Sari direct la conținut

Business Report: Un indice romanesc a reusit sa bata in primul trimestru performanta celor mai importante active la nivel global; Ce monitor sa alegi si ce trebuie sa stii despre video 3D; Croitoru, BNR: Romania nu a fost in criza economica; Britanicii de la Zeta Petroleum au "redescoperit" rezerve de petrol si gaze de cel putin 200 de milioane de dolari in Timis, pe doua campuri abandonate de Petrom si Romgaz

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Cel mai sinistru scenariu in Libia. 13 pasi catre dezastrul american. Chiar daca perceptia asupra interventiei militare internationale in Libia este pozitiva, este bine sa ne gandim si la ce ar putea merge prost. Mai ales intr-un moment in care administratia Obama a anuntat ca intentioneaza sa inarmeze rebelii. Iata o lista intocmita de un expert in politica Orientului Mijlociu, fost corespondent al Pentagonului, cu ce nu ar trebui sa se intample in Libia, din prisma interesului SUA. Integral in Money.ro.

Britanicii de la Zeta Petroleum au „redescoperit” rezerve de petrol si gaze de cel putin 200 de milioane de dolari in Timis, pe doua campuri abandonate de Petrom si Romgaz. „Exista sanse ca rezervele de titei de la Jimbolia sa fie de 6 milioane de barili, iar la Boboc sa gasim resurse importante de gaze, posibil mai mari decat rezervele pe care ne bazam” – Bogdan Popescu, directorul Zeta Petroleum Romania. Doua zacaminte conventionale de rezerve energetice strategice (petrol si gaze), abandonate in judetul Timis, la Jimbolia si Bobocu, in anii 90, de Petrom si Romgaz ,au fost concesionate, in anul 2007, de firma britanica Zeta Petroleum. Zacamintele conventionale nu necesita conditii (investitii) speciale de exploatare, cum se intampla in cazul zacamintelor neconventionale (ex.: campurile petroliere din zona arctica), scrie Gandul.

Un indice romanesc a reusit sa bata in primul trimestru performanta celor mai importante active la nivel global. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea (FP) a castigat in primul trimestru al anului 22,3%, depasind performanta argintului, care a inregistrat cea mai mare crestere dintre activele de referinta la nivel global. Astfel, potrivit unei analize realizate de firma de investitii Bespoke Investment Group, argintul a castigat 21,84% in primele trei luni ale anului, numai in ultima luna acesta castigand 11%. Analistii au calculat performantele pe toate clasele de active, utilizand ca reper fondurile de investitii tip ETF. Aceste fonduri sunt construite pentru a urmari indici bursieri, marfuri, valute, obligatiuni etc. cu obiectvul de a reproduce performanta activului respectiv, scrie EconomicTimes.ro.

Ce monitor sa alegi si ce trebuie sa stii despre video 3D. Asa cum va spuneam acum cateva zile acum vom vorbi despre un alt periferic la loc de mare cinste, si spunem aceasta pentru ca un monitor trebuie sa indeplineasca anumite conditii, pentru ca problemele cu ochii nu sunt deloc de neglijat. In primul rand, la acest moment exista o multime de variante pe piata, la tot felul de diagonale, de la 15,6 inci (mai nou) pana la diagonale de 30 sau 40 de inci. Aceste extreme nu are rost sa le analizam foarte aprofundat, pentru ca eu personal nu vad o utilitate practica pentru o casa obisnuita in nici unul din aceste monitoare – primul poate fi folosit cel mult pe post de un mini-televizor pentru o camera mica, iar cele mari, din cauza preturilor (nu vorbim de televizoare LCD) nu-si au locul decat la vreo firma ce le foloseste la editare video/foto sau la proiectare, scrie ItPlay.ro.

In articolul „Bidian, Kiwi Finance: Inca nu avem o cultura a clasei de mijloc, comportamentul este inca haotic si de multe ori deviant”, ZF scrie: „Un stat este sanatos si puternic din punctul de vedere social si financiar atunci cand clasa de mijloc reprezinta mai mult de jumatate din…” Integral in Ziarul Financiar.

Raport CRPE: Piata unica de energie: Europa face al treilea pas inainte, noi inca unul inapoi. Energetic al Uniunii Europene pentru piata comuna in sectorul energiei electrice si a gazului. Scopul Pachetului este sa accelereze constructia unei piete competitive in energie, intai la nivel regional si apoi la nivelul intregii Uniuni, in conditiile in care multe state membre au dificultati sau chiar se opun fatis liberalizarii pietelor lor nationale de energie. Ca de obicei, nu ne dezmintim: in loc s-o luam inainte, facem pasi grabiti inapoi, iar legile de azi sunt ceva mai proaste decat cele de ieri. Problemele principale in legislatia pe care Romania o propune in ultimul ceas sunt legate de: * Independenta si responsabilitatea reglementatorului ANRE, care trebuie sa asigure concurenta efectiva in piata. ANRE ar trebui sa fie mult mai activa in monitorizarea si sanctionarea contractelor „cu baietii destepti”, in avertizarea MEC ca infiintarea companiilor integrate elimina definitiv concurenta din piata de energie electrica, scrie EurActiv.ro.

Japonia si Libia ne zguduie preturile. In timp ce reconstructia Japoniei va costa peste 300 miliarde de dolari, conflictul armat din Libia va necesita peste un miliard de dolari. Cat de mult afecteaza Romania cele doua evenimente majore ale ultimei perioade? Japonia a atins un record pe care nu l-ar fi dorit niciodata – al celui mai costisitor dezastru natural: peste 300 de miliarde de dolari, conform estimarilor japoneze referitoare la costurile de reconstructie. Efectele imediate ale cutremurului si ale valului mareic au fost deja observate si analizate. Insa, de acum incolo se va vedea si impactul pe termen mediu si lung asupra economiei mondiale, inclusiv asupra celei romanesti, indiferent daca vorbim de influente directe sau indirecte, scrie Capital.

Nouriel Roubini: Majorarea dobanzii BCE va afecta statele de la periferia zonei euro. Economistul Nouriel Roubini, care a prezis criza financiara, este de parere ca Banca Centrala Europeana (BCE) ameninta sa faca rau statelor periferice din zona euro, daca, saptamana viitoare, va decide sa majoreze dobanzile. „Se pare ca BCE va majora dobanzile in aprilie si va continua cu astfel de masuri de cateva ori in acest an”, declara Roubini, citat de Bloomberg TV, adaugand: „Exista, insa, cinci tari la periferia zonei euro, unde aproape ca nu exista crestere sau contractie economica, unde exista probleme bancare grave, unde s-a pierdut competitivitatea si unde este necesara reluarea expansiunii PIB”, scrie Bursa.ro.

Romania, tara in care productia e de 5 ori mai ieftina decat procesarea si comercializarea. De ce si cum se scumpesc alimentele: astazi, laptele. Litru de lapte a ajuns sa coste peste 5 lei (mai mult de 1,2 euro), iar pretul sau aproape ca s-a dublat in ultimul an. Daca in iunie 2010 un litru costa 2,8 lei, acum a ajuns sa depaseasca 5 lei. Fermierii spun ca ei nu au nici o vina si ca laptele pleaca de la ei la acelasi tarif ca si in anul 2009: in jur de un leu. Din care, peste laptele vandut dupa procesare, mai e vanduta si smantana care se scoate pana se ajunge la nivelul de grasime trecut pe cutie. Astfel, intre poarta producatorului si raftul magazinului, produsul se scumpeste de patru sau chiar de cinci ori, scrie CursdeGuvernare.ro.

Croitoru, BNR: Romania nu a fost in criza economica. Romania nu a trecut printr-o criza, ci printr-o recesiune, spune consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. Daca se prabuseau bancile si se confiscau economiile populatiei atunci am fi putut vorbi de criza, adauga Croitoru.”Trebuie facuta o distinctie intre criza si recesiune in Romania. Dupa parerea mea, Romania a fost intr-o recesiune profunda in 2010, aceasta recesiune s-a aprofunat si speram ca se elimina incet-incet cu 2011″, sustine consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, citat de Money.ro.

Europenii considera moarte si ingropate obiceiurile lor de consum de dinainte de criza. Un studiu realizat la nivel european de Microsoft Advertising impreuna cu agentia Carat a dezvaluit cei mai importanti factori ce se afla in spatele deciziilor de cumparare ale unui consumator. Pe parcursul studiului au fost analizati aproximativ 19.000 de cumparatori la nivel global din cele patru piete de retail principale – alimente, imbracaminte si accesorii, fast-food si electrocasnice. Doar 15% dintre europeni spun ca deciziile lor de cumparare nu au fost afectate de criza iar 4% spun ca planuiesc sa revina la vechile obiceiuri de cumparaturi dupa recesiune, scrie Business Cover.

Gitenstein: Campionii energetici sunt ca sezlongurile pe Titanic. Companiile din domeniul energiei ar trebui privatizate, nu reorganizate, pentru ca nu sunt conduse ca niste afaceri, spune Mark Gitenstein. Mentinerea preturilor reglementate pentru gaze si energie si incercarea de resuscitare a companiilor energetice de stat prin regruparea lor au ca efect intarzierea unor investitii in prospectiuni si productie, considera Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania. Canalizarea eforturilor autoritatilor pentru gasirea de solutii pentru privatizarea totala sau partiala a unor companii de stat din domeniul energiei ar putea fi solutia pentru atragerea de finantari necesare modernizarii infrastructurii si sectorului energetic, scrie Romania Libera.

Patriciu pariaza pe namolul energetic din Marea Neagra. Omul de afaceri Dinu Patriciu a investit in ultimii ani 100 de milioane de dolari in cercetarea namolului sapropelic din Marea Neagra, din care spera sa obtina gaze sintetice. Acest tip de biomasa ar putea deveni cea mai mare resursa energetica aflata la dispozitia omenirii, sustine Patriciu. In urma cu patru ani, omul de afaceri Dinu Patriciu a pornit o afacere inedita, prin intermediul companiei Marine Resources Exploration International BV, din Olanda, care face parte din DP Holding, fosta Rompetrol Holding. In iulie 2008, Marexin SRL, subsidiara locala a companiei, a obtinut licenta de explorare in Romania a unor perimetre maritime, special atribuita in vederea cercetarii namolurilor sapropelice de pe fundul Marii Negre, scrie Adevarul.

Andreea Paul (Vass), despre iesirea din recesiune si lupta cu evaziunea fiscala. Romania ar putea sa iasa deja din recesiune, a declarat intr-un interviu pentru romanialibera.ro Andreea Paul (Vass), consilier de stat al premierului Emil Boc. Ea atrage insa atentia asupra capcanei optimismului excesiv de intrare intr-o perioada de crestere economica lenta. Consiliera premierului considera ca Romania a trecut la un model economic bazat pe investitii, pe productie, pe export si pe absorbtie a fondurilor europene. Integral in Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro