Sari direct la conținut

Business Report: Terenurile s-au ieftinit cu peste 50%, dar sunt departe de a deveni un chilipir; Ce trebuie sa faci in cazul schimbarilor contabile din 2011; Cardul, de la plata taxelor la bilete de avion si hoteluri; Cele doua fete ale listarii FP: un succes pentru Bursa si investitori, o deceptie pentru fostii proprietari

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Cosmar pentru datornici: penalitati minime de 40 de euro si dobanzi de 14%. Consiliul Uniunii Europene a aprobat un proiect de lege care indreptateste creditorii companii private sau publice sa ceara despagubiri de cel putin 40 euro de la partenerul de afaceri care nu efectueaza plata in termenul inscris in contract. In plus, datornicii trebuie sa plateasca si o dobanda de 14,25% pe an (calculata la data de acum) pentru fiecare zi de intarziere. Directiva europeana modifica o lege din 2000 si vine sa sanctioneze intarzierile la plata, si sa protejeze interesele creditorilor, in special pe cele ale intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), se arata intr-un comunicat de presa a Consiliului de Ministri, care formeaza, alaturi de Parlamentul European, ramura legislativa a UE. Pentru ca legislatia de pana acum ferea companiile debitoare de plata unor despagubiri importante, multe dintre acestea alegeau sa nu onoreze la termen contractele comerciale, scrie Money.ro.

Licitatiile pentru telefonie cresc facturile statului cu 75%. Costuri suplimentare de zeci de mii de euro, cele mai performante telefoane mobile, contracte atribuite fara licitatie pentru a se evita portarea. Acestea sunt doar cateva practici ale bugetarilor la incheierea contractelor de telefonie mobila. Angajatii ANOFM isi cumpara telefoane iPhone 4 cu fonduri din Bugetul asigurarilor pentru somaj. La Consiliul Judetean Harghita, salariatii au nevoie de trafic de date pe mobil suficient pentru a descarca sase filme, in timp ce Ministerul Sanatatii contracteaza servicii de telefonie mobila fara sa aiba vreo informatie despre cat de mult folosesc angajatii telefonul de serviciu, conditie esentiala pentru obtinerea unor tarife avantajoase, anunta Capital.ro.

Cele doua fete ale listarii FP: un succes pentru Bursa si investitori, o deceptie pentru fostii proprietari. Peste 50 de milioane de euro tranzactii intr-o singura zi, 30.000 de ordine de tranzactionare, castiguri de circa 50% fata de preturile la care s-au facut tranzactiile pe piata gri anul trecut si chiar de peste 100% fata de cele din urma cu doi ani – listarea Fondului Proprietatea este considerata un mare succes de brokerii de la Bursa, care spun ca o agitatie atat de mare pe Bursa nu a mai fost de 3-4 ani. Bursa in sine a castigat foarte mult prin aceasta listare, atat in ceea ce priveste veniturile, in conditiile in care inainte valoarea medie zilnica a tranzactiilor era in jurul a trei milioane de euro, dar si din punct de vedere al imaginii, Stere Farmache, presedintele BVB, spunand ca de la redeschiderea pietei in 1995 nu a mai vazut atat de multa lume interesata de bursa, informeaza Economic Times.

Ce trebuie sa faci in cazul schimbarilor contabile din 2011. Specialistii Contexpert spun ca principalele schimbari din reglementarile contabile din acest an au vizat tratamentul contabil al reducerilor de pret si al retururilor care au loc in exercitiul financiar urmator si care sunt cunoscute la definitivarea situatiilor financiare. Este vorba de reevaluarea lunara a anumitor creante si datorii in valuta, precum si de tratamentul fondului comercial negativ in situatiile finaciare anuale. Schimbarile din contabilitate se gasesc in Ordinul Ministerului Finantelor Publice (OMFP) nr. 2869/2010 pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile, publicat in Monitorul Oficial nr. 882, la data de 29 decembrie 2010, care au intrat in vigoare la inceputul acestui an. Eduard Pavel, Partner la BG Conta, spune pentru startups.ro ca schimbarile contabile din acest an nu influenteaza in mod deosebit activitatea contabililor, desi au fost facute multe modificari care intra in vigoare intr-o perioada scurta de la data publicarii, scrie Startups.ro.

Terenurile s-au ieftinit cu peste 50%, dar sunt departe de a deveni un chilipir. Cel mai afectat sector al pietei imobiliare ramane cel al terenurilor, care pierde… teren pe zi ce trece. Faptul ca bancile nu mai sunt dispuse sa finanteze dezvoltari imobiliare decat in conditii draconice, iar dezvoltatorii si-au cam pierdut interesul pentru lansarea de noi proiecte din cauza scaderii abrupte a vinzarilor, a determinat reducerea preturilor la niveluri de neconceput in 2007 sau 2008, dar inca destul de mari, dovada fiind numarul tranzactiilor de pe piata. Ce daca Timpuri Noi a vindut cu 35 de milioane de euro un teren de peste cinci hectare in Bucuresti (pe care putea obtine cam 100 de milioane de euro in 2007), iar Becali a incasat zece milioane de euro in Pipera. Aceste tranzactii izolate nu vor da drumul pietei atata vreme cat nu va reaparea curajul, si mai ales motivul de a dezvolta un proiect care sa se poata vinde sau inchiria, anunta Business Cover.

Valeriu Tabara: Strainii nu vor cumpara la liber teren agricol in Romania cat sunt eu ministru. Ministrul agriculturii Valeriu Tabara a spus ieri ca atata timp cat va fi in functie, strainilor nu li se va permite sa cumpere teren agricol in Romania fara sa fie supusi restrictiilor. „Strainii pot cumpara teren agricol in Romania cu restrictii (adica doar organizati prin societati comerciale, nu ca persoane fizice n. red.). Acestea nu vor fi ridicate cat voi fi eu ministru. Securitatea agricola a Romaniei nu va fi afectata”, spune Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, informeaza ZF.ro.

Duster va fi construit si in Rusia. Dacia Duster, cel mai ieftin SUV din lume, va fi fabricat de anul acesta si in Rusia la fabrica Avtoframos, potrivit lui Francois Provost, adjunctul sefului Renault Rusia. Renault si primaria orasului Moscova au infiintat fabrica Avtoframos in anul 1998, societate la care Renault are o participatie de 94,1%, iar primaria orasului Moscova o participatie de 5,9%. Anul acesta la Avtoframos va incepe fabricarea modelelor Stepway, Megane, Fluence si Duster, a anuntat Francois Provost. „In 2010 fabrica din Moscova a produs 87.600 masini, cu 70% mai mult decat in 2009”, a afirmat oficialul Renault. La Avtoframos s-au fabricat 62.800 modele Renault Logan si 19.300 Renault Sandero, scrie Capital.ro.

Top 10 cele mai mari reduceri de pret la terenurile pentru constructii. Pe primul loc se afla o parcela de 880 mp din zona Baneasa din Bucuresti. Terenul are un front stradal de 50 metri pe strada Jandarmeriei, are toate utilitatile si este situat vis-a-vis de Padurea Baneasa. Regimul de constructie permis este de P+1E+M. Daca initial pretul solicitat pentru acest teren era de 990 euro/mp, acum noul pret este de 470 euro/mp, adica o scadere de 53%. Pe locul doi in topul reuducerilor se afla un teren de 550 mp din zona Andrei Muresanu din Cluj-Napoca. Terenul, cu un front stradal de 15 m, este situat intr-un cartier rezidential si are toate utilitatile. Pretul acestui teren a scazut pe parcursul anului 2010 de la 600 euro/mp la 370 euro/mp, adica cu 38%, anunta Money.ro.

XL1, primul VW care consuma sub un litru la suta. Volkswagen a prezentat in aceasta seara primele imagini si informatii oficiale referitoare la noua versiune a conceptului XL1. Masina va fi prezentata zilele acestea, la Qatar Motor Show. Prototipul este o evolutie a celor doua variante similare prezentate anterior, insa de aceasta data vorbim de un automobil cu propulsie hibrida destul de apropiat de ceea ce trebuie sa insemne un model de serie. In aceste conditii, consumul anuntat de constructor, de doar 0,9 litri de combustibil la 100 km, este o realizare remarcabila. Pentru a obtine acest consum, XL1 Concept combina un motor TDI de 48 CP, un propulsor electric de 27 CP alimentat de baterii litiu-ion (care pot fi incarcate si la o priza electrica obisnuita) si o transmisie in 7 trepte, cu dublu ambreiaj. La consumul redus de combustibil isi aduc contribuia si materialele usoare folosite la caroserie, precum si aerodinamica atent studiata, informeaza 24auto.ro.

Cardul, de la plata taxelor la bilete de avion si hoteluri. In 2010, cumparaturile online de servicii turistice, achitate cu cardul, s-au dublat fata de anul precedent. Per total, insa, ele detin doar 5% din piata autohtona a turismului. Folosirea cardului la cumparaturile online, dar si la plata pe internet a taxelor si impozitelor, castiga tot mai mult teren in Romania, dupa cum o demonstreaza evolutia tranzactiilor in 2010. Clasamentul este condus de industria divertismentului – adica bilete la concerte si filme -, unde numarul tranzactiilor online procesate a crescut cu 208% fata de 2009, potrivit datelor comunicate de GeCAD ePayment la solicitarea gandul. Chiar daca nu ocupa un loc fruntas, si turismul vine puternic din urma, cu un avans de 115% al numarului de tranzactii, in perioada analizata, scrie Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro