Sari direct la conținut

Business Report: O masa, doua banci, doua cosuri, toate de plastic: 1.200 euro; Ar putea sa lucreze pentru Google, insa s-a angajat la o companie romaneasca; iPad 2 vs Samsung Galaxy Tab vs Motorola Xoom; Decalogul investitiilor Romaniei, in opinia Consiliului Investitorilor Straini; Mai poate fi evitata scumpirea gazelor?

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Ar putea sa lucreze pentru Google, insa s-a angajat la o companie romaneasca. A absolvit Facultatea de Matematica si are doua mastere, unul in Matematica Aplicata si unul in Econometrie si Statistica. Ar putea sa lucreze foarte bine pentru Microsoft, Google, Intel sau oricare alta mare companie, insa prefera sa conduca echipa de cercetare de la TradeAds.Raoul Savos este seful departamentul de cercetare al companiei TradeAds care se vrea „prima bursa de publicitate online”. Lucreaza de un an de zile la aceasta firma desi cu C.V-ul sau ar putea sa se angajeze la orice multinationala, scrie Capital.

O masa, doua banci, doua cosuri, toate de plastic: 1.200 euro. Compania de Autostrazi a organizat o licitatie in care a primit doar firme ce au angajate persoane cu handicap strict de cetatenie romana. O singura firma indeplinea cerintele. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va inlocui clasicul si ieftinul mobilier din beton din parcarile de pe marginea drumurilor nationale cu seturi formate din o masa, doua banci si doua cosuri de gunoi facute din plastic reciclat si reciclabil. Achizitia mobilierului, despre care oficialii CNADNR sustin ca l-au ales deoarece ar fi indestructibil, nu este ieftina. Pentru 127 de seturi de mobilier, compania de stat va plati nu mai putin de 527.000 lei fara TVA, adica 125.000 euro, sau 1.220 de euro pe set, daca socotim si TVA. Din magazinele de mobila cu acesti bani se poate cumpara o sufragerie din lemn masiv. Firme din Romania vand in prezent seturi similare de mobilier stradal, din lemn masiv, cu picioare turnate in fonta, la preturi de pana la 2.000 de lei, TVA inclus, scrie Romania Libera.

Laszlo Borbely: Romania are nevoie de energie nucleara, dar eu as opta pentru hidrocentrale. Romania are nevoie de energie nucleara pentru ca este o energie ieftina care nu polueaza, dar eu as opta si pentru hidro, intrucat suntem foarte avantajati din acest punct de vedere, a declarat vineri (18 martie 2011) pentru Radio France International, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. „Este o energie ieftina (energia nucleara, n.r.) si care, de fapt, nu polueaza, din punct de vedere ecologic nu sunt poluatoare, dar din cauza acestor riscuri, oricat de mici ar fi, daca m-ar intreba cineva in legatura cu Romania, eu as opta de exemplu pentru hidro. Noi suntem foarte avantajati din punct de vedere al hidrocentralelor. Se pot construi foarte multe micro-hidrocentrale”, a spus Borbely, citat de Financiarul.

Care sunt actiunile de la Bursa ce ofera dividendul cu cel mai bun randament pana acum. Actiunile producatorului de medicamente Zentiva Bucuresti (SCD) au crescut puternic in debutul sedintei de azi, ramanand ulterior fara vanzatori, dupa ce compania a anuntat ieri ca intentioneaza sa distribuie un dividend care ar oferi un randament de 30%, la ultimul pret de ieri de la Bursa. Conducerea companiei a propus distribuirea unui dividend brut de 0,1376 lei/actiune pentru anul 2010, precum si repartizarea, din rezervele distribuibile ale companiei, a sumei de 67,6 mil lei sub forma unui dividend brut de 0,1622 lei/actiune. Dividendul brut total s-ar ridica astfel la 0,2998 lei/actiune, randamentul fiind astfel de 30%, luand in calcul pretul de la inchiderea sedintei de ieri, scrie EconomicTimes.ro.

iPad 2 vs Samsung Galaxy Tab vs Motorola Xoom. Daca tot s-a declansat o adevarata revolutie in aceste zile privitor la asa numitele tablete am ales sa analizam pentru voi trei dintre cele mai cunoscute astfel de dispozitive, Samsung Galaxy Tab bineinteles tableta celor de la Apple: iPad 2 proaspat ajunsi pe piata, si Motorola Xoom a carui tinta specifica este chiar iPad 2. Pentru inceput trebuie sa vedem ce este mai exact o tableta, pentru ca la o prima vedere nu identificam foarte bine clasa de produs din care face parte, ele sunt de fapt o combinatie intre un smartphone si clasicele notebookuri. De ce a fost nevoie de o noua categorie de produse? Pentru ca un notebook este din principiu mult mai voluminos si mai putin portabil pe cale de consecinta, iar un telefon inteligent este de multe ori prea mic pentru a ne satisface dorinta de a vedea un film de exemplu, in timp ce tabletele vin sa adune avantajele ambelor solutii intr-un singur dispozitiv, scrie ITPlay.ro.

Cum se simte bursa romaneasca dupa „tsunami-ul” japonez. Bursa romaneasca a reusit sa treaca cu bine peste valurile de panica provocate de cutremurul din Japonia. Piata autohtona a fost avantajata de faptul ca inca nu este foarte puternic corelata cu pietele externe si foarte putin cu piata nipona. Bursele internationale au fost puternic afectate de cutremurul din Japonia. Investitorii au privit cu ingrijorare la impactul economic al cutremurului si al tsunami-ului din Japonia cat si la pericolul nuclear de la reactoarele de la Fukushima. G7 a decis, pentru prima data in ultimii 10 ani, o interventie comuna impotriva aprecierii yenului japonez, pentru a ajuta Japonia sa-si revina din criza determinata de cutremurul de vinerea trecuta. Moneda japoneza s-a intarit puternic dupa cutremurul care a devastat Japonia din cauza anticiparii cererii foarte puternice de moneda locala din partea investitorilor japonezi, in cadrul efortului de reconstructie, scrie Romania Libera.

Decalogul investitiilor Romaniei, in opinia Consiliului Investitorilor Straini. Consiliul Investitorilor Straini (CIS) a facut publica o lista cu prioritati intr-ale investitiilor pe care Romania ar trebui sa le faca, rezultet in urma unor disctutii cu reprezentanti ai guvernului, ai Bancii Mondiale si ai altor institutii. „Primele zece proiecte de investitii ar maximiza cretterea economica, ar avea costuri bugetare minime si ar mari gradul de absorbtie a fondurilor comunitare”, se arata in documentul facut public de CIS, scrie Business Cover.

In articolul „Donald Trump este dispus sa dea 600 de milioane de dolari pentru a deveni presedintele SUA”, ZF scrie: „Multi au visat sa fie presedinti la un moment dat. Diferenta dintre cei multi si cel mai nou posibil candidat la presedintia Americii este de 600 de milioane de dolari, suma pe care Donald Trump este dispus sa o investeasca in noua cariera. Magnatul miliardar a declarat marti in emisiunea „Good Morning America” de pe ABC ca notorietatea pe care o are deja il va salva de o si mai mare investitie in campanie”. Integral in Ziarul Financiar.

Reactie la controlul averilor ilicite: Sloganul „sarac, dar curat” e posibil sa reapara. Seful fiscului, Sorin Blejnar a anuntat saptamana trecuta ca institutia pe care o conduce a inceput un „razboi” impotriva afaceristilor romani cu conturi in strainatate, care fenteaza fiscul si care au probleme in a-si justifica averile. Sectorul imobiliar este, probabil, cel care a produs cele mai mari averi si conturi in paradisuri fiscale. In anii de „boom” economic, tot mai multi dezvoltatori si-au facut un obicei din a crea noi offshore-uri pentru fiecare proiect imobiliar inceput. Motivatia era foarte simpla, ocolirea sistemului de impozitare romanesc. Reactiile oamenilor de afaceri din acest sector economic la pasul facut de ANAF sunt diverse, dar cel putin in aparenta sustin demersul. „Eu pot sa vorbesc ca cetatean de rand si ca om de afaceri care isi plateste impozitele. Cetatenii de rand simt nevoia unei echitati, in sensul in care toata lumea trebuie sa plateasca la fel”, este de parere Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact Developer&Contractor, citat de Capital.

Leul e la cel mai scazut curs din mai 2010. Dealerii recomanda „cumpararea prudenta” de euro. De ce s-a intarit moneda nationala si cat de bun este un leu puternic. De la inceputul acestui an pana acum leul s-a apreciat fata de moneda unica europeana cu 2,5%. Doar in ultima saptamana cursul monedei nationale fata de euro a scazut cu 0,8%, vineri cursul oficial anuntat de banca centrala fiind de 4,1683, cel mai scazut nivel din ultimele noua luni si jumatate. Unii dealeri valutari, cei care opereaza si monitorizeaza tranzactiile de valuta, sustin ca motivul pentru care leul este mai puternic in ultima perioada este interventia, discreta si greu de probat, a Bancii Nationale a Romaniei, scrie Gandul.

Cel mai prost scenariu pentru bancile din Romania: stagnarea PIB si caderea pietei imobiliare. Autoritatile europene se afla in linie dreapta pentru pregatirea testelor de stres la care vor fi supuse bancile europene. Dupa ce anul trecut testele au fost considerate de multi investitori drept o gluma, oficialii europeni spun ca cele de anul acesta vor fi mult mai stricte. Vezi care e scenariul pentru Romania. Autoritatea Bancara Europeana (ABE), organism european infiintat la sfarsitul anului trecut (operational de la 1 ianuarie) si responsabil cu supravegherea sistemului bancar, a publicat conditiile in care se vor desfasura testele de stres bancar. Testele sunt menite sa releve rezistenta bancilor europene in situatia ipotetica a unor socuri externe. In cazul in care se observa ca ar putea aparea vulnerabilitati semnificative in urma supunerii bilanturilor bancilor la parametrii luati in calcul, actionarii pot fi obligati sa creasca nivelul capitalizarii, scrie Money.ro.

Mai poate fi evitata scumpirea gazelor? Romanii platesc cel mai ieftin gaz din UE, pretul este la nivelul din 2007, iar distribuitorii interni pun presiune pe autoritati. Majorarea pretului gazelor naturale cumparate de consumatorii casnici pare inevitabila. Un cumul de factori ne conduc spre aceasta concluzie. Principalii distribuitori de gaze naturale din Romania au cerut, sustine senatorul PSD Iulian Iancu, majorarea graduala a pretului cu 5, 7 si, respectiv 9%. Per ansamblu, aplicarea acestui „plan” ar insemna o majorare de peste 22% a pretului la gaze. Acesta nu este insa singurul semnal venit in sensul majorarii pretului la gaze. In acelasi timp, Gazprom, producatorul rus de unde Romania ia aproximativ 40% din gazul necesar consumului intern, a anuntat recent ca va majora pretul cu pana la 14%. Mai mult, pretul gazelor nu a mai fost majorat de la jumatatea anului 2009, stabilindu-se astfel un record pentru perioada de dupa 1990. Desi s-a vorbit foarte mult incepand cu 2007 despre un calendar de aliniere a preturilor la nivelul UE, autoritatile au negat oficial acest fapt. Un astfel de calendar ar trebui insa conceput pana la finele lunii septembrie a acestui an, scrie Romania Libera.

Cum te poti proteja de furtul sau pierderea datelor din cauza dispozitivelor USB. Dispozitivele de tip USB au devenit extrem de populare, atat printre utilizatorii privati cat si printre cei din mediul de afaceri pentru transferul de fisiere. In acelasi timp, utilizarea frecventa a acestor dispozitive implica expunerea companiei la riscuri: pierderea de date, furtul de date si propagarea virusilor si a programelor daunatoare. Pentru a elimina toate aceste riscuri trebuie sa adoptati o solutie menita sa opreasca scurgerile de informatii, scrie Business Cover.

Cum fac bulgarii bani pe litoral si in 2011. Vezi exemplul Albenei. Romanii contribuie tot mai mult la cresterea profiturilor hotelierilor de pe litoralul bulgar, atat in calitate de turisti, cat si ca angajati in turism, in intervalul aprilie-noiembrie. Aceasta este concluzia reprezentantilor statiunii bulgare Albena, care a performat in ultimul an si datorita transformarii resortului intr-un loc (si mai) familiar pentru romani. Vezi cum monetizeaza bulgarii proximitatea geografica de Romania. 2010 a fost un an de trend ascendent pentru hotelierii din Albena. Astfel ca, in al doilea an al crizei, numarul romanilor care au ales ca destinatie de vacanta Albena a urcat cu 3% fata de performanta din 2009, a spus Margita Todorova, marketing & sales director, Albena JSCo. In cifre, numarul innoptarilor turistilor romani in Albena a atins nivelul de 271.000, in crestere fata de 2009, cand s-au inregistrat 263.000 de innoptari ale romanilor in statiunea bulgara. Cei mai multi romani au ales Albena in varf de sezon, in august, mai exact-peste 97.000, scrie Money.ro.

Scandinavia, povestea de succes a Europei. Suedia, Danemarca si Norvegia au avut cresteri economice puternice anul trecut, in timp ce revenirea inregistrata in restul Europei a fost una firava. Modelul Scandinaviei este dat exemplu ori de cate ori statele europene au probleme. Faptul ca bunastarea tarilor nordice a devenit un lucru obisnuit nu este o coincidenta. Cresterea economica medie a statelor din Uniunea Europeana in 2010 a fost de 1,8%. Criza datoriilor suverane, fragilitatea sistemelor bancare si ratele uriase ale somajului au determinat un avans „anemic” si in zona euro (1,7%). Cresterea s-a datorat insa in mare masura Germaniei, numita de analisti „Supermanul Europei”. In celelalte state europene, masurile de austeritate precum scaderea salariilor, inghetarea pensiilor si majorarea impozitelor scoteau oamenii in strada. Putin mai la nord, locuitorii tarilor scandinave au scapat de astfel de probleme. Nivelul lor de trai nu a cunoscut modificari majore, Adevarul.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro