Business Report: Planurile rusului Andrey Kondakov, presedintele Bancii Marii Negre: "In Romania, cautam sa identificam 12-16 proiecte in valoare de 150-200 de milioane de euro"; Valeriu Stoica intra de partea lui Constanda intr-un proces de 200 mil. cu Primaria Capitalei; Cum schimba Twitter fata burselor internationale
Cine se bate pentru „mica” privatizare Petrom. Sase consortii au depus oferte pentru intermedierea ofertei secundare prin care statul va vinde 9,84% din actiunile companiei. Interes mare din partea fondurilor de investitie la intermedierea ofertei secundare de vanzare pe Bursa de Valori a unui pachet de actiuni Petrom in valoare estimata de 510 milioane euro. Deocamdata, pe Bursa de Valori pot fi tranzactionate doar 7% din actiunile companiei, iar viitorul intermediar va aduce pe Bursa inca 10% din numarul total de titluri. Statul a primit ieri sase oferte de intermediere venite din partea asocierilor BCR, JP Morgan si Intercapital Invest, Raiffeisen Capital&Investments cu Morgan Stanley, ING Bank cu UBS, UniCredit CA IB Securities cu Goldman Sachs, Alpha Bank cu Nomura si CEC Bank, BT Securities cu Renaissance Capital, Romcapital si EFG Securities, scrie Romania Libera.
Planurile rusului Andrey Kondakov, presedintele Bancii Marii Negre: „In Romania, cautam sa identificam 12-16 proiecte in valoare de 150-200 de milioane de euro”. Oficialii bancii au declarat pentru gandul ca in urmatorii patru ani intentioneaza sa dubleze valoarea creditelor acordate pana acum Intreprinderile mici si mijlocii, dar si marile companii din Romania pot obtine finantari intre 4 si 38 de milioane de euro pe termen mediu si lung de la Banca de Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BCDMN). Institutia bancara a finantat deja in Romania 22 de proiecte, in valoare totala de 220 de milioane de euro. Pentru urmatorii patru ani banca intentioneaza sa finanteze alte 16 proiecte ale unor companii din domenii variate, intre care industrie, infrastructura, productie, companii de leasing si banci. Presedintele Bancii de Comert si Dezvoltare a Marii Negre, Andrey Kondakov, a declarat pentru gandul ca este convins ca in Romania vor fi gasite proiecte valoroase care vor fi eligibile pentru finantare, scrie Gandul.
In articolul „Valeriu Stoica intra de partea lui Constanda intr-un proces de 200 mil. cu Primaria Capitalei”, ZF scrie: „De la niste drepturi de proprietate cumparate cu cateva sute de mii de euro acum aproape un deceniu s-a ajuns la un caz de 200 mil. euro. Dosarul Constanda a inceput pe vremea cand Traian Basescu era primarul Capitalei, fiind preluat de Videanu si Oprescu”. Integral in Ziarul Financiar.
Cum ni s-au „furat” 200 de km de autostrada. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (A.N.A.F.) informeaza ca, in cursul anului 2010, structurile de control financiar-fiscal, respectiv Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor (A.N.V.) si structurile de Inspectie fiscala si de Control financiar din aparatul central si din unitatile teritoriale, au stabilit prejudicii aduse bugetului general consolidat ce insumeaza aproximativ 7,1 miliarde lei (circa 1,7 miliarde euro). Aceste prejudicii au fost identificate in urma a 10.122 de controale, numarul acestora fiind cu circa 25% mai mare comparativ cu anul anterior, iar valoarea prejudiciului, cu 24% mai mare comparativ cu anul anul 2009, scrie Capital.
Cum poti pierde totul din cauza unei restante la credit. In cazul in care nu isi acopera paguba prin executarea garantiei aduse la credit, bancile pot vinde aproape orice alt bun al debitorului. Declinul pietei imobiliare a adus mii de romani cu credite in situatia de a pierde totul, nu numai casa ipotecata, in cazul in care nu au posibilitatea de a achita ratele. „Putem urmari orice alte bunuri din patrimoniul debitorului sau al codebitorului in contextul in care valorificarea garantiei nu acopera valoarea creantei catre banca”, explica pentru RL Liviu Fenoghen, coordonator regional in directia recuperare creante a BRD. In ceea ce priveste natura bunurilor ce pot fi valorificate de catre banca exceptii relevante sunt doar produsele alimentare si obiectele de cult, scrie Romania Libera.
Legatura dintre cutremurul japonez si inflatia cu doua cifre in Romania. Viziunea lui Sima. Sutele de miliarde de dolari pe care Banca Japoniei le arunca in piata vor alimenta deja instauratul trend inflationist la nivel mondial. Victima va cadea si Romania. Trendul mondial inflationist se va accentua odata ce economia Japoniei incearca sa se refaca dupa cutremurul si tsunami-ul care au afectat arhipelagul pentru ca, in aceste momente, se tiparesc masiv bani in Asia, a afirmat investitorul Cristian Sima intr-o emisiune la The Money Channel. Potrivit acestuia, dezastrul natural din Japonia a venit intr-un moment cum nu se poate mai prost pentru economia mondiala, scrie Money.ro.
A venit vremea sa investim in Rusia. Federatia Rusa a inceput o politica de incurajare a investitiilor straine, iar firmele romanesti ar trebui sa profite la maximum, spune Sorin Dimitriu, presedintele Consiliului de Afaceri Romania-Rusia. Produsele romanesti sunt foarte bine primite in Rusia, costurile de productie sunt mai mici, iar mediul fiscal este mult mai atragator decat in Romania sau in alte tari din UE. Desi pietele din Romania si din Rusia au colaborat destul de strans inainte de 1990, in ultimii douazeci de ani, oamenii de afaceri romani au avut mari rezerve fata de extinderea in fostul spatiu comunist, scrie Adevarul.
Harta nucleara a lumii: peste 400 de reactoare. O lume care are privirea indreptata catre centrala nucleara de la Fukushima, frica si teama privind stabilitatea sistemului nuclear mondial. La inceputul anului 2011, harta energiei nucleare la nivel mondial se prezenta astfel: 442 de reactoare nucleare operationale in 29 de tari, cu o capacitate totala neta de 375.001 megawati si alte 65 de reactoare in proces de constructie, potrivit site-ului Societatii Nucleare Europene (ENS). Statele Unite ale Americii au cele mai multe reactoare nucleare – 104, Franta ocupa pozitia a doua, cu 58 de reactoare, pe locul trei se situeaza Japonia – cu 54 de reactoare, iar pe locurile patru si cinci se afla Rusia si Coreea de Sud, cu 32 si respectiv 21 de reactoare, scrie Capital.
Seismul din Japonia ne scumpeste asigurarile. Pe termen mediu, companiile de asigurari locale ar putea fi nevoite sa scumpeasca cu pana la 20% valoarea primelor platite de romani pentru politele de locuinta. Efectele seismului din Japonia se vor simti, indirect, si pe piata asigurarilor din Romania. Pretul politelor pentru bunuri si cladiri ar putea creste cu pana la 20% in urmatoarea perioada, apreciaza mai multi specialisti. „Piata asigurarilor din Japonia este una dintre primele trei in privinta valorii si toti reasiguratorii sunt prezenti acolo. De regula, un eveniment precum seismul din Japonia are ca efect cresterea cotatiilor la primele de reasigurare la nivel international. La randul lor, asiguratorii romani vor fi nevoiti sa majoreze tarifele la politele property daca reasiguratorii scumpesc contractile”, explica Mihnea Tobescu, director general al Chartis Romania. El a adaugat ca, pe termen scurt, politele emise de asiguratorii romani pentru bunuri si cladiri nu se vor scumpi pentru ca acestia au deja contracte de reasigurare incheiate la un anumit cost, scrie Romania Libera.
Reesalonarea datoriilor sub 10.000 de lei ar putea fi acceptata fara garantii. MFP nu a decis daca pragul minim al restantelor va fi de 5.000 de lei sau dublu. Firmele si persoanele fizice cu datorii la stat de pana la 10.000 de lei, care vor dori sa isi reesaloneze restantele la plata, ar putea scapa de constituirea de garantii, potrivit Normelor Metodologice ale proiectului OUG care se afla in lucru pe masa Ministerului de Finante. Reprezentantii MFP au in lucru doua variante in ceea ce priveste pragul minim pana la care nu se percep garantii. Astfel, se discuta daca pragul sa fie de 5.000 de lei sau de 10.000 de lei, potrivit unor surse apropiate discutiilor, scrie Financiarul.
Cum schimba Twitter fata burselor internationale. Fenomenul platformelor sociale s-a propagat pana la nivelul tranzactiilor pe burse. Cei care folosesc inteligent Twitterul fac profituri de sute de mii de dolari. Un profesor american de informatica a prezis variatiile indicelui Dow Jones cu o acuratete de 87% urmarind mesaje postate pe Twitter. Ai cont de Twitter? Ai grija ce postezi. Informatia ar putea valora milioane de dolari pentru altii. Un grup de investitori a oferit 25 de milioane de dolari pentru infiintarea unui fond de hedging (instrument financiar de acoperire a riscului) care se va baza pe mesajele postate pe Twitter de catre cei peste 200 de milioane de utilizatori, scrie Adevarul.
„Marea transformare” din imobiliare: Te duci unde trebuia sa fie mall si gasesti spital. Dezvoltatorii au inceput inca din 2009 sa isi modifice proiectele anuntate inainte de criza pentru a se adapta unei noi piete: au diminuat suprafetele apartamentelor, au transformat mall-uri in parcuri de retail, ori chiar au schimbat total destinatia constructiilor. Daily Business va prezinta cele mai importante reconversii din imobiliare.
Pretul gazelor, sub presiune. Autoritatile nu vor mai putea tine mult timp sub control facturile, o majorare la 1 aprilie fiind iminenta.Cresterea pretului gazelor naturale pentru populatie de la 1 aprilie e aproape imposibil de evitat, sustin surse din randul autoritatilor, mai multe scenarii fiind luate in calcul. O astfel de decizie ar veni ca urmare a faptului ca nivelul cheltuielilor nerecuperate de companiile de furnizare a gazului este deja foarte ridicat, iar presiunea venita din partea acestora a crescut pe masura. In plus, aprobarea unei astfel de majorari ar fi usurata de faptul ca din aprilie consumul scade, asadar impactul resimtit de consumatori in facturi nu va fi atat de mare, scrie EVZ.
Cum strang japonezii cureaua pentru a ajuta economia tarii. A doua zi dupa explozia de la centrala nucleara de la Fukushima, in urma careia populatia a fost alertata in legatura cu pericolul exploziilor nucleare, viata in capitala Japoniei a revenit la normal. Dupa o zi in care, pe strazile din Tokyo, s-a simtit o oarecare neliniste, miercuri situatia a redevenit calma, iar japonezii si-au vazut linistiti de munca. Mai mult decat problema radiatiilor, locuitorii din capitala nipona sunt acum preocupati sa faca economie. Cum regiunea, ca si intreaga tara, se confrunta cu serioase probleme de alimentare cu energie electrica, cuvantul de ordine in Tokyo este cumpatarea. De la micii comercianti pana la marile companii, toti incearca sa faca, dupa posibilitati, economie. In centrele comerciale, unele asemanatoare talciocurilor de la noi, unde se aduna micii comercianti, toata lumea incearca sa stinga luminile de care nu au neaparat nevoie. Cum japonezii sunt obisnuiti ca strazile si magazinele sa le fie luminate aproape excesiv de la reclamele luminoase, nu au avut probleme sa gaseasca surse de economisire, scrie Adevarul.
De ce s-a apreciat leul in fata euro. Dinu Patriciu dovedeste cat de manager este. Dinu Patriciu este romanul cu cei mai multi bani. Chiar daca investitiile sale (cele la vedere) nu par a-i sustine talentul in afaceri, parerile lui sunt importante pentru ziare si, prin acestea, pentru tot poporul. In final de an trecut, romanul prezent intre miliardarii lumii profetea vremuri si mai grele pentru concetatenii sai din ce in ce mai pauperi. Patriciu estima un curs de schimb leu-euro undeva 4,7, chiar spre 5 lei! Acum, pentru un euro se platesc 4,18 lei, iar pronosticurile actualizate ale specialistilor duc spre 1 euro=4 lei. Dinu Patriciu a vazut altfel si isi face alte socoteli. Si, bineinteles, anunta vremuri apocaliptice ale economiei. Ne bucuram ca pronosticul magnatului a dat, cel putin pana acum, gres. Este o bucurie pe care nici macar premierul Emil Boc nu o poate explica judicios, scrie Vertical News.
„Transelectrica” si „Transgaz” apeleaza, din nou, la bursa pentru investitii. „Transelectrica” si „Transgaz” au nevoie de bani pentru investitii si intentioneaza sa apeleze tot la Bursa de Valori. Astfel, prima a solicitat ca statul sa vanda un pachet suplimenetar de 10-12% din actiuni prin piata de capital, iar a doua sa opereze o majorare de capital. Statul a decis sa vanda pe bursa cate 15% din actiunile pe care le detine la cele doua societati, in acest an, insa fondurile urmeaza sa fie utilizate pentru acoperirea deficitului bugetar. Astfel, „Transelectrica” a solicitat Ministerului Economiei aprobarea pentru vanzarea unui pachet suplimentar simultan cu participatia de 15% pe care statul a anuntat deja ca o va ceda pe bursa, scrie Bursa.ro.
Lista firmelor care fac angajari in aceasta primavara. Ce calitati trebuie sa ai ca sa lucrezi pentru Microsoft, Google, BCR si Dacia. Echipa Microsoft Romania se mareste cu 50 de persoane in 2011. Si alte mari firme se pregatesc de recrutari in aceasta primavara, printre care Google, IBM, Coca-Cola HBC si BCR. Microsoft Romania continua sa faca noi angajari in 2011, dupa ce anul trecut, 40 de romani au fost acceptati in echipa companiei. Si alte firme de IT&C, dar si din sectorul financiar-bancar, consultanta, inginerie si bunuri de larg consum, vor da drumul la recrutari in perioada urmatoare, scrie Gandul.
Actionarii minoritari ai RCS&RDS confirma negocierile pentru preluarea UPC. Cele 16 persoane fizice care detin 3,5% din RCS&RDS asteapta cu nerabdare incheierea tranzactiei. Compania ar putea notifica direct Comisia Europeana, evitand astfel o decizie a Consiliului Concurentei de la Bucuresti. Negocierile pentru preluarea UPC de catre rivalii de la RCS&RDS sunt confirmate pentru prima data oficial de reprezentantii RCS&RDS prin intermediul micilor actionari care detin 3,5% din companie. Unii dintre acestia stiu despre negocierile de preluare a rivalilor si spera ca aceasta tranzactie sa se incheie, pentru ca sustin ca va avea un impact pozitiv asupra pachetului lor de actiuni. Fara sa fie o companie listata pe o piata reglementata, actiunile celor 16 mici actionari sunt evaluate la aproximativ 35-40 de milioane de dolari, scrie Financiarul.
Efectul crizei: terenuri ultracentrale de milioane de euro, transformate in parcari. „Daca am fi avut terenuri agricole, le cultivam si faceam agricultura. Avand terenuri ultracentrale, facem parcari”. Dragos Dragoteanu vine cu o noua reteta de business pentru Euroest, una dintre cele mai cunoscute agentii imobiliare din Romania. Sa folosesti un teren ultracentral din Bucuresti, ce a costat cinci milioane de euro, pentru o parcare, pare un plan de afaceri fantezist. Nu si daca destinatia finala a terenului este alta, iar parcarea e doar o adaptare temporara. „Vom construi o cladire de birouri de 15 etaje mai tarziu, cand piata imobiliara va iesi din impas”, explica proprietarul Euroest, Dragos Dragoteanu, cel care a luat decizia aparent paradoxala. Va castiga ceva Euroest din solutia de criza? „Cu siguranta ca da”, raspunde cunoscutul om de afaceri, scrie Money.ro.
Citeste si: