Sari direct la conținut

Business Report: Adevarul cifrelor: Romania se injecteaza cu datorii noi de 1 mld. euro lunar ca sa functioneze; Apar sute de noi locuinte in Bucuresti. Cine le cumpara cu 1.200 euro/mp; Numarul de contracte de munca se apropie iar de 6 milioane. Isi revine piata muncii?

HotNews.ro
business cover, Foto: Colaj foto
business cover, Foto: Colaj foto

Somerii au sansa reprofilarii cu ajutorul banilor europeni. Peste 600 de milioane de euro din fonduri UE mai sunt disponibile pana in anul 2013 pentru finantarea proiectelor care asigura, printre altele, reconversia profesionala a somerilor. Bucuresteanul Aurel Radu se ocupa cu acordarea de consultanta pentru proiectele din cadrul POSDRU (Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane). In noiembrie 2010, a depus documentatia necesara obtinerii de finantare pentru un program integrat de consiliere si formare profesionala in domeniul IT, avand ca scop reconversia profesionala a somerilor din zona Ilfov, solicitant fiind un sindicat din telecomunicatii. „M-am gandit sa-i ajutam pe disponibilizatii din zona sa se reorienteze catre zona IT, incluzand aici operatorii de call-center sau cei care introduc date in calculator”, spune Aurel Radu. Acesta spune ca are in lucru si un al doilea plan, in care aplicantul, o firma de software, pregateste un centru de resurse pentru design pagini de web, grupul tinta al beneficiarilor fiind tinerii absolventi de liceu. Valoarea ambelor proiecte este de 500.000 de euro fiecare, scrie Capital.

Adevarul cifrelor: Romania se injecteaza cu datorii noi de 1 mld. euro lunar ca sa functioneze. Pana cand? Datoria publica a continuat sa creasca anul trecut intr-un ritm rapid de 32%, in conditiile in care statul s-a imprumutat masiv si a ajuns la un nou maxim istoric de 194 mld. de lei (46 mld. de euro), iar ponderea in PIB a fost de 38%. Practic, datoria publica a crescut de la 35 la 46 mld. euro in 2010, adica cu 1 mld. euro pe luna. „Ritmul de crestere al datoriei publice este semnificativ. Iar nivelul s-a apropiat de 40% din PIB. Situatia este agravata de faptul ca structura datoriei are o componenta mare pe termen scurt, care este mai volatila”, a comentat analistul Aurelian Dochia. Poate Romania sa functioneze fara sa majoreze datoria publica cu 1 mld. euro lunar asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani? „Datoria publica este proiectata sa se stabilizeze. Acum nu este deloc mica. Ne apropiem de un maxim tolerabil, scrie Ziarul Financiar.

Apar sute de noi locuinte in Bucuresti. Cine le cumpara cu 1.200 euro/mp? In ultimii doi ani, dezvoltatorii de locuinte din Bucuresti si-au redus din activitate si putini au fost cei care s-au inghesuit sa construiasca alte apartamente. „In primavara vrem sa demaram dezvoltarea a doua proiecte in Bucuresti, unul de 20.000 mp in Vatra Luminoasa si altul de 25.000 mp in apropierea ansamblului finalizat Vitan Residence. Cel din Vatra Luminoasa va avea 200 de locuinte, iar cel din Vitan in jur de 100 si vor fi construite in trei faze de executie, iar valoarea de investitie in aceste doua proiecte este de 42 de milioane de euro”, a declarat pentru Money.ro Robert Kurthy, managind director la RPF Development. Apartamentele din noile ansambluri rezidentiale vor avea suprafete cuprinse intre 40 si 170 mp, iar preturile de vanzare vor fi de 1.000 de euro/mp construit pentru proiectul din Vitan si 1.200 de euro/mp construit pentru proiectul din Vatra Luminoasa. Termenul de finalizare pentru proiectul din Vatra Luminoasa este stabilit pentru primul trimestru din 2013, iar pentru cel din Vitan, prima faza de constructie va fi finalizata in trimestrul 4 al anului viitor, scrie Money.ro.

Cum ii poate ajuta noua ordonanta de urgenta pe tinerii intreprinzatori. Consultantii de business spun ca afacerilor din servicii (IT&C, consultanta de orice tip etc.) si mica productie li se potriveste cel mai bine Ordonanta de Urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri (6/2011), care au cel mult 35 de ani. Eusebiu Burcas, Director Executiv al De Kalusen Consult, spune ca 80% dintre afacerile incurajate de ordonanta vor fi din zona serviciilor, ceea ce este un lucru bun, pentru ca antreprenoriatul de astazi se bazeaza foarte mult pe internet, servicii de consultanta de web design si alte activitati de acest tip. Marian Manolache, Consultant Antreprenorial la Skill Team Consulting, spune ca punctajul maxim pentru intrarea in programul lansat de stat ar putea fi obtinut de afacerile din productie, insa el considera ca daca antreprenorul nu este pregatit sau nu are ideea castigatoare, mai bine sa nu castige inscrierea. Madalina Popescu, General Manager la Pluri Consultants Romania, spune ca, daca ar fi tanar antreprenor, cu maximum 20.000 euro, ar infiinta o micro-ferma de legume si fructe bio, care sa livreze produsele unui grup selectat de clienti (home-delivery), persoane fizice si mici restaurante, scrie Startups.ro.

Care sunt riscurile pentru cei care se uita la seriale TV pe Internet. O noua categorie de site-uri si-a facut aparitia pe internet, atragand, zilnic, zeci de mii de utilizatori dornici sa urmareasca cele mai noi seriale de televiziune. Cresterea preferintei pentru filmele online va duce, treptat, la disparitia pietei DVD-urilor, anticipeaza experti din domeniu. Site-urile care permit vizionarea de seriale de televiziune au impanzit internetul romanesc. O simpla cautare pe Google dupa „seriale online” va returna rezultate cu zeci de site-uri unde internautii pot viziona atat seriale mai vechi, cat si cele mai noi si mai populare productii. Indiferent daca este vorba despre seriale precum „Lost”, „Seinfeld”, „Friends”, „Spartacus: Blood and Sand”, „House M.D” sau „Boardwalk Empire”, site-urile respective permit vizionarea tuturor episoadelor. Spre deosebire de televiziune, unde amatorii de seriale trebuie sa astepte o saptamana intreaga urmatorul episod si unde exista si posibilitatea ca urmatorul sezon sa nu fie difuzat, pe site-urile de filme utilizatorul detine controlul. Astfel, acesta poate urmari mai multe episoade odata sau chiar un sezon intreg. Majoritatea site-urilor ofera filme in format de inalta rezolutie, astfel incat cei care dispun de un televizor HD pot conecta PC-ul la acesta, scrie Capital.

Numarul de contracte de munca se apropie iar de 6 milioane. Isi revine piata muncii? Numarul de contracte de munca in vigoare a fost de aproape 6 milioane la sfarsitul lunii ianuarie, fiind in crestere fata de finele lui 2009, cand era de 5,92 milioane, dar este inca la o distanta mare fata recordul inregistrat in 2008, cand la inspectoratele teritoriale de munca erau peste 6,26 milioane de contracte de munca active. Specialistii raman insa rezervati in ceea ce priveste eventuala revenire a pietei muncii, desi numai in perioada decembrie 2009 – ianuarie 2010 in evidentele Inspectiei Muncii au intrat peste 398.000 de noi salariati. „Cu 53.000 de contracte de munca nou-incheiate si cu alte 1,5 milioane de contracte sterse din evidentele inspectoratelor de munca in 2010 este evident ca din cifre nu se poate vorbi de un semnal de incredere pe piata. Nu stiu pana cand va dura situatia, dar pana una-alta nu se vad semne de revenire a pietei muncii”, este de parere Mariana Campeanu, economista si statisticiana care a fost ministru al muncii in timpul guvernului Tariceanu, citata de Ziarul Financiar.

Increderea strainilor in economia romaneasca a scazut, ca si investitiile, la un sfert fata de 2008. Valoarea investitiilor straine de anul trecut a fost de aproape 2,6 miliarde euro, cu 25,5% mai putin decat in 2009, conform datelor BNR. Pe langa importanta investitiilor pentru economie, nivelul banilor intrati in tara pentru afaceri mai reprezinta si gradul de incredere pe care strainii il au in mediul de afaceri local. Grad care a ajuns, astfel, la un sfert fata de 2008, cand investitiile au fost de 9,5 miliarde euro. Investitiile straine directe sunt privite, de regula, ca modalitate de acoperirea a deficitului de cont curent (diferenta dintre banii intrati in tara si cei iesiti). Se scapa, astfel, din vedere importanta investitiilor pentru cresterea economica. Romania are nevoie de bani pentru a iesi din recesiune. Bani care sunt asteptati din mai multe zone: sectorul public, sectorul privat intern si sectorul privat extern, scrie Business Cover.

10 setari ale contului de Facebook pe care trebuie sa le stii. Securitatea conturilor de Facebook a fost dezbatuta foarte intens in ultima perioada, insa cu toate acestea multi nu sunt interesati de aceste setari fie pentru ca nu se tem de furtul datelor personale, fie pentru ca pur si simplu nu stiu cum si de unde pot face acest lucru. Money.ro va prezinta un top facut de Mashable.com in care sunt prezentate cele mai importante zece setari pe care trebuie sa le faci pentru a-ti securiza contul de Facebook. Desi poate parea complicat, este foarte important sa controlezi ceea ce publici si mai ales cui permiti sa-ti vizualizeze profilul. In aceasta privinta Facebook ofera mai multe optiuni, si anume: puteti imparti continutul dumneavoastra cu „toata lumea”, cu „prietenii prietenilor” sau „doar cu prietenii”. In orice caz, trebuie sa stiti si faptul ca puteti face setari care sa fie aplicabile doar pentru un anumit grup de persoane. De exemplu, numai prietenii apropiati va pot vedea toate fotografiile, in timp ce restul persoanelor pot accesa doar o parte din ele. Acelasi lucru este valabil si in cazul informatiilor, scrie Money.ro.

Tabara: Romania a exportat 2,3 milioane tone grau si a importat 685.000 tone. Romania a exportat peste 2,3 milioane de tone de grau pana la 30 noiembrie 2010, in timp ce importurile au fost de numai 685.000 tone, a declarat, duminica, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, la un post privat de televiziune. „In 2010 s-au realizat circa 5,7 milioane tone de grau. Din aceasta productie impreuna cu soldul care era la inceputul anului trecut din productia lui 2009, exporturile de grau au totalizat 2,364 milioane tone pana la 30 noiembrie 2010, iar importurile au fost undeva la 685.000 de tone. O cifra extrem de mica fata de ceea ce era in anii anteriori. Este o piata libera. Noi facem cele mai multe afaceri cu tarile UE si ne supunem regulilor, iar ceea ce inseamna relatiile noastre cu tarile terte sunt aceleasi cu cele pe care le practica Franta sau Germania”, a precizat Tabara, citat de Capital.

NEPI, cel mai activ cumparator din imobiliarele romanesti, are datorii de peste 177 milioane euro la banci. Fondul de investitii imobiliare NEPI, cel mai activ cumparator de pe piata locala in perioada crizei are datorii totale la banci de peste 177 milioane euro. Astfel, desi nu a platit mult peste 50 de milioane de euro pentru achizitia de proiecte imobiliare in 2010, datoriile bancare ale asset-urilor achizitionate au fost duble, valoarea creditelor preluate in 2010 depasind 100 milioane de euro. Potrivit raportului financiar al fondului de investitii cea mai mare parte a creditelor bancare, care cumuleaza in total peste 177 milioane euro, ar trebui inapoiata bancilor in 2013, peste 75 milioane euro. Practic, NEPI trebuie sa achite in 2013 cea mai mare parte a creditului bancar preluat prin achizitia Floreasca Business Park. In 2014 trebuie sa mai achite aproape 60 milioane euro, iar in 2015 restul de 22 milioane euro, scrie Business Cover.

Cum sa cumperi o vacanta cu 25% mai ieftina platind cu cardul de debit sau de credit. Persoanele care planuiesc sa plece in vacanta nu trebuie decat sa intre pe site-urile bancilor si sa consulte lista de agentii de turism si de hoteluri partenere. Unele hoteluri ofera discounturi si persoanelor care achita nota de plata la restaurantul propriu, utilizand cardul respectiv. „Media reducerilor acordate de agentii si hoteluri in cadrul acestor parteneriate este de 5-10%. Asemenea oferte sunt de dorit, pentru ca incurajeaza nu numai cumpararea de servicii turistice, ci si platile electronice”, a declarat pentru gandul Traian Badulescu, consultant turism la Travel Advisor Media. De exemplu, la BCR, posesorii a cinci tipuri de carduri de debit in lei, euro si dolari, emise de MasterCard si Visa, pot cumpara o vacanta cu discount de la agentia Perfect Tour, scrie Gandul.

Cat ne costa achizitia casei in rate de la dezvoltatori. Vanzatorii sunt dispusi sa-si adapteze ofertele la profilul clientului, presati fiind de stocul de apartamente nevandute, dar perioada de finantare oferita este mult mai mica decat la banca. Acum, cand accesul la creditarea bancara este dificil, dezvoltatorii imobiliari incearca sa isi atraga clientii prin propriul sistem de rate. Printre avantaje se numara criteriile mai putin dure decat la banca de analiza a dosarului, rata fixa a dobanzii si posibilitatile mai mari de negociere cu dezvoltatorul in caz de dificultati la plata ratelor. Asadar, daca discutiile cu bancile sunt rigide, avantajul dezvoltatorilor este deschiderea spre negociere, scrie EVZ.

Ce a pierdut sistemul bancar in 2010. Bancile de pe piata romaneasca au inregistrat anul trecut o pierdere neta de 304 milioane de euro, au inchis 255 de unitati si au redus personalul cu peste 1.000 de angajati. Doar 20 de banci, din cele 42 active pe piata romaneasca, au reusit sa incheie 2010 pe plus. Sistemul bancar a intrat anul trecut pe pierdere, pentru prima data din 1999. Sistemul bancar a incheiat anul trecut, pentru prima data din 1999, cu o pierdere neta de 304 milioane de lei, comparativ cu un castig net cumulat de 815 milioane de lei in 2009. Din totalul celor 42 de banci care activeaza pe piata locala, doar 20 au reusit sa incheie 2010 pe plus. Activele sistemului bancar au continuat sa creasca anul trecut, insa avansul este unul foarte mic, de 3,53%. Valoarea acestora a ajuns la 341,8 miliarde lei, in conditiile in care s-au inregistrat cresteri numai pe partea de tranzactii si investitii in titluri, al caror sold s-a majorat cu 44%, la 53,1 miliarde de lei, scrie Adevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro