Business Report: Ce a depreciat leul: cutremurul din Japonia, impuscaturile din Arabia Saudita si cozile de someri din SUA; Gabriel Resources: La Rosia Montana s-ar putea extrage aur din 2014/ Controversa continua; In Romania, incep falimentele mari; Agentul termic, la radiografie
Japonia, tara cel mai bine pregatita in caz de cutremure si tsunami. Nicio alta tara din lume nu este mai bine pregatita decat Japonia in cazul unui cutremur sau al unui tsunami, se estimeaza intr-un articol aparut in The Telegraph. Fiecare elev din Japonia este familiarizat cu exercitiile in caz de cutremur, moment in care alarma suna, iar copii se ascund sub banci pentru a se feri de bucatile de zid desprinse ce ii pot rani. Transmisiunile TV din interiorul scolilor si birourilor din timpul seismului devastator de vineri ii prezinta pe angajati si elevi dand dovada de un calm extraordinar si de autocontrol in timp ce cladirile se zguduiau violent. Dupa seism, copiii puteau fi vazuti in Tokio mergand in grupuri, calm si purtand casti de protectie. Pagubele inregistrate la cladirile din Tokio nu au fost nici ele semnificative, rezultat al normelor stricte impuse la constructia cladirilor care prevad ca acestea sa se poata balansa in timpul unui cutremur si altfel sa fie ferite sa se prabuseasca, scrie Capital.
Agentul termic, la radiografie. O camera cu termoviziune arata cum „respira” blocurile neizolate si cata energie este risipita. Imaginile surprinse de o camera cu termoviziune (care reda vizual radiatiile in infrarosu ale corpurilor si obiectelor din jur) sunt cea mai clara demonstratie a pierderilor de caldura la blocurile neizolate. Cand peretele apare colorat in albastru, inseamna ca suprafata este rece, deci pierderile din interiorul apartamentului sunt minime. Cand pe camera apare culoarea rosu intens, inseamna ca suprafata respectiva radiaza caldura, deci pierderile de energie sunt mari. Mozaicul de culori rosu-albastru a fost surprins pe suprafata a doua blocuri cu zece etaje din Pantelimon. O scara era complet modernizata, cu termosistem, o alta scara nu era izolata deloc, iar intr-un alt caz doar unele apartamente aveau sistem izolator. Experimentul a avut loc la ora 23.00, la o temperatura exterioara de -3 grade Celsius, scrie EVZ.
Cum se face ca statele cu cele mai mari rezerve de petrol au cea mai scumpa benzina. Sa ai cele mai mari rezerve de petrol din Europa si unul dintre cele mai mari preturi la benzina este un paradox, dar este si o realitate. Exemplul tarilor arabe care au mult petrol in buzunar dar si un pret de 2 centi pe litrul de benzina nu se aplica si in cazul Europei. Primul caz ar fi cel al Norvegiei, care se afla in topul statelor cu cel mai mare pret la benzina la pompa (aproximativ 1,6 euro), cu putin inaintea Olandei, care are un pret de 1,64 euro pe litru. Spre deosebire de Olanda insa, Norvegia are o rezerva de petrol de 9,8 miliarde de barili de petrol. Mai mult, este pe locul 10 in lume la capitolul rezerve de petrol pe cap de locuitor: peste 2 milioane de barili la mia de locuitori, din acest punct de vedere stand mai bine decat Rusia si fiind devansata de Venezuela (cu 2,9 milioane de barili pe cap de locuitori). Pe locul al doilea ca marime a rezervelor europene este Marea Britanie cu 4,5 miliarde de barili de petrol, scrie Capital.
Ce a depreciat leul: cutremurul din Japonia, impuscaturile din Arabia Saudita si cozile de someri din SUA. Leul a continuat sa piarda teren in fata monedei europene si a dolarului american si vineri. Dealerii romani spun ca si cutremurul din Japonia a contribuit la aceasta depreciere. „Au fost numai stiri negative incepand de ieri, de la cresterea numarului de aplicatii pentru somaj in SUA si protestele din Arabia Saudita la cutremurul din Japonia. Toate aceste stiri proaste au determinat o depreciere a leului fata de euro si dolar”, a declarat pentru gandul un dealer. De altfel, toate valutele din regiune au suferit corectii de 0,3-0,5%, pe fondul vestilor negative. Cursul afisat vineri de BNR, de 4,2048 lei/euro, este cu 1,16 bani mai mare fata de joi. Comparativ cu dolarul, deprecierea leului este mai mare, referinta de 3,0556 lei/dolar fiind cu 2,66 bani peste nivelul din ziua precedenta, scrie Gandul.
In articolul „ANAF a primit 80.0000 de informări din toată Europa, inclusiv din Elveţia, cu privire la situaţia conturilor românilor din străinătate”, ZF scrie: „Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a primit de la autorităţile fiscale din Europa, inclusiv Elveţia, o listă cu 80.000 de informări privind situaţia unor conturi din străinătate ale persoanelor fizice române, afirmă consilierul de stat al primului-ministru, Andreea Paul-Vass”. Integral in Ziarul Financiar.
Gabriel Resources: La Rosia Montana s-ar putea extrage aur din 2014/ Controversa continua. Gabriel Resources a avut pierderi de 22,7 milioane dolari canadieni (16,9 milioane euro) anul trecut, cauzate de un rezultat negativ de 15,9 milioane dolari canadieni (11,8 milioane euro) din evolutia cursului de schimb, si a anuntat totodata ca proiectul Rosia Montana ar putea produce aur din 2014. Compania canadiana detine 80,4% din capitalul social al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, in timp ce statul roman detine 19,3% din actiuni, prin Minvest Deva. In ultimul trimestru al anului, compania a avut o pierdere de noua milioane de dolari canadieni (6,7 milioane de euro), din care 5,8 milioane de dolari canadieni (4,3 milioane de euro) din cauza impactului curs. Totodata, compania a obtinut, pana in prezent, zece din cele 12 aprobari necesare acordului final al Consiliului Local Rosia Montana, scrie Euractiv.ro.
Telecomenzi universale, cum sa le alegeti. Daca sunteti „disperati” de multimea telecomenzilor care se desfasoara prin toata casa, astfel incat exact pe cea de care aveti nevoie nu o gasiti, nu putem spune decat „welcome to the club” pentru ca nu sunteti singuri ci este o problema „universala” sa spunem asa. Chiar daca primele incercari de a crea o telecomanda au inceput in anul 1950 si au fost incercate diferite moduri de comunicare intre telecomanda si aparat, inclusiv ultrasunete, acum s-a ajuns in situatia in care telecomenzile „consumer”, adresate utilizatorilor obisnuiti pot fi impartite in doua mari categorii: telecomenzile care functioneaza cu lumina infrarosie si telecomenzi cu unde radio, unde primele sunt folosite intensiv – mai toate aparatele din casa functionand cu acestea, iar ultimele sunt folosite mai degraba in alte situatii: de genul telecomenzilor pentru inchiderea centralizata auto, sau in domeniul calculatoarelor pentru a controla de la distanta comportamentul acestora, scrie ITplay.ro.
In Romania, incep falimentele mari. Din pacate, intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, in Romania nu se va mai vorbi de falimente multe si mici, ci vor incepe sa apara si nume mari, este de parere Cristian Ionescu, country manager Coface pentru Romania. Acesta a spus, in cadrul emisiunii Capital TV, ca exista companii mari care nu vor mai putea face, mai ales dupa o recesiune prelungita. Aceste companii sunt mari angajatori si falimentele lor vor afecta creditorii din cauza expunerii sau vor genera pierderi uriase in randul acestora. Exista insa si cazuri de companii care se pun singure sub procedura insolventei pentru a-si conserva activele interesante si de a scapa niste datorii, arata oficialul Coface, citat de Capital.
Preturile de transfer, un pericol tot mai mare din contabilitatea multinationalelor. Preturile de transfer reprezinta una dintre modalitatile cele mai simple de mutare a profitului unei corporatii multinationale dintr-un regim fiscal dur intr-unul mai prietenos. Pe de o parte este o problema mare pentru statul din care pleaca profitul deoarece pierde bani la buget prin disparitia impozitului, iar pe de alta parte este o problema pentru companiile corecte, care se vad astfel concurate in mod oneros. Si care vor sa evite si dubla impunere. Unul dintre motivele pentru care preturile de transfer trebuie sa fie reglementate este ca sunt folosite pentru a face posibile inginerii financiare precum cea prin care Google a evitat plata a 3,1 miliarde dolari in perioada 2007-2009. Evident, autoritatile fiscale care pierd bani din aceasta cauza vor sa introduca reglementari prin care sa se evite situatia. Acelasi lucru il vor insa si competitorii Google, mai exact cei care isi platesc integral taxele, scrie Business Cover.
Unde gasesti cele mai ieftine locuinte de la executari silite. Judete si preturi. Cele mai mici preturi ale apartamentelor executate silit de banci se gasesc in Hunedoara, Harghita si Cluj iar cele mai mari sunt pentru cele din Valcea si Bucuresti. De luna trecuta pretul mediu al apartamentelor executate silit de banci, la nivelul intregii tari, a coborat sub pragul de 1.000 de euro/mp, potrivit ultimelor date centralizate de portalul heina.ro. Cele mai ieftine apartamente se gasesc in Hunedoara, Harghita si Cluj. In metropola ardeleana, spre exemplu, pretul mediu a ajuns la 1.338 de lei/mp. Preturi relativ mici se mai pot gasi si in Bistrita-Nasaud ori Vaslui, scrie Money.ro.
Dezastrul din Japonia cutremura actiunile marilor asiguratori europeni. Cutremurul de pe coasta de nord-est a Japoniei produs in aceasta dimineata, care a fost urmat de valuri tsunami devastatoare, a avut un impact foarte puternic asupra cotatiilor titlurilor marilor companii de asigurare si reasigurare din Europa, indicele sectorial STOXX Europe 600 Insurance coborand cu 2,6%. Investitorii anticipeaza ca pagubele produse in urma dezastului natural vor fi substantiale. Actiunile Munich Re, Swiss Re si Hannover Re, cei mai mari reasiguratori europeni, au scazut cu peste 5% in debutul sedintei bursiere de vineri, in vreme ce actiunile grupului francez Scor au pierdut 6,5%, scrie Financiarul.