dolari, mai mare decat cea a producatorului auto Ford (estimata la 55 de miliarde de dolari), scrie Adevarul.
Povestea iesirii Romaniei din recesiune are un final exact: pe 13 mai, la ora 9.00. Cine va avea „perceptia psihologica de mai bine”: romanul prudent, educat si cu loc de munca. Romanii ar putea avea o „perceptie psihologica de mai bine” in cursul acestui an, intr-un scenariu optimist, in care autoritatile vor continua reformele, este de parere Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. „Romanul care are un loc de munca, are educatie, intelege fenomenul, stie ca trebuie sa aiba o anumita prudenta, acest roman mediu va avea o perceptie psihologica de mai bine in cursul acestui an”, a declarat pentru Gandul Mihai Tanasescu.
Guvernul vrea sa inghete pretul gazelor pentru populatie timp de un an. Autoritatile iau in calcul posibilitatea ca populatia sa primeasca un procent foarte mare de gaze din productia interna, ceea ce ar insemna ca, pana in martie anul viitor, pretul final pentru consumatorii casnici ar putea sa nu fie modificat. „Ponderea gazelor de import in consumul populatiei ar trebui sa fie in jur de 5%, pentru ca pretul final sa nu creasca timp de un an”, au declarat, pentru „Adevarul”, surse din sectorul energetic. Potrivit acestora, in schimb, consumatorii industriali ar trebui sa primeasca mai multe gaze de import, adica circa 25%, fata de 20%, cat e media de acum, scrie Adevarul.
Cine investeste un miliard de euro in Galati. Criza de la centrala nucleara de la Fukushima si efectul pe care l-a avut in evolutia politica din Germania, prin pierderea de catre Uniunea Crestin-Democrata (CDU) a alegerilor in landurile Baden-Wurttemberg si Rhenania-Palatinat, readuc in actualitate dezbaterile in legatura cu investitiile in productia de energie, la acest moment fiind in ascensiune, asa cum o demonstreaza evolutiile din Germania, curentul de opinie ce se opune productiei de energie in centrale nucleare. In acest context, edilii Galatiului se pot lauda cu o investitie importanta, de aproximativ 1 miliard de euro, in construirea unei termocentrale pe carbune, derulata de grupul ENEL (Italia) in asociere cu Global International 2000 din Bucuresti. In 2007, Global International 2000 din Bucuresti a concesionat in Zona Libera Galati o suprafata de 36,5 ha in Zona Libera Galati, pentru 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire a concesiunii cu inca 24 de ani. Este cea mai mare suprafata concesionata intr-o zona libera din Romania. Centrala va produce 800 Mw si va functiona pe baza de carbune adus din Ucraina, scrie Romania Libera.
Citeste si: