Sari direct la conținut

EXCLUSIV: Romania risca sa piarda 84 milioane de euro de la UE pentru incercarea de a indrepta banii spre proiectul eRomania in loc sa construiasca retele broadband

HotNews.ro

Comisia Europeana a blocat in prezent alocarea catre Romania a unor fonduri europene de 84 de milioane de euro, prevazute anterior pentru construirea de retele broadband in zonele fara acoperire, dupa ce anterior autoritatile au incercat sa directioneze acesti bani catre portalul eRomania. O nota introdusa de ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, in cadrul ultimei sedinte de guvern, arata ca pe 13 decembrie anul trecut, oficialii de la Bruxelles au transmis autoritatilor romane o scrisoare in care solicita realizarea unei echipe de proiect, sub coordonarea MCSI, care sa se consulte cu oficialii Comisiei Europene, pentru a identifica modelul exact de implementare a acestor fonduri.

  • „Exista un fond de 84 de milioane de euro, bani alocati de UE pentru dezvoltarea de retele broadband pe care datorita unor neintelegeri am risca sa-i pierdem. Oficialii de la Bruxelles ne spun: cum sa aveti voi acoperire broadband de peste 90%? Noi le spunem: Avem broadband mobil. Ei ne raspund: Lasati-ne cu internetul broadband mobil, cu toate ca unii sustin aceasta directie. Exista o nebuloasa pe domeniul asta si atunci acesti 84 de milioane de euro sunt acum in aer. Oficialii Comisiei Europene ne spun: Voi nu stiti ce sa faceti cu ei, nu suntem hotarati sa va dam acesti bani”, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor.

Ministrul a atentionat si asupra faptului ca in Strategia 2020, strategia economica a UE pe termen lung, se propune ca pana in 2020, 50% din gospodariile din UE sa aiba acces la conexiuni de 100 de Mbps.

  • „Chiar daca pana in 2020 mai sunt noua ani trebuie sa tratam foarte serios aceasta problema si sa punem la punct un plan de actiuni care din punct de vedere tehnologic sa poata sa genereze aceste viteze la acel moment. In Romania, la capitolul de broadband fix avem una din cele mai mici acoperiri din Europa si la broadband mobil una din cele mai mari din Europa. Trebuie vazut insa daca broadband-ul mobil, prin noile tehnologii precum LTE, va putea asigura acea viteza de transfer de 100 de Mbps in 2020. Imi propun sa ajung la aceasta tinta de 100 Mbps pana in 2020 si sa urmam pasii in mod coerent”, a precizat Valerian Vreme.

In nota inaintata in Guvern se mentioneaza ca „potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene in ceea ce priveste internetul de banda larga la punct fix, Romania este una din pietele cel mai putin dezvoltate din UE, penetrarea de 13% avand o tendinta de crestere lenta, fiind a doua cea mai scazuta rata de penetrare la nivelul UE. Gradul de acoperire broadband este inca limitat, in special in zonele rurale, ducand la o utilizare scazuta a internetului in banda larga de catre gospodarii si intreprinderi. Pe de alta parte, 87% din totalul abonamentelor la banda larga sunt rapide (cel putin 2 MB/s), insa numai 38% din gospodarii au o conexiune la internet si doar 24% o conexiune de banda larga”.

  • Un calendar cu masurile necesare accesarii celor 84 de milioane de euro pentru retele broadband in zone defavorizate, pana la 1 februarie

In cat timp trebuie sa vina autoritatile romane cu un plan concret pentru a nu pierde acesti bani?

  • In sase luni, dar eu mi-am propus ca intr-o luna sa merg cu temele facute la Comisia Europeana, deja la noi la minister s-a creat un grup de lucru interministerial care lucreaza la un proiect pe acest domeniu. Acest grup de lucru va veni cu un proiect care sa indice ce solutie este optima pentru Romania in ceea ce priveste internetul broadband. Daca grupul respectiv va gasi ca tehnologia LTE este potrivita pentru ca in 2020 sa nu avem probleme este in regula. Eu personal as merge pe broadband fix. As trage fibra optica in toate localitatile din Romania. As face acest efort din partea statului roman, dar vom lua decizia stabilita de acest grup de lucru”, a spus ministrul.

Echipa de proiect ceruta de Comisia Europeana cuprinde reprezentanti ai autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM), ai Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din cadrul Ministerului Finantelor Publice si ai Autoritatii de management pentru programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” din cadrul Ministerului Economiei.

Aceasta echipa de proiect va fi condusa de un reprezentant al MCSI, va trebui sa se consulte cu oficialii Comisiei Europene si va trebui sa prezinte pana la data de 1 februarie 2011 un calendar care sa cuprinda masurile necesare in vederea implementarii proiectului de dezvoltare a unei infrastructuri de internet de banda larga in zonele defavorizate din punct de vedere al accesului la internet.

Urgenta este data de faptul ca perioada de programare a acordarii celor 84 de milioane de euro, prevazute prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) este la jumatate (2007-2013), iar dezvoltarea unui proiect de aparitie a unei infrastructuri de internet de banda larga dureaza mult timp.

Alocarea acestor fonduri pentru Romania a fost obtinuta in urma Strategiei nationale de broadband care isi propune ca pana in 2013 toata populatia tarii sa aiba acces la servicii de internet broadband.

  • Cum s-a ajuns aici? Autoritatile au incercat sa transfere acesti bani catre portalul eRomania

Cum am ajuns in aceasta situatie? In luna iunie a anului trecut, ministerul Comunicatiilor, sub conducerea la acea vreme a lui Gabriel Sandu, anunta intentia de a transfera acesti fonduri catre servicii de e-guvernare din platforma eRomania, proiectul de creare a unui sistem national integrat de e-guvernare pentru care autoritatile au spus ca vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013. In sprijinul acestei miscari, ministerul invoca atunci investitiile private facute deja in internetul mobil.

La acel moment, liberalul Dan Georgescu, fost sef al autoritatii de reglementare in comunicatii si in prezent presedinte al AOTR, asociatie ce are ca membri operatori precum Romtelecom si Teletrans, a acuzat ministerul de deturnare de fonduri si de incercarea de utilizare a acestor bani fara un control atent din partea Comisiei Europene. De altfel, in luna iulie acesta a mai transmis catre Comisia Europeana o scrisoare de atentionare pe aceasta tema, raspunsul Bruxelles-ului fiind acela ca acest aspect va fi atent monitorizat de catre responsabilii din Directoratul General pentru Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene. Documentele sunt atasate acestui articol.

In aceeasi luna iunie a anului trecut, oficialii MCSI anuntau faptul ca reprezentantii Comisiei Europene au cerut argumente solide care sa confirme „acoperirea” si „rezonabilitatea” tarifelor de internet mobil in Romania pentru a schimba soarta celor 84 de milioane de euro. Mai intai, autoritatea nationala de reglementare a realizat si un studiu privind acoperirea broadband in tara.

Rezultatele aratau ca in martie 2010, in tara exista un numar de 846 de localitati (cu o populatie de 202.138 locuitori – constituind 0.94 % din populatia Romaniei – si un numar de 76.505 gospodarii) care nu erau acoperite cu retele de acces de comunicatii electronice care sa permita furnizarea de servicii de comunicatii electronice in banda larga.

Ulterior, o noua analiza ANCOM indica faptul ca investitiile private realizate de operatorii de comunicatii au condus in mai 2010 la acoperirea a 99% din populatia Romaniei cu acces la infrastructura de comunicatii in banda larga, restul de populatie care nu beneficiaza de acces la ora actuala fiind in mediul rural. Aceeasi analiza identifica existenta unor planuri de investitii private prin care pana la sfarsitul anului 2013 numarul populatiei ce va beneficia de acces la servicii de comunicatii in banda larga ar fi ajuns la circa 99,5%.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro